Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: D200 czy D80?

Domyślnie D200 czy D80?

skoro d200 ma być wycofane, a chce kupić cyfrę, to pozostaje mi d80?
    czy ryzykować i kupować d200?
    tomek
    D80/N18-200VR/HOYA UV
    F80/N28-80G/N70-300G/HOYA HMC UV, hm i statyw Czesław

Domyślnie Odp: D200 czy D80?

A ryzykować czym? Wycofanie ze sprzedaży nie oznacza końca serwisu ani zaprzestania robienia zdjęć przez to body

Nie chciałbym być złośliwy, ale podobnych tematów było wiele i wystarczyłoby użyć wyszukiwarki....

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Nie chciałbym być złośliwy, ale podobnych tematów było wiele i wystarczyłoby użyć wyszukiwarki....
    to nie bądź, skoro ktoś zadaje pytanie to albo odpowiedz, albo pomiń i cześć
    tomek
    D80/N18-200VR/HOYA UV
    F80/N28-80G/N70-300G/HOYA HMC UV, hm i statyw Czesław

Na Twoim miejscu bym brał D200. Ostatnio na forum jest trochę ciekawych ogłoszeń o sprzedaży D200 w dobrych cenach.

D200,
    zwłaszcza przy tak małej rożnicy w cenie jaka jest teraz - to wyższa półka, lepsza ergonomia, pomiar z manualami, uszczelnienia, szybkość -itd itp, faktycznie było wiele razy o tym.
    Pytanie tylko czy Tobie to się przyda - osobiście bym tak zrobił, ale zdecydować musisz sam.
    W samych zdjęciach raczej nie zauważysz różnicy. W wygodzie ich robienia - tak (chociaż to tak naprawdę też rzecz gustu i przyzwyczajenia).

Ja też miałem taki dylemat. Wybierałem pomiędzy używanym D200 a nowym D80. Wybrałem D80, ale chyba teraz wybrałbym używane D200. Dla mnie argumentem było to, że D80 był nowy. Ale D200 nawet z kilkutysięcznym przebiegiem jest jak nowy. Zdecydowanie D200. Jak będę zamieniał D80 to na min. D300.
    Pozdr!
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Cytat Zamieszczone przez tomekF80 Zobacz posta
    skoro d200 ma być wycofane, a chce kupić cyfrę, to pozostaje mi d80?
    czy ryzykować i kupować d200?
    co za ryzyko? Zauważ, że za chwile D80 będzie wycofany (nastąpi D90) i mysląc w takich kategoriach kupno któregokolwiek z nich jest obarczone "ryzykiem". Body istnieja góra 2 lata i koniec. W produkcji oczywiście. Ale zdjęcia robią dłużej

kolega słusznie pisze:
    Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta
    Wybierałem pomiędzy używanym D200 a nowym D80. Wybrałem D80, ale chyba teraz wybrałbym używane D200. Dla mnie argumentem było to, że D80 był nowy. Ale D200 nawet z kilkutysięcznym przebiegiem jest jak nowy. Zdecydowanie D200...
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Gdy rok temu kupiłem d80, kilka dni później pojawiło się ogłoszenie kogoś, kto chciał zamienić praktycznie nowy d200 na nowy d80. Ktoś wtedy taktownie nazwał go wariatem Do dziś żałuję, ze nie skorzystałem z tej ofert - wtedy odstraszyło mnie to, że puszka był śmigana (mniała mniej niż 1000 klatek ) Jednym słowem bierz d200

wszystko zalezy czego oczekujesz
    nie sugeruj sie dobra cena d200 - to zly wyznacznik
    te aparaty jednak znacznie roznia sie od siebie pod wzgledem uzytkowym

d200 robi jpgi nad ktorymi bedziesz musial popracowac , beda troche zólte i lekko mydlane, dobre wyniki da praca w rawach bo z rawa zd200 wyciagniesz naprawde duzo, jezeli umiesz i chesz to robic, jesli masz oprogramowanie, komputer do pracy na duzych plikach i miejsce na nie na dysku to d200 jest dla ciebie
    jesli jednak robisz glownie w jpg, to takie obrazki z d80 sa poprostu "ladniejsze" - i praktycznie gotowe, biarac pod uwage oczekiwania wobec jpg, jezeli twoim docelowym formatem nie sa duze odbitki, albo wielkie wydruki, to moim zdaniem d200 przyda ci sie srednio, a jesli kupisz i bedziesz robil same jpgi to bedziesz mial z nimi troche zabawy

d200 jest solidniej wykonany, szybszy i bardziej pro, ale jest tez ciezszy i wiekszy, d80 jest wolniejszy jezeli chodzi o ilosc klatek na sekunde, w pracy autofocusa moim zdaniem nie ma zauwazalnych roznic
    d200 w porowniau z d80 jest rowniez pradozercom, na aku w d80 zrobisz duzo, duzo wiecej zdjec

d200 jest aparatem o potencjalnie duzych mozliwosciach, ale trzeba chciec i umiec te mozliwosci wykorzystac
    jezeli chcesz zglebiac zagadnienia zwiazane z obrobka obrazu -d200 -spoko
    jesli wolisz gotowe obrazki -wybierz d80

tak wiec nie patrz na cene tylko zastanow sie jakie sa twoje umiejetnisci i mozliwosci i czego oczekujesz od aparatu

pzdr

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów