Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Domyślnie

ale 28 miales zapiete na analogu rozumiem... bo jesli na cyfrze, to ekwiwalent 28 wynosi 42. Poza tym, o czym byla juz mowa, obiektywy czasem roznia sie katem widzenia, nawet jesli podana ogniskowa jest ta sama. Ale mimo wszystko roznice powinny byc raczej niewielkie. A oznaczenia na obiektywach zawsze okreslaja faktyczna ogniskowa, ktora dopiero nalezy przeliczyc w wypadku zapiecia szkla do aparatu z matryca APS-C.
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

KURCZE CHŁOPAKI nie zrozumieliśmy się!!!
    Źle chyba opisałem sytuację. Nie jestem z pierwszej łapanki!! Więc jeszcze raz może jaśniej!

D200 i te szkło 18mm (czyli 28mm dla małego obrazka)
    Moja Fmka i 28mm

Patrze w oba wizjery... i co widzę!!!!
    D200 i ta 18stka dają ZNACZNIE szerszy kąt widzenia niż mój analog i moja stałka 28mm.
    Przecież teoretycznie powinno być tak samo.

Domyślnie

Nie zrozumieliście o co chodzi Slaw'owi 74.
    Mianowicie 18-70 w wizjerze D200 powinien pokazywac prawie to samo co 28 w wizjerze FM2 i jest to oczywiste. Jeżeli zaś pokazuje więcej w D200 to znaczy że albo rzeczywiscie któryś z obiektywów ma inną ogniskową albo wizjery aparatów maja różne pole widzenia.
    Bardzo prosto to sprawdzić - zrób takie same zdjęcie analogiem przy 28 mm i cyfrakiem na 18 mm i porownaj obraz na blonie i na pliku cyfrowym - powinny byc prawie takie same.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

NO WŁAŚNIE RÓZNICE POWINNY BYĆ niewielkie jak pisze kolega wyżej a dla mnie różnica była spora i do tego KOLEŚ przekonywał mnie iż jego obiektyw18mm+bodyD200 daje szerszy kąt widzenia niż mój obiektyw+moje body.
    Bym przegrał FLASZKĘ.
    Faktycznie patrząc w oba wizjery jego kąt był ZNACZNIE szerszy.

Gaduła Awatar cypherdid
    Miasto
    bydgoszcz/gdańsk/warszawa

Domyślnie

coś chyba slawie74 się nie łapiesz w tych przeliczeniach aż nie chce mi się pisać :P
    instagram.com/darkroomnightlife

Domyślnie

slaw74,
    D200 i te szkło 18mm (czyli 27 nie 28 dla małego obrazka) więc nie jest tak samo
    NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1

Domyślnie

BRAWO SMURF!!!
    TYLKO czemu było inaczej skoro powinno być tak samo???

Tak czy inaczej FLASZKA poszłaby po równo!!!

hihi dzięki Wam za odpowiedzi.

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Jesli mnie pamiec nie myli, FM2 ma krycie wizjera ok 92 albo 93% pola kadru.

D200 ma 95%. Moze byc widac roznice, to po pierwsze.
    18 x1.5, daje pole krycia obiektuwy 27 mm na klatce 35%
    Przy szerokim kacie, ten 1 mm bedzie zauwazalny.

Wieksze pole krycia wizjera + nieco szerszy kat, daja widoczną roznice.
    Wszystko jest w porzadku, jak dla mnie.

Domyślnie

ta czytam i czegos nie rozumiem, czy 30mm na analogu i 30mm na cyfrze (po przemnozeniu) dadzą inne pole widzenia??!! jesli mam obiektyw 12mm w d70s to mam ekwiwalent 16mm i kolega na analoga z 16mm to samy inne pola widzenia??!!
    Nikon d70s, 18-70, 70-300, Zenitar 16mm., 50 1.4

Domyślnie

JESZCZE RAZ DZIEKI.
    DOBRZE ŻE JESTEŚCIE!

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów