Close

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 108

Wątek: D60 Warto ?

Domyślnie Odp: D60 Warto ?

hehe ja napewno nie pozaluje ale moja kieszen tak ;\\

Cytat Zamieszczone przez indepedente Zobacz posta
    hehe ja napewno nie pozaluje ale moja kieszen tak ;\\
    Żebyś sam nie pożałował i twoja kieszeń też nie przemyśl ten zakup dokładnie. A żeby Ci się to udało powinieneś poznać trochę teorii. Wskocz na fotopolis i tam są artykuły z podstawami dotyczącymi fotografii. Gdy co nie co poczytasz będzie łatwiej dokonać Ci zakupu aparatu. Bo mam coś wrażenie, że błądzisz...

A potem będą kolejne wątki na forum, że pucha be i robi nie ostre fotki.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Oszczędny w słowach Awatar Nekosh
    Miasto
    Jelenia Góra

Cytat Zamieszczone przez rastula Zobacz posta
    ogniskowa obiektywu - specyficzna wartość która rozpala zazdrość innych użytkowników
    idealna definicja
    [SIZE="1"][COLOR="Gray"]Pozdrawiam Piotrek portfolio

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    Wskocz na fotopolis i tam są artykuły z podstawami dotyczącymi fotografii. Gdy co nie co poczytasz będzie łatwiej dokonać Ci zakupu aparatu. Bo mam coś wrażenie, że błądzisz...
    ...później przeczytaj wszystkie wątki, gdzie wspomina się o d40 i d40x - wszystko co tam będzie napisane, w ok. (albo i ponad) 95% będzie dotyczyć także d60. O działy z optyką też możesz zahaczyć. Jak Ci będzie mało to wskocz też na cyberfoto - tam też fajnie czasem piszą.
    Przy odpowiedniej motywacji powinieneś przerobić to w kilka tygodni. ;D
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Cytat Zamieszczone przez lewAp7 Zobacz posta
    Przy odpowiedniej motywacji powinieneś przerobić to w kilka tygodni. ;D
    A ja myślę, że to co potrzebuje się dowiedzieć to wystarczy mu max 2h... Ale trzeba wcześniej rozumieć co się czyta
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

To raczej pytanie do Ciebie...

"Co ja dam radę zrobić takim aparatem z takim obiektywem?"

P.S. jestem dziś trochę rozbity... parę wątków niżej są podobne pytania, skorzystaj z wyszukiwarki, etc. Bo jeśli z tym masz problem to co będzie jak weźmiesz instrukcję od D60? Wiesz co to jest przesłona, jaką rolę spełnia w fotografii? Po co jest VR?...
    Nie rozumiem postawy niektórych forumowiczów.
    Ktoś ma problem i zadaje konkretne pytanie a otrzymuje dziwne rady...

Jeśli mówimy o radach... proszę sprawdzić czy jest cos takiego jak przesłona- mnie uczono, że jest jednak przysłona

można sprawdzić nawet na wspomnianym fotopolis

Wracając do tematu...
    moim "niskopostowym" zdaniem (zauważyłem, że forumowiczów z małą liczbą postów te największe "przesłonowe wyjadacze" traktuja bardzo brzydko) ten zestaw spokojnie nadaje się do krajobrazu a i amatorskie portrety mają szansę być dobre.

pozdrawiam,
    FilipeG
    x-t10

Cytat Zamieszczone przez FilipeG Zobacz posta
    proszę sprawdzić czy jest cos takiego jak przesłona- mnie uczono, że jest jednak przysłona
    Obie formy są poprawne

do sportu i portretu potrzebujesz cos szybszego i kompatybilniejszego z jasnymi szklami. w obu wypadkach D60 odpada. to jest mily aparat dla poczatkujacego amatora ktory chce miec 10 megapikseli i czyszczenie matrycy.

jesli nie planujesz zmiany sprzetu po paru meisiacach to zacznij od D80 i 50 1.8 zeby poportetowac tanim kosztem + czegos co bedzie pasowac do twoich upodoban sportowych.

sama zabawe zaczac mozesz tez od d40 zamiast d60, roznica w kasie jest spora, w efektach miedzy d40 a d60 wielkiej nie bedzie. na upartego wszytsko sie da, w koncu pare/nascie/dziesiat lat temu tez fotografowano i to gorszym sprzetem.

cala reszte pro i kontra masz w archiwum.
    Ostatnio edytowane przez Valwit ; 13-06-2008 o 16:00
    podpis nieczytelny

Cytat Zamieszczone przez FilipeG Zobacz posta
    Nie rozumiem postawy niektórych forumowiczów.
    Ktoś ma problem i zadaje konkretne pytanie a otrzymuje dziwne rady...

Jeśli mówimy o radach... proszę sprawdzić czy jest cos takiego jak przesłona- mnie uczono, że jest jednak przysłona

można sprawdzić nawet na wspomnianym fotopolis

Wracając do tematu...
    moim "niskopostowym" zdaniem (zauważyłem, że forumowiczów z małą liczbą postów te największe "przesłonowe wyjadacze" traktuja bardzo brzydko) ten zestaw spokojnie nadaje się do krajobrazu a i amatorskie portrety mają szansę być dobre.

pozdrawiam,
    FilipeG

Nie od konca sie zgodze z tym traktowaniem... ja tez bylem zapytany niedawno czy D60 jest dobry przez znajoma - standardowe pytanie do czego i w ogole zadalem... mialem tez akurat moje d50 przy sobie wiec pokazalem - pytanie ktore mi zadala to czy wiem co znacza te wszystkie literki w wizjerze i kilka innych, mowilem tez o przewadze srubokreta itp. czy zdajecie sobie sprawe ze owy srubokret jest totalnie niezrozumialy dla "normalnych" ludzi ? To tylko dla Was/nas jest oczywiste... ogolnie daze do tego ze zostalem poproszony o mowienie po polsku (za zadnego experta sie nie uwazam zeby bylo jasne) - po porstu zaczynasz uzywac jezyka ktore dla ludzi wchodzacych w swiat lustrzanek nie jest zrozumialy. Dlatego czesc osob odsyla do podstaw itp. kazdy od tego zaczyna i nie ma sie z czego smiac ani wstydzic, ja forum czytam codziennie prawie a troche to juz trwa i ciagle sie ucze - i jeszcze to bedzie dlllluuuuugo trwac.

Ja tez bym polecal D80 - przez srubokret czyli wbudowany silnik ktory ustawia ostrosc w obiektywach bez silnika AF-S'a, bo w przyszlosci bedziesz zapewne chcial kupic 50 1.8 bo taniutki lub 1.4 3x drozszy - ale zrozumiesz po jakims czasie co te literki po F znacza. Jesli chcesz sie bawic w fotografie polecam D80-bardzo rozwojowa puszka, jesli tak na probe to D60 i kit.

Edit: no i mnie Valwit ubiegl...
    Ostatnio edytowane przez MARTINK ; 13-06-2008 o 16:03

"Amatorzy zbudowali Arke, Profesjonalisci Titanica..."

Obie formy są poprawne
    nie jestem pewien..

przysłona
    1. «to, co przysłania coś częściowo»
    2. «przegroda w przyrządach optycznych regulująca ilość światła wchodzącego do przyrządu»

http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2512568

przesłona
    1. «to, co przesłania, zakrywa; też: to, co zasłaniając, przegradza coś»
    2. zob. przysłona w zn. 2.
    3. «w szachach: postawienie bierki na linii działania dalekosiężnej figury tego samego koloru; też: bierka ustawiona w ten sposób»

http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=przes%B3ona

po przeczytaniu ze zrozumieniem wniosek:
    przesłona zasłania całkowicie
    przysłona np obiektywu- częściowo

więc chyba nie wszytko jedno i poprawną formą jest przysłona

Wracając do tematu...
    A może coś ze starszych konstrukcji? (mam na myśli d50 lub d70s) zwiększa się ilość dostępnych obiektywów a body taniej wyjdzie niż wspomniane d80, które jest super puszką

pozdrawiam,
    FilipeG
    Ostatnio edytowane przez FilipeG ; 13-06-2008 o 16:09
    x-t10

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów