Szukaj
Ej, no nie świruj... Kopiujesz je jak każde inne pliki. Wybierasz te, które Cię interesują (np. sortujesz po dacie wykonania, żeby było łatwiej wybrać te z danego dnia, ewentualnie ustawiasz sobie okno exploratora, żeby wyświetlało podgląd miniaturek zdjęć) i je kopiujesz, a reszte zostawiasz.
Ps.
I tak w pewnym momencie Ci się karta zapełni i będziesz musiał ją formatować. Ponad to, gdzieś się zetknąłem z teorią, że aparat pracuje szybciej (w trybie zdjęć seryjnych), gdy karta jest mniej zawalona...
Ja tam polecam Cam2PC - darmocha i spore możliwości konfiguracji.
D90|S17-50|N35 1.8|N50 1.8|S70-200|SB600|tanie studyjne klamoty
10zł miesięcznie na jakąś fundację na rzecz dzieci - świata nie zbawisz, a kogoś uszczęśliwisz.
Ja na swoim PC mam zainstalowanego PHOTOSHOP Elements w.6 (Polski). Po podpięciu mego D80 do PC, automatycznie zgłasza się Organizer Photoshop, który sam importuje zdjęcia jakie nie były jeszcze przegrywane do PC. (On je sam odnajduje) Organizer sam je zapisuje w folderach w/g dat wykonania (można go inaczej ustawić)
i automatycznie odwraca zdjęcia pionowe. Moja rola ogranicza się do podłączenia i wyłączenia D80.
Program PHOTSHOP El 6 w zupełności mi wystarcza (legalny koszt 280 zł.)
D80 + kitki 18-70, 70-300VR
O, najmocniej Cię przepraszam, ale o jakiejkolwiek autmoatyzacji jak do tej pory nie wspomniałeś nawet słowem. A wiesz, szklana kulka mi się właśnie zepsuła i siakoś tak się nie domyśliłem... Napisałem o najprostrzym i najskuteczniejszym sposobie na przerzucanie zdjęć z aparatu do komputera. Z doświadczenia wiem, że każda automatyka ma tendencje do tego, żeby sie wykrzaczyć, nie zadziałać, zadziałać źle itd... Dlatego nigdy się w to nie bawię tylko wykonuję wszystko ręcznie, myśląc przy okazji o tym, co robię, a nie zdaję się na bezmyślny automat...
Ja używam z powodzeniem oprogramowania Nikona do kopiowania plików.
Też uważam, że bardzo wygodne jest gdy program wykrywa, które pliki są już skopiowane a które nie.
Tyle że transfer plików przez USB to obsługuję przez program Picture Project a nie ViewNX.
Jak wybiorę "transfer new files only" to kopiuje tylko nowe pliki.
U mnie działa to bez żadnych problemów.
Pytanie - czy po skopiowaniu plików zmieniasz ich lokalizację, nazwę itp?
Oczywiście można się bawić w ręczne kopiowanie, wyciąganie karty, wkładanie do czytnika i takie tam... Ale po co tracić czas? Myślę, że takie proste rzeczy jak kopiowanie plików możemy zostawić automatom...
D80 | N18-70 | S70-300 APO | N50 1.8 | N35 1.8 | SB-600 | Benro A-268M8 + B1 | http://piotr.okonscy.com
Skontaktuj się z nami