Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: po zachodzie

Domyślnie po zachodzie

[1] czy kadr w miare ok na tej fotce? i jak ogólne wrażenie//

dzieki z komentarze

Domyślnie Odp: po zachodzie

czyli bez wrażenia

Coz, powiem Ci szczerze, ze nie wywiera na mnie to zdjecie szczegolnych wrazen. Moim zdaniem nie przedstawia niczego szczegolnego. Odbicie w wodzie dla samego odbicia - tak ja to widze - rowniez poczatkujacy. Technicznie tez nie jest nadzwyczajne. Ale na pewno bedzie lepiej Pozdrawiam
    Con otro aire... | de noventa | FM2N | Yashica 35 GX | http://malasana.blogspot.com

bombel
    Gość

A spodziewałeś się wysypu komentarzy po godzince?

Ale odpowiem: ogólne wrażenie jest nijakie. Po pierwsze, to zdjęcie jest złe technicznie. Ma za duże kontrasty jak na tą porę dnia i jest źle naświetlone. Oczywiście nie miałeś szans żeby naświetlić inaczej, ale miałeś szansę, żeby obrazek inaczej wyglądał, ale nie skorzystałeś jak widzę. To niedobrze.

Co do kadru - nie jest jakiś porywający... Symetria nie sprawdza się dobrze, przy takich obrazkach - postrzępione drzewa nad horyzontem... Zasmiast tego należało skupić się albo na niebie, albo na odbiciach - ale nie dawać horyzontu w środku. Symetria dobrze działa przy czystych, estetycznych planach, przy braku bałaganu i postrzępień... Słowem kiedy indziej, nie tu.

Ale nawet nie to przeszkadza najbardziej. Najbardziej przeszkadza (mnie, mówię o swoich odczuciach) ogólny brak blasku i ogólny uwiąd wszystkiego. Ani nie ma ładnych świateł, ani ładnych i tajemnicznych cieni, ani ładnych odbić w wodzie, ani ładnego nieba... Światła są rachityczne i słabe, zamiast cieni, w których kryją się tyajemnice jest czarna krecha...

Według mnie do całkowitej poprawki.

jeszcze jedno zrbiene w tym samym miejscu dzien pozniej

tez zjechane ?

Drugie dużo lepsze od pierwszego!
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

dzieki za uwagi!!

bombel
    Gość

Nie popadaj w euforię. To że drugie jest lepsze nie oznacza, że jest dobre; oznacza, że to pierwsze było tragiczne.

Ale postęp jest, przyznaję. Teraz zauważ tylko, że z tego kadru dałoby się wyciągnąć dużo więcej, gdyby zastosować jakiekolwiek działania... Nie twierdzę mianowicie, że da się obróbką zrobić z tego zdjęcia zdjęcie dobre, ale da się je poprawić, a przynajmniej troszkę poprawić.

Co jest źle? Już prawdę mówiąc nie bardzo mi się chce powtarzać tyle razy... Jeśli chcesz się dowiedzieć, prześledź ten choćby wątek, bo piszę tam o dokładnie takim samym przypadku jak tu. A jeśli Ci się też nie chce, to nie masz się co kłopotać. Najwyżej zrobisz następne zdjęcie takie samo jak to obecne.

Cytat Zamieszczone przez bombel Zobacz posta
    Jeśli chcesz się dowiedzieć, prześledź ten choćby wątek, bo piszę tam o dokładnie takim samym przypadku jak tu. A jeśli Ci się też nie chce, to nie masz się co kłopotać. Najwyżej zrobisz następne zdjęcie takie samo jak to obecne.
    dzieki skorzystam

Ja sie nie zgodzę z przedmówcami.

Uważam, że 2 straszna - powiedzmy pomysł dobry ale wykonanie i efekt finalny - żaden.

Natomiast 1 mi się bardzo podoba jeżeli chodzi o sam przedmiot fotografii, tzw. potencjał, a przede wszystkim zestawienie kolorów (w tym balans bieli). Samo ostateczne wrażenie może troszkę kuleje.

"Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów