Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: D70 i WB

Domyślnie D70 i WB

Siemka!
    Ludzie - byłem nad morzem przez weekend i miałem ogromny problem z balansem bieli. Robiąc zdjęcia na plaży (raz pochmurno raz słonecznie) w trybie Auto WB zdjęcia miały bardzo niebieskawą kolorystykę. Dopiero zadowolony byłem z efektów robiąc fotki w trybie Shade WB lub Flash WB. Ale to chyba nie jest normalne zachowanie aparatu?

Dlaczego tak się dzieje? Czy aparat sobie z tym nie radzi?
    D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ

Domyślnie

Dopiero zadowolony byłem z efektów robiąc fotki w trybie Shade WB lub Flash WB
    Właśnie możliwość zmiany tychże ustawień jest po to aby zadowolić posiadaczy aparatów
    Trochę cyfry, trochę analoga...

Domyślnie

coprawda używam 70s ale nigdy nie korzystam z AutoWB, staram się zawsze pamiętac o zmianie w stosunku do warunków. Nawet gdy potem stwierdzę że fotki mają jakiś zafarb, to łatwiej je hurtowo doprowadzić do porządku.
    alexanderkozłowski ::: Nasza... Strona

Domyślnie

auto WB można sobie wyrzucic do smieci niestety, chociaz czasem razem z pomiarem matrycowym potrafi milo zaskoczyc - staraj sie go nie uzywac
    boli mnie kolano czasem

Domyślnie

No cóż - ja mam troszkę odmienne zdanie - mieszkam nad morzem i uzywam prawie wyłącznie auto WB. A ponieważ robię wyłącznie w raw ewentualna korekta nie stanowi problemu. Ocena na tym malutkim lcd czy zdjecie jest poprawne kolorystycznie jest trudnym zadaniem. Zabawa z szara kartką jest zbyt uciązliwa - pozostaje więc raw.
    Pozdrawiam

Domyślnie

irekka, i właśnie w tym celu RAWa wymyślono.
    Jacek

Domyślnie

No tak, ale jak stwierdzić w domu na kompie odpowiednie WB?
    Rozumiem, że RAW jest bardzo wygodny i w każdej chwili można zmienić WB, ale na jakiej podstawie ustawić odpowiednie WB?

Jeśli była słoneczna pogoda to i tak w domu przy ustawieniu SUNNY WB kolorki są niebieskawe, natomiast SHADE WB jest ok?
    D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mihow
    ale na jakiej podstawie ustawić odpowiednie WB?
    na podstawie gustu

pebees
    Gość

Domyślnie

JK, a ja jeszcze mam pytanie co do raw - czy te przestrzenie barwne też można zmieniać? No nie widziałem tego w NC (albo ślepy jestem - jeśli tak, powiedz mi to prosto w ry^W twarz )

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów