Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: wina labu?

Domyślnie wina labu?

sytuacja przedstawia sie nastepujaco:
    zrobilem rolke filmu Praktica LTL. Bylo wiele radosci, sentymentana wycieczka w przeszlosc, moj ukochany Zeiss 4/300 itd. Caly w skowronkach zanosze klisze do labu Kodaka, odbieram po godzinie, wracam do domu, odpalam plyte... a na zdjeciach, wszystkich, niemal idealnie przez srodek klatki ciagna sie 2 rownolegle linie, szczegolnie widoczne na ciemnych kolorach. Ogladam negatyw, i widze, ze na calej dlugosci widnieja na nim dwie rysy. Z przeklenstwami na ustach pedze do labu i staram sie wyjasnic sprawe, pan bardzo grzecznie, ale stanowczo odpowiada, ze to na pewno nie ich wina, bo maszyna jest szczelna, wklada sie do niej kasetke z filmem, a dalej nastepuje juz procej automatyczny. Sugeruje jakies pylki lub ziarenka piasku w aparacie. Sprawdzilem. Nie bylo... Co o tym myslicie? Bo droga formalna zostaje mi w zasadzie tylko jedna - Kontrola jakosci Kodaka w W-wie.
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Nie chcę przesądzać sprawy, ale w labie magą spokojnie porysowac.
    NIKON forever

Gaduła Awatar cypherdid
    Miasto
    bydgoszcz/gdańsk/warszawa

Domyślnie

hmmm...przez jakiś czas pracowałem przy wywoływaniu negatywów i mówie wam że ludzie mają w d*** filmy..ja byłem jedyny któremu zależało na tym żeby wszystko było OK..może być wiele przyczyn lecz 90% z nich to wina labu...w maszynie mają brudne wałki lub inne "raki"...to jest częsta przyczyna..ile razy ja straciłem świetne sesje...w tym przewaga cyferki

[ Dodano: Pią 05 Maj, 2006 ]
    idź na skarge...rządaj zwrotu kasy i jakiś rabatów na przyszłość...a co tam!!...niech mają nauczkę..zapamiętają Cie i będą się mieli na baczności następnym razem...ja już sobie "wychowałem" labik w mym mieście
    instagram.com/darkroomnightlife

Domyślnie

cypherdid,
    ja już sobie "wychowałem" labik w mym mieście
    a mozna wiedziec ktory?

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

miałem to samo w kodaku jelonkowym...zaniosłem reklamację i poprawili skany...
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Tak na przszłość,może warto wydać na wywołanie ramowe Przy takim wołaniu porysowanie jest bardzo żadkie,a pewność że nic się nie stanie złego wynosi 99,9%.Tylko raz wołałem tak (chemia jest ta sama,tyle że takim sposobem wywołuje się średni obrazek)),troche jest drogie bo dałem 12zł,ale warto było.Mi i tak nie porysują negatywu,a wywołuje w profilabie na mirowskim (trzeba im powiedzieć co i jak i uważać na praktykantów,wtedy ędzie wszystko OK)
    EQ : Nikon F3 | Nikkor 50/1,5 AiS | F801 | Sony ILCE 7mkIII | Sony 55/1,8 | Sony 35/1,8 | Viltrox 24/1,8 | Canon 135/2,0 L |
    Insta : @pan_portrecik

Uprawnienia umieszczania postów