Close

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 89

Wątek: TUMAX 386AFZ

Domyślnie

irekka, no tak ale zadnej takiej instrukcji nie mam zeby porownac. a chetnie bym porownal tumaxa 386, sb 600 i sigme ef 500 super.
    a co Ty taki ciekawski?

Domyślnie

Ale są forumowicze posiadający tumaxa, sb600 oraz tacy co sigma im błyska.
    Ja co prawda mam sb800 ale znalazłem szybko dane w Sieci dla sb600.
    Na stronie producenta:
    sb600:
    Liczba przewodnia 30 m (ISO 100), 42 m (ISO 200) [przy ogniskowej obiektywu 35 mm]
    Pozostałe chyba tez nie powinny stanowic problemu ?
    Pozdrawiam

Domyślnie

Tumax 386: przy ISO 100 i zoom na 85 mamy LP 42 (dla Tumaxa nie mam tabelki)
    Metz 44AF-4N: przy ISO 100 i zoom na 85 mamy LP 42 (przy zoom na 35 bedzie LP 28 )

Pozdrawiam,
    Pawel
    Pozdrawiam,
    Paweł
    Mój Instagram

Domyślnie

Jeśli zebrałyby się osoby z Łodzi z Tumaxem, Metzem i SB-600 to można by zorganizować w siedzibie prawdziwe porównanie .
    Nikon

Domyślnie

I jak wygląda praca z tym Tumaxem? Wart jest tych 500 zł? Czy lepiej dołożyć następne 250 zł do SB-600 i mieć problem z głowy...
    Nastała cisza, więc nie wiem czy to konsternacja po zakupie Tumaxa czy brak czasu na przeprowadzenie testu "bojowego". Mam Soligora z fotocelą (pozostałość po innym aparacie) i powiem szczerze, że męczą mnie już manualne nastawy zoomu, przysłony i ruch głowicy jedynie w pionie. Chcę nabyć coś co pozwoli mi robić zdjęcia a nie zajmować się przede wszystkim lampą bez iTTL. Tumaxa mogę kupić już, na SB muszę poczekać miesiąc....
    D50 / 18-70 / 50 1.8 D / 70-300G / SB-600 / Raynox dcr250 / LIght System LT3 /itd...

Domyślnie

A więc jak obiecałem tak zrobiłem.
    W rekach miałem tumaxa 386 i sb 600.

Jakość wykonania tumaxa.
    Jest ogólnie ok. Spasowanie plastików ładne, kolor ok . Głowica jest o ok. 1,5 cm dłuższa niż w sb 600. Pozostałe wymiary podobne.
    Wykonanie stopki w tumaxie sporo gorsze, krecenie głowica nie tak pewne. W tumaxie w czasie obrotów poziomych może dojść do zazebienia/zakleszczenia się takich dwóch bolczyków metalowych, które normalnie powinny po sobie się pośliznąć. Wygląda to nie najlepiej...

Włączenie lampy. Duży pisk kondensatora, głośne charczenie zooma. W sb tak nie ma. Pisk jest spory podczas normalnej pracy dalej .

I to jest wszystko co mogłem powiedzieć pozytywnego o lampie )).
    Do tego wszystkiego powyżej można się przyzwyczaić i zaakceptować.

Nie mogę zaakceptować sprawy zasadniczej czyli tego jak lampa oświetla.
    1) Obiekty w odległości poniżej ok. 1,3 m są przepalane, szczególnie twarze. Można się tu ratować wbudowanym dyfuzorem i w odległości ok. 0,9 –1,3 m jakoś dyfuzor łagodzi. Poniżej 0,9 m masakra .
    2) Lampa niestety koszmarnie niedoświetla zdjęć z odbicia. Niezależnie od kata głowicy. Korekta potrzebna ok. +0,7 do +1. W warunkach jakich testowałem obie lampy to sb-600 przeszła wszystkie testy pomyślnie !. Po prostu super !, a ta 386 nie . Sufit bialutki.... Łatwiej to ta już lampa nie będzie miała a i tak sobie nie poradziła.

Punkty 1 i 2 dyskryminują dla nie tę lampę. Przypominam, iż w tych samych warunkach sb-600 nie zrobiła mi ani jednego złego zdjęcia.

3) Dyfuzor strasznie zmienia kolorystykę. Wszystko się robi za plastyczne, lekko różowe...
    4) Na + . Wspomaganie AF w lampie sprawowało się bdb. Ja uważam wspomaganie w body za nienajlepsze...

5) Nawet minimalne odgięcie w pionie czy poziomie głowicy powoduje iż lampa zaczyna błednie oświetlać.

6) Lampa 2 razy mi się zawiesiła. Raz ostro na tyle, że musiałem zdejmować ją z sanek bo i aparat zaczął migać kontrolkami na wyświetlaczu.

Na lamie cały czas miałem TTL BL (w SB-600 podobnie). Tu się BL nie sprawdziło kompletnie.

Reasumując. Szkoda kasy na tą lampę bo to pomyłka. Lampę oddaję niestety do sprzedawcy.
    A teraz zdjęcia testowe. Nie mam bardzo czasu tu ładować wszystkiego a pełny test to 25 fotek i do tego plik xls z opisem parametrów wykonania każdego zdjęcia. Zdjęcia po resize + plik xls zajmują w zipie ok. 3 MB.
    Powiedzcie gdzie mogę to umieścić aby mogło poleżeć dłużej i był łatwy dostęp to tam wrzucę. Czekam na takie info !.

Mogę ktoś będzie chętny to wrzuci te moje fotki obok siebie z tych dwóch lamp na forum. Będzie mi miło.
    Przepraszam, że obiekty są pokroju misia i czasami ostrość trochę nawala . Testy robiłem dziś o 2 w nocy...
    Pozdrawiam
    Pink
    -----------------------------------------------------
    D50, Nikkor 18-55, lampa philips P-36 TLS

Domyślnie

link ze zdjeciami i plikiem xls tu link

lub tu link 2
    Pozdrawiam
    Pink
    -----------------------------------------------------
    D50, Nikkor 18-55, lampa philips P-36 TLS

Domyślnie

Chwila na lampie miałes cały czas BL ? A dlaczego nie testowaels tego w normolnym iTTL ? BL z definicji nie doświetla.
    Pozdrawiam

Domyślnie

czy ktos w koncu powie co to jest BL ???

czy ktokolwiek tu zna znaczenie tego tajemniczego skrotu???
    a co Ty taki ciekawski?

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów