45° to chyba troszkę krzywy ten sufitZamieszczone przez Gamling
![]()
Szukaj
45° to chyba troszkę krzywy ten sufitZamieszczone przez Gamling
![]()
pozdrawiam Krzysiaczek
Ja mam to samo z moim Metz 44AF-4 (bez i) na F80. Jak odchyle lampe, to na automatyce niedoswietla i nic nie pomaga, tylko odblysnik.
Pozdrawiam,
Pawel
To praktycznie taka sama lampka jak moja, tylko, że ja muszę zoom ustawiać ręcznie![]()
D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ
Wlasnie sie zastanawiam czy Metza nie sprzedac (bo mam wersje bez i), a jesli Tumax dziala i z TTL i z iTTL to dla mnie bomba. No i Metz w poziomie jakis taki nieruchawy.
Ktos gdzies pisal o doswietlaniu AF, ze z Tumaxem nie swiecil wbudowany. Z Metzem jest tak samo.
No niestety w moim modelu Tumaxa także wbudowany AF asist na body nie świeci.
Świeci tylko ten czerwony na lampie. Ale ten z kolei jest do niczego i obiektyw glupieje i nie wie jak ustawić ostrość...
D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ
Po paru moich sprytnych zabiegach AF lampy zaczal swiecic tam gdzie powinien.
poizon moglbys opisac co zrobiles, czym i jak?
Wlasnie dzis do mnie przyszla. Sprawdzalem w ciemnym pokoju, u mnie AF dziala bez zarzutu. Po szybkim sprawdzeniu wydaje sie, ze wszystko dziala prawidlowo. Jak na razie wszystkie zdjecia sa doswietlone prawidlowo.
Jedyna wada to pisk. W porownaniu z Metz'em, to ta lampa jest glosna. Ale mi to nie przeszkadza.
Asystent AF może świecic lub nie - to można ustawić w menu, ale świeci zawsze ten z lampy gdy jest właczona, a ten z body gdy lampa zewnętrzna jest wyłączona. Lampa wbudowana pracuje w iTTL BL - z tego co pamietam to w manualu jest iTTL, a przy automatyce iTTL BL.
Pozdrawiam
A czy może ktoś mnie 'oświecić' i opisać jak ta lampa Tuman działa bezprzewodowo (tzw. Creative Light System). Ostatnio musiałem zrobić szybką sesję i zamiast wyciągać z samochodu duży statyw i lampę studyjną, to po prostu wziąłem leciutki statyw i podpiąłem SB-600 do parasolki. Cała sesja wyszła fantastycznie, nie musiałem biegać z kablami i mącić z pomiarem światła. Dlatego też pomyślałem, żeby kupić kilka takich lamp, to bym nie woził ze sobą sprzętu studyjnego. Wiadomo, że nie oświetlę tym samochodu, mocy spokojnie starcza na fotografię ludzi. Właściwie tylko do tego używam mojej SB-600 i jeśli Tuman też potrafi się dogadać bezprzewodowo to 'se kupie'. Z góry dzięki za info.
Skontaktuj się z nami