Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 47 z 47

Wątek: D80

Domyślnie Odp: D80

Chciałem się podłączyć do tematu i zadać podobne pytanie (bez sensu zakładać nowy wątek).

Na dniach zamierzam kupić D80 lub D300. Przez kilka lat bawiłem się analogowym Nikonem, poźniej przez długi okres tylko Canon G3. Teraz w końcu chcę stać się posiadaczem cyfrowego lustra Nikona. Fotografię traktuję jako hobby (całkowicie niezarobkowo) i chce dalej rozwijać swoją wiedzę w tym temacie. Zdjęcia robię głównie dzieciom i na wyjazdach i w zasadzie z racji braku czasu głównie w jpeg-ach, rzadko RAW/NEF. Opcje jakie rozważam to:

1. Nikon D80 + 16-85VR (+kiedyś 70-300 vr) ewentualnie zamiast 16-85 VR obiektyw 18-200 Nikorra/lub Tamron 17-50.
    2. Nikon D300 + 50 1.8 i dopiero za 4-7 miesięcy z racji $$$ pewnie Tamron 17-50 lub 28-75.

Byłem w zasadzie zdecydowany na D80, ale kilka rzeczy zaczęło przemawiać za D300:
    - chcę się dalej uczyć/rozwijać
    - poruszana w tym temacie kwestia nastepcy D80
    - nie chcę zmieniać body za 1/2 lata - cieżko to uzasadnic zonie...

Co radzicie?

Pzdr,
    TS

Wypowiem się, chociaż autorytet ze mnie żaden... Ale nie tak dawno też stałem przed wyborem i mogę podzielić się refleksjami. Zdecydowałem się akurat na D80, ale rozważałem zarówno D60 jak i D300 - wiem rozpiętość ogromna, ale zaczynając zabawe z DSLR nie bardzo mogłem wiedzieć, czego będę potrzebował. I treraz te refleksje... Otóż D80 oferuje sporo więcej niż D60 właśnie pod kątem rozwoju. Natomiast między D80 i D300 już takiej przepaści nie ma. To znaczy jest - cenowa. Ale tak od strony użytkowej, D300 jest skierowany jednak bardziej dla profesjonalistów niż amatorów. Co mam na myśli pisząc profesjonalistów? Ano ludzi, ktorzy po pierwsze zarabiaja tym aparatem, a po drugie (moze nawet to powinno być "po pierwsze") używają aparatu na tyle często i intensywnie, że drobne niedoskonałości takiego D80 będą ich mocno uwierać. Chodzi m.in. o ergonomię, szybkostrzelność, pomiar światła w analogowych szkłach itd... Cała masa drobiazgów, które dla mnie - absolutnego amatora-zajawkowicza są w zasadzie pomijalne. A, no i D300 nie ma trybów automatycznych, więc nie mogł bym go dać swojej żonie na zasadzie "Weź no pstryknij mi fotkę z dzieckiem". No niby D300 ma lepszą matrycę, mniej szumi, trelemorele... Ale... Napstykałem juz kilka tysięcy zdjęć, zrobiłem kilkaset odbitek i jakoś te większe szumy wcale mi nie przeszkadzają. Może gdybym chciał robić jakieś większe formaty, sprzedawać swoje zdjęcia, te sprawy, to może szumienie 80-tki uznałbym za wadę... Nie wiem, jak sie potoczy mój rozwój, wcale niewykluczone, że za rok, dwa, może trzy uznam, że stałem sie bardziej profesjonalistą niż amatorem (w świetle tego, co napisałem wyżej), ale to dopiero wtedy będę się zastanawiał nad zmianą puszki i nad tym, jak przekonać do tej zmiany swoja żonę (tak, też mam z tym problemy) Osobiście polecam D80, a za róznicę w cenie pomiędzy D300 i D80 kup sobię przywoitą lampę i troche szkiełek. Na pewo bardziej się rozwiniesz, niż samym D300 z jakimś kiepskim obiektywem.

Cytat Zamieszczone przez Majek Zobacz posta
    Natomiast między D80 i D300 już takiej przepaści nie ma.
    Bardzo odważne stwierdzenie.
    Ale na szybko: matryca cmos, 51 polowy AF, uszczelniany korpus, 6kl/s oraz bajery jak LV, odkurzacz i korekcja AF pod obiektyw. Dla mnie dość istotne różnice.
    nic...

Cytat Zamieszczone przez pil74 Zobacz posta
    Ale na szybko: matryca cmos, 51 polowy AF, uszczelniany korpus, 6kl/s oraz bajery jak LV, odkurzacz i korekcja AF pod obiektyw. Dla mnie dość istotne różnice.
    Najmniej istotne dla mnie z tego co wymieniles to 51 pol AFa, podglad na zywo i czyszczalka. A nie napisales o rzeczy, ktora najbardziej kusi, zeby przesiasc sie z D80 na D300. O wiele mniejsze szumy na wysokich ISO. W D80 akceptowalny szum jest do ISO 800, a w D300 ISO 800 to bajka (o D3 nawet nie wspominam). Jak by mnie bylo stac na D300 to nawet bym sie nie zastanawial
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Oczywiście masz rację. Ja nie twierdzę, że nie ma istotnych różnic, tylko że te różnice nie są takie znaczące dla mało/średnio zaawansowanego zajawkowicza, jakim np. jestem ja. Oczywiście, 51 polowy autofokus fajna rzecz, ale ja się jeszcze nie nauczyłem optymalnie wykorzystywać tych 9 pól, które mam. 6kl/s? Też fajnie, ale ja zdjęć seryjnych użyłem jak do tej pory raz, czy dwa. I to z niezbyt dobrym skutkiem. O matrycy CMOS i jakości obrazu już napisałem poprzednio. I tak dalej i tak dalej... Uważam, że nie jest to jakaś ogormna przepaść. Owszem, skok jakościowy duży, ale nie przepaść. Co innego pomiędzy D60 i D80, żeby daleko nie szukać - brak napędu AF, brak górnego wyświetlacza i brak obsługi CLS (tego nie jestem pewien) to rzeczy, które sprawiły, że nie zdecydowałem się na D60. A różnice pomiędzy D80 i D300 były (są nadal w zasadzie) na tyle pomijalne, że nie uważałem za zasadne dopłacać za nie pod dwukrotną wartość D80. Co oczywiście nie zamienia faktu, że uważam D300 za świetny aparat. Ale póki co, jeszcze nie dla mnie...
    Ostatnio edytowane przez Majek ; 20-06-2008 o 13:42

Cześć,
    sam stoję przed podobnym dylematem, więc grzebię i tu i tam
    Chyba jednak nie za bardzo i coś z prawdy w tym jest. Zwróć uwagę,że sam napisałeś "oraz bajery jak LV, odkurzacz i korekcja AF pod obiektyw". Więc rewelacje to nie są, choć nadążają za ogólnymi trendami. Co do jakości LV nie będę się wypowiadał, bo... nie znalazłem jednoznacznie korzystnych opinii.
    Cytat Zamieszczone przez pil74
    ...Ale na szybko: matryca cmos, 51 polowy AF, uszczelniany korpus, 6kl/s...
    Używam swego d80 od ponad półtora roku i ... nie zauważyłem skutków braku uszczelnienia oraz magnezowego korpusu. Fakt nie biorę udziału w "Pustynnej burzy" czy rajdzie Paryż-Dakar, ale syfi mi się przede wszystkim przez "dziurę" na obiektyw ! Na dziś ilość, klatek jakie umie z siebie wydusić d80 i tak jest (jak na mnie zbyt duża).
    Jak poczytałem sobie instrukcję (d300) chociażby w jakich sytuacjach AF może zawieść, to wynika z niej, że nie ma zbyt wielkiej różnicy pomiędzy d80 a d300 (w ilości przypadków). Choć wydaje mi się, że z oczywistych powodów AF d300 powinien być bardziej precyzyjny. Co do cmos'a (to jest główny powód dla którego zwróciłem swą uwagę na d300) nieco zmroziły mnie informacje nt. oddawania barw i konieczność korygowania. Opinie na forach w tej dziedzinie też nie są jednoznaczne.
    Cytat Zamieszczone przez pil74
    ...Dla mnie dość istotne różnice.
    No, ale przyznasz, że nie zostało ich wiele. A różnica w cenie... zabójcza. Ponieważ u mnie dotyczy to zmiany puchy, to mam nad czym myśleć.
    A w tej zamianie wskaźnik "nakłady do korzyści" nie wskazuje ... jednoznacznie na celowość takiej zamiany. Choć z drugiej strony nie ma co ukrywać, że d300 jest nowszą konstrukcją. I ochota ... wcale nie przeszła.
    Pozdr -
    Ostatnio edytowane przez JanuszWaw ; 20-06-2008 o 13:47
    - Janusz(W)
    "...Człowiek to jedyne zwierzę które się rumieni. I jedyne, które ma za co..." - Mark Twain

Napisałem na szybko to co mi się przypomniało. Chociaż pisząc na pierwszym miejscu "matryca cmos" w domyśle miałem całe dobrodziejstwa jakie ze sobą niesie, też szumy. Mnie natomiast kusi masywny uszczelniany korpus no i cmos.
    nic...

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów