Close

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 89

Wątek: TUMAX 386AFZ

Domyślnie

BL to w nomenklaturze lampy SB800 i 600 mające system CLS - Zrównoważenie błysku wypełniającego (występuje razem z TTL).
    Czyli po polsku - dopasowanie mocy błysku do swiatła zastanego. mozna ustawić +/- byłysk w stosunku do swiatła zastanego
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z
    BL to w nomenklaturze lampy SB800 i 600 mające system CLS - Zrównoważenie błysku wypełniającego (występuje razem z TTL).
    Czyli po polsku - dopasowanie mocy błysku do swiatła zastanego. mozna ustawić +/- byłysk w stosunku do swiatła zastanego
    a tak po naszemu to jak to działa ?. Tak na przykładzie poproszę .
    Pozdrawiam
    Pink
    -----------------------------------------------------
    D50, Nikkor 18-55, lampa philips P-36 TLS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pink
    Lampa dopasowuje moc błysku do zastanych warunków i pełni fukcje wspomagającą zastane światło. Czy dobrze mysle?
    Nikon D70 / D200 / Nikkor 50mm / Peleng 8mm / Sb600 / MF /

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patrycjusz
    Cytat Zamieszczone przez pink
    Lampa dopasowuje moc błysku do zastanych warunków i pełni fukcje wspomagającą zastane światło. Czy dobrze mysle?
    ale tak to mozna powiedzieć okazdym rodzaju błysku lampy.
    ...zawsze analizuje warunki zastane
    ... wspomagająca funkcja. Kiedy jest to funkcja zasadnicza a kiedy wspomagająca ?

chyba trzebaby zobaczyć fotki z właczona tą funcją i bez, w warunkach kiedy należy BL zastosowac. A kiedy stosować BL ????
    Pozdrawiam
    Pink

Domyślnie

BL stosowac, gdy jest dużo swiatła zastanego (np w plenerze)
    BL - ma rozjasniać cienie - to główne zadanie tego trybu. Naswietlenie zdjęcia jest osiągane generalnie swiatłem zastanym, błysk lampy ma byc niemal niewidoczny, subtelny, pomagający wypracować cienie. Zależy jakie jest otoczenie - używa się +albo- by błysk był słabszy od swiatła zastanego, albo mocniejszy (zalezy też od jasności głwnego obiektu i tła). mozna zaobserwowac na wyswietlaczu po zrobieniu zdjęcia czy dodać czy odjąc błysku.

w pomieszczeniach ciemnych (1 żarówka w pokoju to nic) - to to jest bez sensu, bo do czasu jaki zaproponuje body po włączeniu lampy np 1/60 bedzie za mało swiatła nawet przy zupełnie otwartej przysłonie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

no niby tak. Tylko dlaczego sb-600 z włączoną funkcja BL robiła bdb zdjęcia w tych samych warunkach... ?

Może niech ktoś zrobi jeszcze test tumaxa z odbiciem od sufitu z wyłaczoną funkcja BL i dla porównania zdjęcie na wprost. Moze sie okaze, że miałem jednak skarb w reku... tylko niepotrzebnie miałem BL włączone....
    Pozdrawiam
    Pink

Domyślnie

Z palnikiem na wprost Tumax pracuje u mnie zawsze prawidlowo. Po odchyleniu musze przejsc na manual, bo ani iTTL ani iTTL-BL nie pracuje prawidlowo.

PS: pink niepotrzebnie zalozyles drugi topic, bo teraz pisza ludzie to samo na jednym i drugim.
    Pozdrawiam,
    Paweł
    Mój Instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawl_s
    iTTL-BL jest uzywany zawsze jesli masz na aparacie ustawione Matrix albo Centralnie Wazony pomiar. iTTL wlaczasz przechodzac na SPOT. U mnie dziala bez problemu, sproboj u siebie.
    A mógłbyś pokazać fotki tumexem wykonane w pomieszceniu (ciemnym) na wprost i z odbicia z wyłączoną funkcją BL ?. Poprawnie wtedy oświetla z odbicia czy dalej kaszana ?

[ Dodano: Sro 07 Cze, 2006 ]
    Cytat Zamieszczone przez pawl_s
    Z palnikiem na wprost Tumax pracuje u mnie zawsze prawidlowo. Po odchyleniu musze przejsc na manual, bo ani iTTL ani iTTL-BL nie pracuje prawidlowo.

PS: pink niepotrzebnie zalozyles drugi topic, bo teraz pisza ludzie to samo na jednym i drugim.
    w jednym czasie napisaliśmy . Ale juz wszystko wiem. Jednak z automatu nie da się prawidłowo oswietlić zodbicia
    Pozdrawiam
    Pink

Domyślnie

Najbardziej mnie dziwi to, ze lampa Metz 44AF-4N uzywana z F80 (dedykowana dla tego aparatu) u mnie zachowuje sie dokladnie tak samo, tzn. automatyka po odchyleniu palnika siada. A nie wydaje mi sie zeby mozna bylo firme Metz porownywac z firma robiaca Tumax'y. Dlatego jak dla mnie za ta cene Tumax jest OK. Takie jest moje zdanie, howgh.

Pozdrawiam,
    Pawel
    Pozdrawiam,
    Paweł
    Mój Instagram

Domyślnie

Zdziwisz sie pewnie ale Tumax jest podwykonawca Metza dla niektorych modeli, zreszta podobnie jak np Soligora.
    Pozdrawiam Karol

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów