Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4
    Radunia
    Gość

Domyślnie Nikon D70 err CLOCK

Witam serdecznie,
    poczytałam na Waszym forum wiele informacji o awarii D70, ale o tym co się dzieje z moim nic nie znalazłam. Wyświetla mi: err CLOCK, lustro jest podniesione, migawka opuszczona. Wypróbowałam już zmianę akumulatora, obiektywu, spustu migawki wraz z różnym położeniem puszki - nic. Od czasu do czasu jest mała reakcja - to znaczy migawka w części reaguje, lustro wciąż podniesione. Czy ktoś z Was ma na to jakąś radę? Byłabym wdzięczna za sugestie.

Domyślnie Odp: Nikon D70 err CLOCK

Kurcze cieżki przypadek... a próbowałes twardy reset aparatu ??
    Nikoś D90 + D70 + T28-75/2.8 + N17-135 KIT + N50/1.8 + SB-800

było N18-70 DX + SB-600

Myślę, że sam nic w tym przypadku nie zrobisz. Można tylko bardziej namieszać. Przykro mi to pisać, ale ... serwis.
    Pozdr!
    p.s. jaki przebieg puszki?
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Mi się zrobiło podobnie Przed skutkami jakie napisała Radunia zauważyłem że 5 ostatnich klapnięć szło z co raz większym oporem i "err clock" Lustro podniesione, miagawka opuszczona. A jak się nacisnęło spust to tak jakby górna część migawki leciutko chciała się ruszyć.

Zrobiło mi się to po zrobieniu 500 zdjęć zaraz po przywiezieniu nikona z serwisu (wymiana bezpiecznika). Zadzwoniłem do serwisanta i powiedział że jego obawy spełniły się... Zdychający silnik migawki powodował wywalanie bloku zasilania (dlatego bezpiecznik wymieniłem). I silnik już w ogóle zdechł - wymiana 100zł.

Więc przyczyną jest silnik migawki.

Uprawnienia umieszczania postów