Piotrze u mnie taki różowawy zafarb na chmurkach. Wczoraj patrzyłem na laptopie i było podobnieale kadr dobrze popełniony... a kolorki to kwestia suwaczkologi w PS
![]()
Szukaj
Piotrze u mnie taki różowawy zafarb na chmurkach. Wczoraj patrzyłem na laptopie i było podobnieale kadr dobrze popełniony... a kolorki to kwestia suwaczkologi w PS
![]()
Powiem jak było - popełniłem jednak mały błąd już na etapie robienia zdjęcie - ustawiłem wb na pochmurny dzień - co prawda zawszę robię w RAW - ale jednak mimo korekcji - ten zafarb został - przyczyniła się do tego też niewątpliwie szara połówka. Mimo selektywnego ściągania koloru na chmurach - nie wszystko da się tak ładnie zmienić. Swoje mam wrażenie zrobił też ustawiony profil kolorów.
Piękny widok.
Nikon D3 D300s D500 + dużo chęci i mało czasu.
Pozdrawiam Marek
Grupa FOTOKUJAWY
www.frontera.com.pl
Jakiś czas temu na forum toczyła sie rozmowa że RAW to surowy plik i wszystko z nim można, a jednak jak się okazuje tak nie jest, ja o tym wiem i wielu o tym wie i jednocześnie jest wielu którzy sądzą inaczej. Jak widać nastawy w aparacie, WB, profil kolorów i wiele innych składa się na ostateczną wejsję zdjecia, nawet jak robimy w RAW. Są jednak tacy co uparcie twierdzą żę RAW to RAW i żadne ustawienia w aparacie nie mają wpływu na zdjęcie.
link do w/w rozmowy:
http://www.forum.nikon.org.pl/showth...236#post708236
NIKON...
Absolutnie nie kasuj - mysle, ze to bardzo dobry przyklad dla mnie i innych, ze da sie poprawic je![]()
Skontaktuj się z nami