Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: D80+sb600+fv-68

Domyślnie D80+sb600+fv-68

Sabina na statywie w trybie commander
    Wbudowana sterownik błysku (obydwie TTL)
    FV-68 wyzwalane wbudowaną fotocelą
    Otwarcie migawki dla błysku 1/60
    Błysk modelujący wyłączony

Czy to możliwe żebym nie widział różnicy pomiędzy zdjęciami zrobionymi tylko wbudowaną+sabina a wbudowaną+sabina+FV-68 (FV na pewnobłyska tylo że nie widać tego na zdjęciu)?

Domyślnie Odp: D80+sb600+fv-68

w ttl lampy blyskaja wiecej niz 1 raz. jest to niezauwazalne dla oka, ale jest dla fotoceli. lampa wyzwalana z fotoceli blyska za wczesnie i nie jest rejestrowana na fotografii

Czyli ustawić w manual i powinno być OK?

tak

No nie jest OK.
    Sabina wyłączona
    Wbudowana - sterujący 1/128 (dodatkowo przysłonięta, żeby tylko bokiem poszedł błysk do wyzwolenia FV)
    FV-68 - błyska

Zdjęcie ciemne - bez błysku FV

Chyba znalazłem w którymś wątku taką odpowiedź Jacka Z na pytanie

"dlaczego błyskotki nie wspomogły swiatłem, gdy sabine wyzwalalem fotocela jak wprzypadku, gdy sabina byla w sankach?"

"tak nie możesz. Opcja remote oznacza w konsekwencji przedbłyski komunikacyjne z SB800, które w tym momencie powodują odpalenie (przedwczesne) żarówek błyskowych.
    jeśli chcez zdjęć sb800 z sanek, to musisz sabine ustawić w tryb SU4. A lampka wbudowana w body - w trybie M.
    nie ustawiaj żadnego sterowania CLS lampami zewnętrznymi."

Czy to dla mnie oznacza, że muszę wsadzić sabinkę na sanki aparatu i w trybie manualnym pstrykać?

dla Ciebie to oznacza ze mozesz dokupic fotocele do SB600 i ladowac pelen manual (SB 600 nie ma mozliwosci wyzwalania tak jak SB 800 przez tryb SU), albo SB600 przez kabel(ale tez manual) ta druga fotocela(taka jak jest).
    Nikon

Uprawnienia umieszczania postów