Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Domyślnie Stabilność Windows

To w kontekscie klamliwych informacji z dyskusji na temat Apple, tudziez wbrew opiniom, iz "Vista jest lepsza, bo XP sie wali"... Wlasnie rzucilem okiem na uptime mojego systemu. Minelo mu wlasnie 30 dni od ostatniego restartu. I jak sobie przypominam -- wczesniej musialem go zretartowac po instalacji SP3, wiec teraz pewnie mialby ponad 60 dni (od poczatku kwietnia pracuje wylacznie w domu).
    Moze troche napisze co ten komputer robil przez ostatni miesiac:
    -- przemielone kilka tysiecy NEFow (PhotoShop, NC NX i NX2),
    -- okolo 200 zdjec obrabianych na "cacy" (Photoshop, tablet, zaawansowany retusz, szparowanie, etc.),
    -- projekty i sklad (Photoshop, CorelDRAW, Illustrator, InDesign):
    * 3 billboardow,
    * 4 plakatów (w jednym z nich plik PSD (B2, 200 DPI) mial 950 MB),
    * 6 ulotek, itp. materialow,
    * 1 pracy magisterskiej.
    -- przetransferowane kilkadziesiat gigabajtow z i do internetu,
    -- wypalonych kilkanascie plyt DVD.

Caly czas dzialaja w systemie nastepujace programy:
    -- Total Commander
    -- Miranda
    -- WinAMP
    -- The Bat
    -- Maxthon
    -- Yahoo Widget z kalendarzem synchronizujacym z Google Calendar
    -- Samurize
    -- NOD32

Dodatkowo uruchamiane:
    -- Photoshop, Illustrator, InDesign, DreamWeaver, Bridge
    -- Nikon Capture NX i NX2
    -- Word, Exel
    -- CorelDRAW
    -- ACDSee
    -- Nero, WhereIsIt
    -- FlashFXP, Skype
    -- Arles Image Web Page Creator
    -- TextPad
    -- Media Player Classic

Jak widac po powyzszym -- ten system jak najbardziej nadaje sie do pracy grafika-fotografa, a przy tym pracuje sie na nim naprawde szybko i sprawnie. Wymyslanie bzdur, ze teraz to juz trzeba Visty, zeby dalo sie szybko i stabilnie -- mozna miedzy bajki wlozyc.
    Ostatnio edytowane przez stig ; 06-06-2008 o 18:16
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie Odp: Stabilność Windows

Dobrze Stig prawisz. Windows nie jest taki zły jak mówią. Przyłączam się jednocześnie do stowarzyszenia ludzi robiących restart raz w miesiącu

Talking Odp: Stabilność Windows

# uptime
    09:21:47 up 591 days, 1:16, 1 user, load average: 0.84, 0.78, 0.55

Cytat Zamieszczone przez kiemlo Zobacz posta
    # uptime
    09:21:47 up 591 days, 1:16, 1 user, load average: 0.84, 0.78, 0.55
    No -- w zadnym wypadku nie twierdze, ze jestem rekordzista z tymi smiesznymi 30 dniami.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

no ja się nie moge pochwalić ostatnimi czasy uptimami dłuższymi niż tydzień , ale wynika to ze stabilności sieci elektrycznej (za dużo klimatyzatorów i siada sieć), jednak wcześniej miałem po parę miesięcy włączony komputer
    szkoda, że to już nie to samo forum...

pebees
    Gość

stig każdy system jest na tyle stabilny, na ile umiejętnie zarządza nim jego administrator. Ja muszę dziś zrestartować kompa w pracy, bo sporo upgradów robiłem, ale czas pracy mojego jest podobny do Twojego komputera ...
    Kod:
    Czas pracy systemu:                  31 dni, 23 godzin, 33 minut, 28 sekund
    kiemlo nie porównuj serwerków do kompów domowych A jak już tak się chwalisz, to pierwszy z brzegu...
    Kod:
    # uptime
     09:37:28 up 724 days, 21:37,  1 user,  load average: 7.01, 6.05, 4.88

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    kiemlo nie porównuj serwerków do kompów domowych A jak już tak się chwalisz, to pierwszy z brzegu...
    No tak, nie ma się czym chwalić Ale przy okazji nałożyłem zapomniane uaktualnienia, aktualny uptime - 6 minut

Ja używam XP co prawda tylko amatorsko, ale nigdy nie miałem problemów ze stabilnością. Dużo osób narzeka na Windows chyba tylko dla zasady. Ja tam nic więcej nie oczekuję i jestem zadowolony z XPka.

Wtrace sie do dyskusji z racji zawodowych i pozafotograficznych zainteresowan. Zgadzam sie, windows XP (zreszta Vista rowniez) potrafi dzialac stabilnie. Warunek: dobre zabezpieczenie systemu (antywirus, firewall, etc. - wbudowana w system zapora nie wystarcza), rozsadna administracja czyli pilnowanie porzadku w systemie. Idealem jednak byloby, zeby system sam w sobie potrafil zachowywac sie stabilnie w dowolnym okresie bez specjalnej opieki i rozszerzania go o dodatkowe aplikacje zabezpieczajace. A to oferuje np. Linux. (i nie chce w tym momencie bron Boze rozpoczynac odwiecznej wojny - doskonale znam i rozumiem powody korzystania z produktow Microsoft). Poprostu stweirdzam fakt. Pozdrawiam
    Con otro aire... | de noventa | FM2N | Yashica 35 GX | http://malasana.blogspot.com

Cytat Zamieszczone przez malasana Zobacz posta
    ... Warunek: dobre zabezpieczenie systemu (antywirus, firewall, etc. - wbudowana w system zapora nie wystarcza)
    mity - mam system bez antywirusa, firewalla innego niż ten w systemie i wystarczy - system stabilny, bez wirusów (wystarczy zapobiegać, a nie potem leczyć i nie łączyć się z dziwnymi stronami)

rozsadna administracja czyli pilnowanie porzadku w systemie.
    z tym się zgodzę, choćby cotygodniowa defragmentacja pomaga bardzo mocno w zachowaniu stabilności

Idealem jednak byloby, zeby system sam w sobie potrafil zachowywac sie stabilnie w dowolnym okresie bez specjalnej opieki i rozszerzania go o dodatkowe aplikacje zabezpieczajace. A to oferuje np. Linux. (i nie chce w tym momencie bron Boze rozpoczynac odwiecznej wojny - doskonale znam i rozumiem powody korzystania z produktow Microsoft). Poprostu stweirdzam fakt. Pozdrawiam
    gdybyż jeszcze taki system istniał , bowiem wychwalany Linux ma do tego niemal tak samo daleko jak Windows
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów