A to mnie zaskoczylesNie wiedzialem. W takim razie nie ma sie co dziwic, ze obie lampy dzialaja podobnie. Parametry tez maja takie same. Tyle, ze Metz jest cichszy.
Szukaj
A to mnie zaskoczylesNie wiedzialem. W takim razie nie ma sie co dziwic, ze obie lampy dzialaja podobnie. Parametry tez maja takie same. Tyle, ze Metz jest cichszy.
dzis nabylem Tumaxa zastanawialem sie nad SB-600 ale chwilowo nie mam tyle kasy, moze za jakis czas kupie SB-600 a tumaxa zostawie jako zapas albo sprzedampozyjemy zoabczymy
co do samej lampy to jakosc plastiku jest OK nie mam do czego sie doczepic, zmaina nachylenia palnika pracuje dobrze nic nie lata, nie trzeszczy jedyne co mnie wnerwia przy pracy to pisk
zrobilem pare fotek wraz z opisami dostepne tu.
Zaraz bedzie dym ze znowu misiekmam tez wersje z moja panna w roli modelki
ale foty robione byly w RAW wiec ew. kwestia wywoalna moze miec wplyw na odbior
acha ja nie zauwazylem zadnej ronicy miedzy trybem iTTL (spot) a iTTL BL (matrix) fakt ze wszystko robilem w nocy, moze w slneczny dzien sa jakies roznice ... zobaczymy, jeszcze bede mial okazje sprawdzic.
ciekawe jak inaczej miałby działac tryb BL w nocy.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
life dawaj testy z panną a nie "miski"
co do pisku... SB 800 tez delikatnie (wrecz minimalnie) piszczy jak ma wlaczone podswietlanie LCD.
a co Ty taki ciekawski?
No to zglupialem, jestem poczatkujacy i chcialem kupic tego tumaxa, ale widze, ze chyba nie warto, mimo, ze wg. wczesniejszych postow to calkiem nie glupi sprzet.
Moze juz sie wyklarowalo zdanie na temat tego spretu?![]()
sprawa jest prosta chesz miec cos lepszego placisz dwa razy tyle (SB-600) lub jeszcze wiecej za SB-800 ale powiem tak na moje skropmne potrzeby lampa ta wystarcza i daje mi przyzwoite efekty!
lukaszsh, ja sie pokusilem na SB800 bo mialem okazje. Ale minie jeszcze przynajmniej rok zanim zaczne korzystac z funkcji ktorych w tumaxie brak.
a co Ty taki ciekawski?
a jakie to funkcje?
jeszcze pytanko, z tego co sie orientuje to D70 moze pracowac zdalnie z lampami, czy tak jest i z Tumax386?
dzieki za odpowiedzi
Tumax jest wyzwalany fotocela, wiec mozesz blysnac lampa wbudowana zeby ja wyzwolic (pamietaj zeby lampe aparatu przelaczyc na manual).
Skontaktuj się z nami