Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie Smugi na matrycy! ;/

Witam.
    Po obejrzeniu zdjęć na kompie zauważyłem ze na każdym zdjęciu mam w tych samych miejscach plamki.
    Zdjąłem wiec obiektyw i użyłem takiego sprężonego powietrza w sprayu by usunąć paprochy z lustra.
    Pokusiło mnie o podniesienie lustra i wydmuchanie ewentualnych paprochów na matrycy.
    No i tu nastąpiła głupia akcja bo z ten spray zamiast powietrzem to psiknął takim czymś ze teraz na matrycy są jakieś smugi. Zrobiłem kontrolnie zdjęcie i przy trybie P robi zdjęcia normalne, a jak błyskam wbudowaną lampą to na trybie P przepala zdjęcia- wcześniej tak nie miałem.
    Pytanie nr.1 - moze miec to jakis związek z tymi smugami?
    Pytanie nr.2 - jak i czym to wyczyscic?

Pozdrawiam

Domyślnie Odp: Smugi na matrycy! ;/

Idź lepiej do serwisu NP na Postępu 14. Przygotuj 80 zł tylko... i już nic nie kombinuj...
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Powiedzieć, ze ręce opadają to za mało . Nie było wklepać do szukajki czegoś w stylu: syfy na matrycy, plamki na matrycy, zabrudzona matryca? Chyba nie jesteś taki surf star. Było kilkanaście razy. Jest nawet przyklejone w dziale w którym zamieściłeś wątek. NIE dmuchamy sprężonym powietrzem do wnętrza aparatu. Z takich samych powodów nie używamy zakupionych w aptece gruszek. Ech nie chciało się poczytać, wydałeś kasę na powietrze w butelce a teraz wydasz na czyszczenie matrycy. Podnoszenie lustra dostępne jest jako funkcja powinno być dostępny tylko w menu serwisowym jak się okazuje. Legionowo jest stosunkowo blisko Warszawy więc na Postępu powinni pomóc
    System NIKON + statyw nie taki już rozchwiany aby to udźwignąć
    Pozdrawiam Marek

no wiem, mądry Polak po szkodzie ;/
    A te przepały na zdjęciach mogą być tym spowodowane?

pokaż te przepały
    System NIKON + statyw nie taki już rozchwiany aby to udźwignąć
    Pozdrawiam Marek

1. zdjęcie zrobione na P - bez lampy
    2. zdjęcie zrobione na P z lampą
    3. zdjęcie zrobione na auto
    Do czasu psiknięcia tym powietrzem w matryce było ok, zauważyłem to dopiero po tym zdarzeniu.
    Sky is not a limit, It's my playground

czy na P nie miałeś przypadkiem lampy w manualu..?

nie. nawet jak robie lampe na -3 to tez wychodzi przepał wielki. Blyskam oczywiscie wbudowaną lampą

Byłem w serwisie BTfoto w warszawie, wyszyscili matryce z miejsca i kosztowalo mnie to całe 30zł
    Co do przepałów to były tez po wyczyszczeniu matrycy, zrobiłem tylko reset w menu i wydaje mi sie ze jest ok.
    Ostatnio edytowane przez surf_star ; 23-06-2008 o 12:59
    Sky is not a limit, It's my playground

Uprawnienia umieszczania postów