Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Apple, Mac itp.

Domyślnie

Hmm, tak się zastanawiam nad zmianą sprzętu... Myślę nad zakupem Mac'a, ale rozważam jeszcze MacBook Air... Tylko czy da się obrabiać zdjęcia na matrycy Apple innej niż Retina ? Ma to sens ?
    Drugie pytanie. Załóżmy, że zdecyduję się na Mac. Czy będę mogła podłączyć do niego zwykły zewnętrzny napęd optyczny, czy musi być ten od Apple ?
    Miałam IPhone, Ipad, ale komputera Apple jeszcze nie, zatem pytania pewnie są banalne , ale potrzebuję Waszej pomocy
    Nikon

Domyślnie

A może by tak zamknąć, zanim inni przeczuleni na punkcie komputerów się obudzą?
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stock Zobacz posta
    a może tak pisac we właściwym wątku >?
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=210104
    Nie zamykac dac mu nagrode "Archeolog Roku". Nie kazdy ma tyle samozaparcia aby odgrzebac strudla z 2008 r.

Domyślnie

do @Daga też jestem na etapie zmiany sprzętu pod edycję foto. Mój pierwszy wybór padł na MacBook Pro z retiną i to jest jedyny laptop którego wyświetlacz ma coś wspólnego z dobrym odwzorowanie kolorów. IMac - jako baza super, monitor beznadziejny, również nie ma nic wspólnego z monitorem do edycji foto. Po przejrzeniu dziesiątków wątków na ten temat i przeprowadzeniu kilku rozmów z profesjonalnymi fotografami mój wybór padł na Eizo CG247 i iMac mini....do zdjęć jest ok ale jeśli miało dojść do tego jeszcze video to iMac pro no ale to już spore koszta. Jakikolwiek inny monitor niż Eizo lub Nec nie wchodzą w ogólę w gre nawet gdy mają matryce IPS. Widziałem moje zdjęcia przed obróbka na moim laptopie i na Eizo, szczęka mi opadła. Oczywiście na moim laptopie tez zdjęcia wyglądają ok ale po wywołaniu na miniLabie to juz porazka. Przy Eizo i NEC, przy poprawnym skonfigurowaniu, kalibracji, ustawieniu profili....to co widzidsz na ekranie, to drukujesz....no może nie na miniLabie bo to loteria ale juz na dobrej drukarce fotograficznej to już poezja

pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stock Zobacz posta
    a może tak pisac we właściwym wątku >?
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=210104
    Wydaje się być zbyt skomplikowane...
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daga Zobacz posta
    Hmm, tak się zastanawiam nad zmianą sprzętu... Myślę nad zakupem Mac'a, ale rozważam jeszcze MacBook Air... Tylko czy da się obrabiać zdjęcia na matrycy Apple innej niż Retina ? Ma to sens ?
    Nie ma. Tylko retina z MBP.

Napędy różne zadziałają.

Domyślnie

Robank, dzięki.
    Zdecydowałam się na MacBook'a Pro z Retiną 13'. Zawsze u wszędzie będę mogła obrobić zdjęcie, a do większego komfortu z większą liczbą zdjęć zakupię monitor zewnętrzny .

Co do wątku, to ten jest przeznaczony dla komputerów Apple, ten z linka tasiemiec traktuje ogólnie o Apple. Czy zapytanie tutaj o komputer do zdjęć jest naprawdę czymś strasznym ?
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daga Zobacz posta
    Robank, dzięki.
    Zdecydowałam się na MacBook'a Pro z Retiną 13'. Zawsze u wszędzie będę mogła obrobić zdjęcie, a do większego komfortu z większą liczbą zdjęć zakupię monitor zewnętrzny .
    Bardzo dobry wybór. Polecam konfigurację z 16 GB RAM i SSD 512GB (lub 1TB jeśli jest kasa).
    Bardzo dobrze działa zarówno w terenie jak i podpięty do zewn. monitora EIZO. Używam od roku i nie miałem z nim żadnych problemów.
    Pozdrawiam. Piotr
    Leica M9 + MP + Summilux 35/1.4 ASPH + Noctilux 50/0,95

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów