Close

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 70

Wątek: D2x czy D300

Domyślnie Odp: D2x czy D300

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    Kup D3 i rób zawsze normalnie po cropie 1.5!DX, a jak będziesz chciał szeroko to przejdź na pełen
    standard FX 1.1!
    A jaki to jest ten pełen standard FX 1.1, bo też coś nie bardzo rozumiem?
    Jacek

Domyślnie Odp: D2x czy D300

Chodziło mi 1 do 1, powinno być 1.0-dzięki.
    Ostatnio edytowane przez wilk325 ; 27-06-2008 o 19:53 Powód: bład

Domyślnie

Zanim kupie sobie D3 pomyslalem ze dokupie sobie 2 body - do D2x dokupilem D300 - i powiem szczerze ze

a. roznica w szumach nie jest wcale taka wielka
    b. D2x daje ostrzejszy obrazek z tego samego szkła - chociaz nie porownalem na ra a jedynie na jpg na tych samych parametrach

c. AF z obiektywami obslugiwanymi przez silnik z body - dla mnie porazka w D300, moje 85mm szuka srednio 2 razy dloozej w slabym swietle niż D2x a do tego silnik jest głosniejszy i wolniejszy...

sorry ale wszystkie te ochy i achy to pisane chyba głownie przez teoretykow...
    Ostatnio edytowane przez fotoGRAFIK ; 05-07-2008 o 23:41
    D750X2 /FM/ dużo gratów

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoGRAFIK Zobacz posta
    Zanim kupie sobie D3 pomyslalem ze dokupie sobie 2 body - do D2x dokupilem D300 - i powiem szczerze ze

b. D2x daje ostrzejszy obrazek z tego samego szkła - chociaz nie porownalem na ra a jedynie na jpg na tych samych parametrach

c. AF z obiektywami obslugiwanymi przez silnik z body - dla mnie porazka w D300, moje 85mm szuka srednio 2 razy dloozej w slabym swietle niż D2x a do tego silnik jest głosniejszy i wolniejszy...

D2X ma super AF i nie porównuj go do aparatu z latarką wspomagającą AF po prawej stronie Pozdro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Motorniczy Zobacz posta
    D2X ma super AF i nie porównuj go do aparatu z latarką wspomagającą AF po prawej stronie Pozdro
    ten z latarką ma dokładnie taki sam AF co D3 ( bez latarki )
    zresztą kwestie obecności latarki omawiano już kiedyś i bynajmniej nie chodzi to o próg czułości AF ( jest w zasadzie taki sam w większości korpusów )
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoGRAFIK Zobacz posta

hehe, no to się zakwalifikowałem do teoretyków
    AF szybciej znajduje w d2x i to jest powszechnie wiadome. Natomiast śledzenie i precyzja w d300 jest znacznie lepsza. O ostrości obrazka, tak jak napisałeś - ale to tylko przy niskim iso. co do różnice w szumach, to mogę się z Tobą zgodzić w zakresie do iso400. Powyżej już nie. Tak do iso1250 w d2x jest obraz w miarę bez szumów i ze zjedzonymi detalami(działanie NR, albo z detalami ale już naprawdę "kolorowy") - ale nie ma efektu "plaskatości" znanego z d200 poza tym "trzyma krawędzie". Jak doświetlasz flesze to jest naprawdę nieźle - pierwszy plan ostry - bo doświetlony, reszta bez detali - i tak rozmyta w poza strefą GO.
    Nie mam już d2x żeby zrobić wiarogodny dokładny test, więc tylko taki "pstryk" podobnego ujęcia testowego (badziew, ale nic innego nie znalazłem z d2x) w tych samych warunkach - kiedyś zrobiony d2x a teraz d300; światło zastane - trochę wypalone żarówki energooszczędne, auto WB, NR - OFF przy wywoływaniu NEFów.

Na górze d300, na dole d2x - drobna różnica: d300 - iso6400, d2x iso1600 - Saturacja w d2x podciągnięta +28
    Ps. AF portfel - tusz. Jakiś obraz różnic jest. Tak na moje oko, to 300 -iso 6400 od biedy na pewno nie mniej używalne niż d2x -iso1600.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

To nie tak Pawle

Dla mnie najważniejszy jest pułap do którego nie szumi prawie wcale a nie pułap 1600-6400

oczekiwałem dużych roznic w iso 800 na przykład a są ale nieduże i teraz po prostu widzę organoleptycznie że nie taki zly ten D2x
    D750X2 /FM/ dużo gratów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    ten z latarką ma dokładnie taki sam AF co D3 ( bez latarki )
    Nie do końca taki sam i zachowuje się w obu body nieco inaczej.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Nie do końca taki sam i zachowuje się w obu body nieco inaczej.
    byłem przekonany że taki sam, nie znalazłem nigdzie różnic poza oznaczeniem Fx/Dx
    czym się różnią - w sensie w działaniu, poza umieszczeniem na innej wielkości klatki?
    bo ja szczerze mówiąc też miałem wrażenie, że D2X jest szybszy i pewniejszy, a śledzenia nie sprawdzałem
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Ja bym brał D2x, zdjęcia z D300 jakoś mi nie podchodzą - mam wrażenie, że zawsze wpadają w jakieś dziwne różowate zafarby, ale to tylko moje wrażenie.

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów