Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie Pałac Charlottenburg

Pałac Charlottenburg z parkiem pałacowym (ogród-pomnik)
    Pałac Charlottenburg jest największym i najpiękniejszym pałacem Hohenzollernów w Berlinie. Jego budowa, rozpoczęta w roku 1695 według projektu Nehringa, została ukończona w roku 1790/91 przez Eosandera, Knobelsdorffa i Langhansa.

Ogród założony został jako francuski ogród barokowy w roku 1697 przez Godeau, ucznia Nótre’a. Pod koniec XVIII wieku został przekształcony w angielski ogród krajobrazowy (Eyserberck, Steiner). Swój dzisiejszy charakter zawdzięcza królewskiemu dyrektorowi ogrodów Lenné. Wstęp wolny.

Fota robiona w promieniach zachodzącego słońca.
    Pozdrawiam
    Nikon i parę szkiełek

Domyślnie Odp: Pałac Charlottenburg

W zdjęciu nie podoba mi się niebo. Jest za ciemne, w dodatku niechlujnie maskowane. Poza tym nie współgra mi kolorystycznie z dołem (niebo- wygląda na południowe a długie cienie i żółty kolor dołu sugerują raczej godziny mocno popołudniowe)
    http://www.ozzy.maxmodels.pl
    Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.

Cytat Zamieszczone przez ozzy Zobacz posta
    W zdjęciu nie podoba mi się niebo. Jest za ciemne, w dodatku niechlujnie maskowane. Poza tym nie współgra mi kolorystycznie z dołem (niebo- wygląda na południowe a długie cienie i żółty kolor dołu sugerują raczej godziny mocno popołudniowe)
    a ja wręcz odwrotnie ,uwazam ze foteczka jest tonalnie ok , i bardzo mi się podoba ładny kadr

pozdrawiam

bombel
    Gość

Fakt, dół to prawie Canaletto, ale nieb to on takich nie robił... Epoka cyfrowa doszła do głosu zbyt nachalnie w tym niebie.

Ale zdjęcie robi wrażenie i nie wątpię, że znajdzie amatorów.

Sory ale gdzie te ślady maskowania. Fota PSa nie widziała. Fasada pałacu jest pomalowana na żółty kolor i to jest przyczyna tej dominanty. Mam całą szufladę fotek tego pałacu robionych w różnych warunkach. MZ dopiero ta fota oddaje w jakimś stopniu urok tego miejsca. Pod fotą napisałem że robiona wieczorem, ale to nie znaczy że w czerwcu pomiędzy 18 a 19 nie może być niebieskiego nieba.

Pozdrawiam
    Nikon i parę szkiełek

Cytat Zamieszczone przez Nostromo Zobacz posta
    Sory ale gdzie te ślady maskowania.
    przejaśnienie między drzewem a niebem wygląda jak niedokładna maska rysowana dużą miękką końcówką

Cytat Zamieszczone przez Nostromo Zobacz posta
    Fasada pałacu jest pomalowana na żółty kolor i to jest przyczyna tej dominanty.
    W zasadzie co jest napisane pod zdjęciem przeczytałem po umieszczeniu komenta. Nie wiem tylko w jaki sposób żółta fasada ma nadawać żółty zafarb trawie w całym kadrze. Może jednak WB trochę za ciepły

Nie masz też powodów, żeby się oburzać. Piszę tylko o tym widzę. Poza tymi niedociągnięciami zdjęcie jest ok, dobry przemyślany kadr etc
    http://www.ozzy.maxmodels.pl
    Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.

Nie masz też powodów, żeby się oburzać. Piszę tylko o tym widzę. Poza tymi niedociągnięciami zdjęcie jest ok, dobry przemyślany kadr etc
    Ja wcale nie oburzam się. Co do przejaśnień między drzewmi to raczzej omyłka Stwórcy bo nic z niebem nie kombinowałem. Ewentualnie można powiedzieć że przeoczyłem .
    Nikon i parę szkiełek

Mnie sie podoba (ale ja w ogole lubie barok i przepych ).
    Mysle, ze bedzie lepiej jak dodasz troche niebieskiego , albo skorygujesz WB - ja np przyjalem jaku punkt szary okiennice w oknach (wartosci ok 60-65).

No i trochę bym sprobowal rozjasnic i uszczegółowić drzewo
    I'm not always right, but I'm never wrong...

OK troche zmnieniłem kolorki. Może jest trochę lepiej albo gorzej, ale na pewno inaczej .

Czasami w parku pałacowym można posłuchać muzyki w wykonaniu kwartetów smyczkowych. Oczywiscie muzyka z epoki. Co prawda fota nie do tego działu ale konweniuje z tematem więc wklejam ją tu. Kadr nie najszczęśliwszy bo ludziska właziły w kadr, a gdy chciałem z innej strony strzelić jeszcze parę fotek podszedł duży pan i powiedział w nadreńskim dialekcie " ani jednej foty więcej". No cóż wysoki jestem. ale jego łatwiej by było przeskoczyć niż obejść. Zrobiłem głupi uśmiech, bąknąłem coś o "przyjażn" i między dwoma narodami i poszedłem dalej.

Pozdrawiam
    Nikon i parę szkiełek

jest zdecydowanie lepiej!!
    "Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów