Oto mój obiecany test lampy tumax dpt386afz-n
Parametry lampy:
- liczba przewodnia: 42 (przy 85 mm)
- ogniskowa: 24-28-35-50-70-85 mm
- 5-stopniowe ustawienie mocy błysku (tryb manualny)
- pochył palnika: 0°/45°/60°/75°/90°
- czas ładowania: od 0,5-9 sek.
- liczba błysków na komplecie baterii: ok. 80 - zasilanie: 4 x AA
- system oszczędzania energii
- wymiary: 72 x 100 x 125 mm
- waga: 270 g (bez baterii)
Na wstepie powiem ze wczesniej z lampami zewnetrznymi miałem doczynienia tylko jeden raz w zyciu. Posiadalem zewnetrzengo automatycznego culmana z dwoma palnikami w sony v1. Czyli moja ocena i test będzie bardzo subiektywny.
Wyglad
Lampa zbudowana jest solidnie, dobrze lezy w rece, prawiodlowo trzyma się na korpusie. Wykonana jest niestety z materiualu który na poczatku lekko smierdzi tanim plastikiem
Po uruchomieniu
Po wlaczeniu zoom lampy jedzie maxymalnie w tyl, pozniej maxymalnie w przod, a nastepnie ustawia się na odpowiedniej dlugosci ogniskowej. Caly proces trwa ok. 2 sekundy. Zoom jezdzi w miare szybko, lecz jest dosyc glosny. Dosyc glosny jest również swist ladowanych kondensatorow lampy.
Automatyka
Po niewielu probach jakie wykonalem lampa mogę powiedziec ze automatyka dziala. I tyle. Przy zdjeciach przedmiotow o bialej powierzchni z bliskiej odleglosci (ok. 1m) można zauwazyc tendencje do zbyt duzej jasnosci (pomocne staje się zalaczenie dyfuzora). Można powiedziec ze zdjecia sa na skraju przepalenia, ale nie sa przepalone. Przy odchyleniu palnika automatyka niestety zawodzi, zdjecia zawsze wychodza zbyt ciemne. Lampa nie potrafi sama strzelic z duza moca.
gadzety
Fotocela dziala, nie moglem jej jednak dokladnie sprawdzic gdyz mam d50 który robi zdjecie w czasie drugiego blysku, fotocela lampy strzela na pierwszy.
Dyfuzor nie robi wiekszej roznicy na zdjeciach
Odblysnik jest pomocny przy rozjasnianiu cieni na obiekcie przy odchylonym palniku
Kiedy zrobilo się ciemno
Lampa autofokusa zastepuje calkowicie lampke wspomagajaca korpus. Swieci na czerwono, robi kolko o prazkowanej faktorze. Niestety nie swieci w centrany punkt pomiaru ostrosci, tylko duzo powyzej, co jest dla mnie zupelnym nieporozumieniem bo aparat wariuje i nie wie gdzie nastawic ostrosc. Po paru moich sprytnych zabiegach AF lampy zaczal swiecic tam gdzie powinien. Wydaje się być skuteczniejszy i szybszy niż lampka korpusu, jednak za jego pomoca nie da się kadrowac w zupelnych ciemnosciach, bo ledwo co oswietla. Aparat dobrze lapie ostrosc na statycznych przedmiotach, w ruchu i przy duzych odleglosciach nie miałem okazji robic zdjec. Ja 10000razy bardziej wole biala lampke korpusu, niż ten AF lampy. Szkoda ze nie da się go odlaczyc.
Kilka razy padlo pytanie poco przycisk ISO. Otoz jest on niepotrzebny, ponieważ wartosc ta sama się ustawia przy iTTL.
Podsumowanie
Niestety nie miałem okazji dokladnie przetestowac lampy w akcji.
Lampa dziala, automatyka dziala (odpowiednie naswietlenie przy zmianie na korpusie ISO czy przyslony), o ile nie odchyli się palnika, wtedy robi się ciemno. Jak do tej pory lampa wywarla na mnie pozytywne wrazenie (oprocz AF), może dlatego ze nie miałem nigdy Sabinki w rekach. Można na niej polegac, choc czasem trzeba recznie ustawic parametry blysku. Ja jestem na TAK. Czy warta jest 500pln? Nie. Czy sb 600 wart jest 900pln? Nie. Czy sb 800 jest wart swojej ceny? Nie. Czy doplacilbym 300pln do sb-600? Nie. Jak dla mnie nie, nie, nie. To sa jakies kpiny aby tak astronomiczne ceny placic za lampe. No ale coz, nic nie poradzisz. Zaplacilem te najmniejsze pieniadze za lampe do nikosia i mam to na czym mi zalezalo – poprawnie dzialajaca automatyke, spora liczbe przewodnia, odchylany palnik w kazdym kierunku, dyfuzor, odblysnik…
lampa wbudowana
iTTL na wprost
iTTL na wprost + dyfuzor
iTTL 45*
iTTL 45* + odblysnik
90* 1/2mocy
60* 1/2mocy + odblysnik
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami