jakie bedzie najlepsze ustawienie pomiaru swiatla w D40 centralnie wazony czy matrycomy zeby nie bylo przepalen
Szukaj
jakie bedzie najlepsze ustawienie pomiaru swiatla w D40 centralnie wazony czy matrycomy zeby nie bylo przepalen
matrycowy
Tryb M, migawka 1/4000s, przysłona f/22. Gwarantuję że przepaleń nie będzie.
A tak na poważnie: matrycowy powinien sobie na razie dawać radę w większości sytuacji. A później to zapewne zaczniesz sam eksperymentować i nabierzesz wyczucia kiedy jaki pomiar jest najlepszy.![]()
D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!
Witam,
polecam używanie pomiaru matrycowego w sytuacji gdy nie mamy czasu na zastanawianie się nad prawidłową ekspozycją. Natomiast w pozostałych przypadkach, gdy nic nas nie goni to bardziej przewidywalny jest pomiar centralnie ważony z ewentualną korekcją ekspozycji lub blokada ekspozycji z przekadrowaniem, łatwiej go wyczuć niż matrycowy który, może być trochę nieprzewidywalny.
ZENIT DIGITAL
przegladajac forum na ten temat doszlem do wniosku ze w d40 i d80 matrycowy sie slabo sprawdza i lepszy bedzie CW i chcialem sie dowiedziec jak to jest w praktyce ktorego kiedy uzywac . Robiac na matrycowym troszke mi przepala niebo i jasne obiekty . Jeszcze jedno pytanie czym te pomiary sie roznia ? czy matrycowy zlicza cala matryce a CW tylko srodek kadru a potem to swiatlo rozklada na caly kadr ? czy dobrze to rozumuje
Mnie osobiście jeszcze się nie zdarzyło w D80 żeby na matrycowym przepalił, z tym że najczęściej robie w trybie A (priorytet przysłony) nie sprawdzałem na automacie.
www.google.pl - to naprawdę nie boli
Pzdr.
Ostatnio edytowane przez Dx2 ; 09-06-2008 o 12:24
W przypadku gdy przepala Ci niebo, zrób pomiar tak aby w kadrze znajdowało się więcej nieba, a następnie zablokuj ekspozycję przyciskiem AE-L i przekadruj spowrotem do takiego kadru jaki chcesz uzyskać na fotce. Zapraszam do poczytania instrukcji aparatu, rozdziały na temat pomiaru światła korekcji ekspozycji i przycisku blokady ekspozycji AE-L.
ZENIT DIGITAL
Matrycowy + ew reczna koretka przyslony lub migawki - najczesciej na -0,7 EV.
"Amatorzy zbudowali Arke, Profesjonalisci Titanica..."
Skontaktuj się z nami