Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: HOYA NDx400 HMC

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie HOYA NDx400 HMC

Cześć.
    Mam pytanie - czy istnieje odpowiednik tego filtru ale nie w postaci nakręcanej tylko w systemie Cokin P ?

Domyślnie Odp: HOYA NDx400 HMC

ND400 nie ma. Ale zdaje się, że jest za to coś jeszcze lepszego - ND10000. Tak przynajmniej można wywnioskować z tego pdf`a. W cenniku raysfoto jest ten filtr za 169 złociszy.

btw: a nie lepsza jest postać nakręcana? Przy cokinie jednak jakaś porcja światła będzie mimo wszystko chyba wpadała?

Dowiadywałem się ostatnio w raysfoto w temacie dostępności filtrów szarych Cokin P o dużej gęstości (156 - przysłona +13 ) - ponoć od pół roku Cokin nie robi tych filtrów i nie wiadomo kiedy i czy będzie robił .
    Są do ściągnięcia ewentualnie heliopan 4.0 - są to szklane, ale ich cena to już raczej spora kwota. Póki co, chyba pozostają nakręcane.
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

Dzięki za info.

Mam jeszcze pytanie apropo rzeczonego filtru - jak od strony praktycznej wygląda jego współpraca np z filtrem IR ?
    Ktoś może próbował takiej mieszanki ?

Gaduła Awatar cypherdid
    Miasto
    bydgoszcz/gdańsk/warszawa

jeju..a po co tak mieszać?? czy to coś zmieni skoro IR odcina widzialne światło??
    instagram.com/darkroomnightlife

Pogadaj z Jarek76, on czasami łączy IR z ciemnym ND - tak przynajmniej mnie się wydaje. Co prawda ma Heliopana, ale myślę, że to nie powinno robić różnicy.
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

Uprawnienia umieszczania postów