Używam nikora 24-120 vr i jestem z niego bardzo zadowolony
Szukaj
Używam nikora 24-120 vr i jestem z niego bardzo zadowolony
Nikon D80+MB-D80, N50f1.8 N18-70 N70-300VR SB-900
Witam,
Nie chciałem zakładać nowego wątku, jako że ten porusza nurtujący mnie problem. Jestem tutaj raczej nowy, dlatego przyszedłem się poradzić fachowcówOtóż, tak jakoś miło się złożyło, że mogę sobie pozwolić na zmianę na lepsze w moim wyposażeniu. Oczywiście, chodzi o obiektyw. No i tutaj pojawia się dylemat. Mój wysłużony N 18-70 nie jest już taki "fajny" jak na początku
Chciałoby się coś ostrzejszego, ciutke "dłuższego", ze stabilizacją lub lepszym światłem. Jestem 100% hobbystą, fotograguję głównie miasta, które odwiedzam, ludzi i pojazdy silnikowe
Bardzo mnie zainteresował wspomniany N 16-85VR, ostrzejszy, trochę "dłuższy i szerszy", a także stabilizowany idealnie wpisałby się w moje wymagania. Z drugiej strony, dobrze byłoby mieć w zapasie coś ponad 100mm, dlatego przychylnym okiem spoglądam również na dokupienie Sigmy 50-150, która w innym wątku jest oceniana całkiem pozytywnie, a także zamianę 18-70 na coś szerszego. Myślałem też nad 18-200VR, ale nie potrafię się do tego szkła przekonać, fociłem nim chwilkę i nie "czułem" go
![]()
Mam nadzieję, że moja wypowiedź nie wydaje się przydługa, prosiłbym o jakiś komentarz/radę, na ile to ma sens. Kwota na wydanie to ok 2000zł, plus ewentualna kasa z odsprzedaży 18-70.
Chętnie poczytam inne sugestie, wybór naprawdę nie jest łatwy, mimo sprecyzowanych wymagań
Pozdrawiam wszystkich i z góry dzięki za pomoc
Cypher
RX100 + dslr w drodze
MBPr 13"
Miałem kiedyś S50-150/2.8. Bardzo dobre szkło, ale trochę za długo i przede wszystkim trochę waży. Dlatego do chodzenia wybrałem N16-85. Sprawdza mi się w mieście jak i poza nim. Trochę ciemny ( problem w pomieszczeniach zamkniętych ) ale tutaj przydaje się VR. Mnie osobiście 18-200 nie przekonał swoją jakością, może miałem jakiś walnięty egzemplarz.
Ja bym wolal cos jasniejszego niz o duzym zakresie, np. taka Sigma 18-50/2.8 albo Tami 17-50/2.8. Chyba lepsze jest swiatelko 2.8 w calym zakresie niz VR, bo ten np. ruchu nie zamrozi jak bedzie ciemnawo.
Ostatnio edytowane przez swider ; 07-07-2008 o 21:51
Dzięki za rady!
Odbyłem właśnie kilka wizyt na mieście. Jest i N 16-85 (~2000zł), i Sigma 50-150/2.8 za ciekawą cenę 1899zł, ale faktycznie długie to i ciężkie, czuć solidność w łapachSigma 18-50/2.8 (lub Tamron) byłaby w porządku, niemniej zakres mocno się liczy, mogłaby świetnie uzupełnić wspomnianą Sigmę 50-150. Muszę przekalkulować sprawę raz jeszcze, zobaczę co się wykluje.
RX100 + dslr w drodze
MBPr 13"
Zminiejsz troszkę fotki. Chyba łatwiej będzie się oglądało![]()
RÓŻNE NIKONY
Skontaktuj się z nami