Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie mieszek makro do nikona...

właśnie zakupiłem mieszek makro na m42... lecz przeglądając sprzęt i możliwości - wpadłem na pomysł by zbudować coś typu projektu pana Arkadiusza Stopy -> http://www.stopa.cso.pl/index.php?st=technika/mieszekef

wiadomo, mi chodzi o nikona i pytanie - czy ktoś ma jakieś pierścienie pośrednie które przenoszą automatykę - i może się wgłębić w ich wygląd, porobić zdjęcia etc i powiedzieć mi czy da radę rozkręcić jeden taki na 2 niezależne kawałki? najlepiej by było jakby jakiś odważny posiadacz rozebrał takowego i porobił zdjęcia środka, ale nie wiem czy takiego kogoś znajdę wśród was :P jako obietnice mogę się podjąć wykonania drugiego mieszka dla ofiary która rozbierze pierścień, jeśli tylko dostarczy mi wszystkie części do jego budowy
    trochę złomu w dużym plecaczku.

Domyślnie Odp: mieszek makro do nikona...

Cytat Zamieszczone przez wacki4 Zobacz posta
    i pytanie - czy ktoś ma jakieś pierścienie pośrednie które przenoszą automatykę - i może się wgłębić w ich wygląd, porobić zdjęcia etc i powiedzieć mi czy da radę rozkręcić jeden taki na 2 niezależne kawałki? najlepiej by było jakby jakiś odważny posiadacz rozebrał takowego i porobił zdjęcia środka, ale nie wiem czy takiego kogoś znajdę wśród was :P jako obietnice mogę się podjąć wykonania drugiego mieszka dla ofiary która rozbierze pierścień, jeśli tylko dostarczy mi wszystkie części do jego budowy
    Mam i zrobię Ci zdjęcia. Sam nawet mam na liście moich pomysłów coś podobnego. A mieszek jest cholernie prosty - dwa bagnety ze stykami (od strony obiektywu i body), w środku dźwigienki przenoszące popychacz przesłony oraz blokadę na body (dla obiektywów z pierścieniem przesłony) i kabelki łączące styki po obu stronach.

Podsumowując - bez problemu można taki mieszek sobie zrobić raczej z większości pierścieni przenoszących automatykę. Wszystkie jakie widziałem są rozbieralne (można oddzielić bagnety od "tuby"). Jedyny problem pozostanie z mechanicznym przeniesieniem popychacza przesłony. Ale to jest do obejścia lub rozwiązania.

Skrobnij mi na maila. Aktualnie jestem w Wawie, najwcześniej mogę Ci wykonać zdjęcia we wtorek

PS. Masz może dostęp do frezarki/tokarki? Bo mam kilka fajnych pomysłów, których nie mogę z braku czasu i dostępu wykonać

Domyślnie Odp: mieszek makro do nikona...

pepe2k -> poszło na maila, dzięki za odzew
    trochę złomu w dużym plecaczku.

Domyślnie Mieszek

Gdzie mozna kupic bagnet z przeniesieniem? ile takie zakupy beda kosztowac? Przydalby mi sie mieszek z elektronika a na allegro gotowce sa w koszmarnej cenie
    Vogel D7000|nikkor 85mm 1,8 |Tamron 70-200 2,8 | Nikkor 50mm 1,8 | Nissin Di622 | pierścienie pośrednie i inne drobiazgi

Domyślnie

udało się komuś to zrobić?
    5D MKII, 100mm f2.8, 50mm f1.8, 24-70mm f2.8, 70-200mm F4, SB-800

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

Tez jestem zainteresowany

Domyślnie

udało się wykonać to cudo ?
    D700 | D200 | D80 | F80 | N14-24 f/2.8 | N24-70 f/2.8 | N70-200 f/2.8 VR I | N50 f/1.8 D | T 17-50 f/2.8 | Sigma ART 35 f/1.4 | 2x SB-800 | Metz 36 C2 | kilka szkieł m42 PAST: D300 | D50
    FOTO KONCERTOWE

Domyślnie

Hej.
    Jak widać się udało :
    http://www.stopa.cso.pl/index.php?st.../mieszeknikonf
    Widuję się z Arkiem średnio raz na dwa tygodnie na spotkaniach wtf.art.pl (lecz niestety w tym tygodniu nie da rady). Mogę poprosić Arka o więcej szczegółów. Jeśli nie myśli o komercyjnym wykorzystaniu swojego pomysłu, to pewnie chętnie się podzieli wiedzą
    D80 / MB-D80 / S10-20 4-5.6 / N18-200 VR / N50 1.4 AF / SB-800 / KENKO RINGS / COKIN / SHERPA 750 R Fotografia Bartoszyce

Uprawnienia umieszczania postów