Panie i Panowie !
Witam po dłuższej przerwie.Mam do Was pytanie dość proste, choć odpowiedzi nie znam, ani nie znalazłem na forum niczego o tym.
Czy wiecie czym zmierzyć temperaturę barwową światła. Nie pytam o temperatury książkowe w których na oko podają np.halogen-2800-3200 st.Kelwina,siatło o poranku ... itd. ale chodzi mi o jakieś dokładne specjalistyczne urządzenie które w okolicy przedmiotu fotografowanego poda mi dokładnie temperaturę np. 4862 st.Kelwina.
Wiem i umiem używać predefiniowalnych ustawień i tak zawsze robiłem ale szukam czegoś co poda mi temperaturę bez zdjęć próbnych, bo zależy mi aby osoby fotografowane nie wiedziały o moim fotografowaniu.W restauracjach niestety sprawdziłem panują temperatury barwowe w całej palecie od 2000-10000 st Kelwina i zależy to od różnych czynników.
Mam więc do Was Szanowne Grono prośbę napiszcie co jest w stanie zaspokoić moje oczekiwania, nawet jeżeli jest to urządzenie dość drogie. Tyle lat focę ale nigdy o takim urządzeniu nie słyszałem , a nie chce mi się wierzyć że ktoś go nie wymyślił np.przy produkcji filmu...
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami