Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28
    Oszczędny w słowach Awatar zebrantez
    Miasto
    Katowice/Skoczów

Domyślnie ktory lepszy do makro...?

Witam

znalazłem 2 interesująca obiektywy Nikon AF Micro Nikkor 60mm 2.8 - 1:2.8 i Tamron SP AF 90mm F2.8 Macro. Raczej do fotografowania nie uciekających rzeczy, bo podejrzewam, że do szybkich robali oba są za krótkie. Trochę poczytałem na temat n60, ale o tamronie mało jest. za tamronem przemawia długość i skala 1:1... ale nie wiem jak z jakością, ktoś miał kontakt z tym szkłem? Dodam, że oba używane. Ile warto zapłacić? tutaj link do aukcji tamrona

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...ksid=p3907.m29

Jak patrzylem na obecne ceny to zauwazylem, że te tamrony ktore znalazłem pod tą nazwą wyglądaja kompletnie inaczej. Czy jest to możliwe, że sprzedawany na aukcji to jest starszy model czy raczej inny typ?

Pzdr
    Ostatnio edytowane przez zebrantez ; 18-06-2008 o 13:52

Domyślnie Odp: ktory lepszy do makro...?

Cytat Zamieszczone przez zebrantez Zobacz posta
    Witam

znalazłem 2 interesująca obiektywy Nikon AF Micro Nikkor 60mm 2.8 - 1:2.8 i Tamron SP AF 90mm F2.8 Macro. Raczej do fotografowania nie uciekających rzeczy, bo podejrzewam, że do szybkich robali oba są za krótkie. Trochę poczytałem na temat n60, ale o tamronie mało jest. To jest starszy model. za tamronem przemawia długość i skala 1:1... ale nie wiem jak z jakością, ktoś miał kontakt z tym szkłem? Dodam, że oba używane. Ile warto zapłacić?

Pzdr
    Nikkor około 1100-1000, tamron 100-200zł taniej. Do takich zastosowań nikkor będzie lepszy. Jest lepszy optycznie i mechanicznie

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Oszczędny w słowach Awatar zebrantez
    Miasto
    Katowice/Skoczów

jak bym chciał próbować siakieś muchy focić to ktez nikon lepszy? i jak blisko trza podejść do zdjęcia?
    Pzdr

Cytat Zamieszczone przez zebrantez Zobacz posta
    jak bym chciał próbować siakieś muchy focić to ktez nikon lepszy? i jak blisko trza podejść do zdjęcia?
    Pzdr
    A N105 ?
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Nikkor jest lepszy do kwiatków i martwej natury w makro (minimalna odległość focenia - 22 cm). Do robali lepszy będzie tamron, bo zapewni tobie większą odległość roboczą (29 cm). Oba dają skalę 1:1 na FX (na DX wskutek cropu jest to widoczne jako mocniejsze powiększenie), a jak dokupisz pierścień pośredni to nawet lepiej. Nikkor, jak wyżej kolega podał, jest lepiej "zbudowany" (więcej metalu), a jeśli chodzi o jakość optyczną: jeśli są jakieś róznice to niewielkie. Mam Nikkora od 18 lat i jedyne co mu mogę zarzucić (oprócz trochę małej minimalnej odległości) to potrzebę dokupienia specjalnego pierścienia, żeby można było uwiesić na nim lampki makro R1C1.

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Nikkor jest lepszy do kwiatków i martwej natury w makro (minimalna odległość focenia - 22 cm). Do robali lepszy będzie tamron, bo zapewni tobie większą odległość roboczą (29 cm). Oba dają skalę 1:1 na FX (na DX wskutek cropu jest to widoczne jako mocniejsze powiększenie), a jak dokupisz pierścień pośredni to nawet lepiej. Nikkor, jak wyżej kolega podał, jest lepiej "zbudowany" (więcej metalu), a jeśli chodzi o jakość optyczną: jeśli są jakieś róznice to niewielkie. Mam Nikkora od 18 lat i jedyne co mu mogę zarzucić (oprócz trochę małej minimalnej odległości) to potrzebę dokupienia specjalnego pierścienia, żeby można było uwiesić na nim lampki makro R1C1.
    Odległości, które podajesz są odległościami ostrzenia obiektu do matrycy. Biorąc pod uwagę, że wysunięty Tamron jest dłuższy niż wysunięty N60, to różnica w odległości od przedniej soczewki już nie jest taka spora.
    Ostatnio edytowane przez pinio ; 18-06-2008 o 14:41
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

Zgadza się. Nie mam w tej chwili Tamrona więc zapomniałem, że się dalej wysuwa. Nie jest to, jak pamiętam, jakaś drastyczna jednak różnica, rzędu ca 1cm.

Jest dokładnie tak jak napisał pinio
    Sprawdzaliśmy to na ostatnim plenerze
    Nikkor wysuwa się dużo mniej przy 1:1 w porównaniu do tamrona który zwiększa swoją długość prawie dwukrotnie
    Nam wyszło że różnica od przedniej soczewki na korzyść tamrona to około 3cm, więc niewiele
    Pozdrawiam

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Więc jednak niedokładnie pamiętałem. W takim razie oba obiektywy w małym stopniu będą się nadawały do robali. No chyba, że ktoś się budzi skoro świt i foci zziębnięte, nieruchawe insekty.
    Aha, a sprzedający oferuje również Sigmę 105 (nie wiem czy najnowszy typ, czy starszy). Może powinieneś zainteresować się tym szkłem?
    Ostatnio edytowane przez markB ; 18-06-2008 o 14:53

Te nasze wspólne pomiary były mocno "na oko" robione, więc może to być i 1cm - ja tam bym się nie upierał przy 3cm . Z pewnością nie jest to różnica 7cm.
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów