Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: D300 i SB 800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yedrzey Zobacz posta
    Mam pytanko odnosnie uzycia SB-800 z D300:

Czy da sie ustawic aprat w taki sposob, aby do ISO np. 800 robil bez lampy a jesli musi uzyc lampy to aby stral sie zjechac z ISO do 200? Chodzi oto, zeby staral sie uzywac minimalnego ISO a maksymalnego doswieletnia lampa ( jesli juz musi doswietlac to niech doswietla na maxa ) wtedy szumy powinny byc mniejsze?

Narazie cos takiego potrafie uzyskac tylko poprzez reczne ustawienia.

Yedrzey
    Andrzeju! ktoś już wcześniej napisał że może by kompakcik byłby lepszy? Hę... celna riposta. D300 niema predefiniowanych trybów tematycznych i takiej funkcji jak opisujesz nie zrealizuje automatycznie, ale łatwo to samemu zrobić. Masz cztery tzw. Banki ustawień i możesz sam zaprogramować jak ma się zachowywać aparat z fleszem i bez flesza, jednakże przełączanie banków nie będzie automatyczne i musisz sam o tym pamiętać.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Lublin,Lodz,Londyn

Domyślnie

Nie wiem czemu od razu o kompakciku... D300 posiadam od niedawna i zdaje sobie sprawe, ze wielu z jej funkcji jeszcze nie rozgryzlem a w fotografii z uzyciem flasha dopiero raczkuje... Dlatego jesli znalazlem sobie jakis sposob na obejscie 'problemu' to chyba normalne ze pytam bardziej zaawansowanych czy czasem puszka nie umie tego sama wykombinowac.

Jedrzej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yedrzey Zobacz posta
    Nie wiem czemu od razu o kompakciku... D300 posiadam od niedawna i zdaje sobie sprawe, ze wielu z jej funkcji jeszcze nie rozgryzlem a w fotografii z uzyciem flasha dopiero raczkuje... Dlatego jesli znalazlem sobie jakis sposob na obejscie 'problemu' to chyba normalne ze pytam bardziej zaawansowanych czy czasem puszka nie umie tego sama wykombinowac.

Jedrzej
    Bez urazy - staram się Ci jakość odpowiedzieć, ale po przeczytaniu innych postów nie mogę się powstrzymać od uśmiechu.

Domyślnie

Co do użycia lampy, to D300 to nie kompakt. Ty masz kreatywnie korpusu używać, bo to nie będzie to samo zdjęcie przy ISO 800 bez lampy i jak się ściemni trochę - przy ISO 200 z lampą. W lustrzankach z niższej półki są tryby automatyczne i tematyczne, które same użyją lampy wtedy, gdy ich logika na to wskaże. Aparaty profesjonalne (w tym D300) są skierowane do odbiorcy świadomego efektu jaki chce uzyskać i który panuje nad wykorzystaniem światła, wykorzystaniem środków jakie ma do dyspozycji - w tym lampy błyskowej. Każde dodatkowe źródło światła powinno być przemyslane, Ty chcesz go użyć bezmyślnie, czemu sprzeciwiają się konstruktorzy tego aparatu

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów