Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie problem z ruchem

witam, neka mnie od dluzszego czasu problem ruchu przy robieniu zdjec w malym oswietleniu.
    tzn jest oczywiscie wysokie iso ale problem wystepuje nadal.
    np.
    http://www.members.lycos.co.uk/fresh...kartoteka1.JPG
    http://www.members.lycos.co.uk/fresh...kartoteka2.JPG
    http://www.members.lycos.co.uk/fresh...kartoteka3.JPG
    http://www.members.lycos.co.uk/fresh...kartoteka4.JPG
    byly one robione przy iso 1600 wiec juz raczej wysokie a mimo to nawet przy niewielkim ruchu aktorow mam mazy na zdjeciu.
    czesto wykonuje zdjecia na koncertach czy przedstawieniach i jest to dla mnie spory problem, bo nie mam serii gdzie nie ma poruszen na zdjeciach. chcialabym tego unniknac i zamrozic ruch. oczywiscie chodzi mi o prace bez lampy zewnetrznej albo jakiejkolwiek.
    a i jeszcze jedno zauwazylam ze przy wiekszej ogniskowej przyslona zamyka sie wolniej, w zwiazku z tym zastanawiam sie jak mozna zrobic blizsze zdjecie w wyzej wymienionych warukach bez maz.
    ogolnie planuje kupic obiektyw i zastanawiam sie czy stabilizacja obrazu cos daje.
    z gory dzieki za jakakolwiek odpowiedz
    ND80 + DODATKI.

Domyślnie Odp: problem z ruchem

Problem, jak to ty nazywasz "mazów", to nie tylko wynik niskiego iso czy przesłony, główne znaczenie ma czas naświetlania. Na załączonych zdjęciach czas naświetlania masz na poziomie 1/40 - 1/30 sec. Przy tak długich czasach z takim iso nie ma siły, poruszenia muszą być. Rozwiązanie to skrócić czas do 1/60 - 1/90 sec. no ale zdjęcia wyjdą ciemne. Alternatywne rozwiązania są 3
    1. kupić jasny obiektyw z liczbą f/1.4, f/1.8
    2. Używać lampy
    3. kupić D3 gdzie spokojnie można robić przy iso 6400 =D

Acha, a co do drugiej części postu, czy nie chodziło Ci o to, że przy dłuższych ogniskowych przysłona przymyka się bardziej . Wynika to z konstrukcji większości obiektywów. Jak dobrze się przyjrzysz to na twoim obiektywie będzie oznaczenie mniej więcej wyglądające tak dla nikkorów: NIKKOR 55-200mm 1:4-5.6. Cyfra 4 oznacza minimalną przesłonę przy długości ognieskowej 55mm, cyfra 5.6 to min. przesłona dla 200mm. Wszystkie wartości ogniskowych pomiędzy 55 a 200mm przybierają minimalne długości przesłon w zakresie 4 do 5.6 (mam nadzieję, że jasno to wytłumaczyłem bo w tłumaczeniu za dobry nie jestem ). Co do stabilizacji w obiektywie, tak pomoże jeśli obiekt fotografowany nie będzie się ruszał. Stabilizacja niweluje ruchy jakie generuje drganie rąk czy całego ciała.
    Ostatnio edytowane przez TristisAnima ; 10-06-2008 o 12:24

Cytat Zamieszczone przez nataliamilk Zobacz posta
    ogolnie planuje kupic obiektyw i zastanawiam sie czy stabilizacja obrazu cos daje.
    Stabilizacja pomoże ale przy niruchomych obiektach, w takich warunkach jak to jasne szkło
    + ewentulanie dopalenie lampą

Jasne szkło
    Monopod
    Stabilizacja
    Pozdrawiam GRUPA FOTOKUJAWY

Cytat Zamieszczone przez TristisAnima Zobacz posta
    3. kupić D3 gdzie spokojnie można robić przy iso 6400 =D
    hehe no tak, ciekawa tylko jestem ile pozniej jest roboty z odszumianiem

w kazdym razie ciagle probuje sie bawic w warunkach malego oswietlenia, raz wychodzi mi to lepiej raz gorzej. obawiam sie ze narazie bede musiala obejsc sie bez jasnego obiektywu, chociaz w przyszlosci raczej sie ku niemu sklonie. odstrasza mnie to ze jest on krotki i raczej nie bedzie mozna robic zdjec z bliska lub w przyblizeniu, a czasem warunki sa takie ze blisko podejsc nie mozna. dlatego z ciekawosci zapytam jeszcze czym mozna wyrownywac dluzszy czas naswietlania przy dluzszej ogniskowej zeby uchwycic artyste z bliska? da sie to wogole zrobic? zastanawiam sie jak doswiadczeni fotograficy wykonuja nie dosc ze dobrze naswietlone zdjecia, bez duzych szumow i jeszcze z bliska. przeciez przy teleobiektywach i zblizeniach jest tylko gorzej.
    apropos krotkich czasow, probowalam wlasnie krotkich czasow [tak zeby zlapac w miare jasny obraz] plus wysokiego iso plus kompensacja ekspozycji zeby troche rozjasnic ale to daje niewiele. ciężki orzech do zgryzienia zdjecia w takich warunkach.

darko moge prosic o rozszerzenie 'dopalenia lampą'? chodzilo Ci o jakąś konkretną nastawę lampy czy poprostu flash?
    ND80 + DODATKI.

Nie ma problemów. Szumy są mniejsze niż u mnie w d70s na iso 400... ;[

<...>.dlatego z ciekawosci zapytam jeszcze czym mozna wyrownywac dluzszy czas naswietlania przy dluzszej ogniskowej zeby uchwycic artyste z bliska? da sie to wogole zrobic? zastanawiam sie jak doswiadczeni fotograficy wykonuja nie dosc ze dobrze naswietlone zdjecia, bez duzych szumow i jeszcze z bliska. przeciez przy teleobiektywach i zblizeniach jest tylko gorzej.
    Tylko bardzo jasny obiektyw plus wyższe iso. Możesz próbować wyzwalanej zdalnie lampy ale raczej żaden artysta nie zgodzi się na błyskanie po oczach w trakcie koncertu więc zapomnij.

apropos krotkich czasow, probowalam wlasnie krotkich czasow [tak zeby zlapac w miare jasny obraz] plus wysokiego iso plus kompensacja ekspozycji zeby troche rozjasnic ale to daje niewiele. ciężki orzech do zgryzienia zdjecia w takich warunkach.

darko moge prosic o rozszerzenie 'dopalenia lampą'? chodzilo Ci o jakąś konkretną nastawę lampy czy poprostu flash?
    Krótkie czasy w ciemnościach raczej się nie sprawdzą. Nawet przy dopalaniu lampą (różnie - może to być zwykły flash, możesz próbować indywidualnie coś ustawić - wystarczy poszukać na sieci i trochę poczytać, dużo na ten temat napisano) jeśli chcesz mieć lepiej doświetlony dalszy plan, czas musi być dłuższy. Lampę możesz ustawić wtedy na wyzwolenie przy zamknięciu migawki. Oczywiście nie mówię tu raczej o fotografii z ręki - statyw przydatny.
    Jak jest ciemno i chcesz krótki czas to w zależności od tego co chcesz osiągnąć albo: jasne szkło, wysokie iso, lampa. Pamiętaj jednak, że użycie każdej z tych metod daje zupełnie inne rezultaty.

Kup/wypożycz se pliz jakąś książkę na temat fotografii. Ew. buszuj w necie. Te tematy to podstawy...

Hehe

http://optyczne.pl/upload2/6204_min_dsc_3898.jpg
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Chodziło mi o zewnętrzną lampę, konkretną nastawę to ciężka tak powiedzieć.
    Najlepiej pobawić się z różnymi nastawami lampy i zobaczysz co Ci najlepiej pasuje

Uprawnienia umieszczania postów