Proszę was bardzo polećcie mi dobry, jasny obiektyw portretowy do aparatu cyfrowego.
Szukaj
Proszę was bardzo polećcie mi dobry, jasny obiektyw portretowy do aparatu cyfrowego.
Scarlet
ja uzywam zazwyczaj 50/1.4, 85/1.4 czasem 180/2.8 i 60 micro. dwa pierwsze to jest właściwie klasyka. jest jeszcze 105/2.0 i 135/2.0 wiele osób uzywa też 70-200 vr ale mz jest troche nieporęczny do portretu. z tanszych opcji bardzo dobry 85/1.8 jest tez sporo manualnych bardzo dobrych ale jeśli nie masz duuzego wizjera w puszce to nie beda za wygodne
Ten dział jest odpowiedni.
Ale. Zadawanie tegi typu pytań mija się z celem. Dlaczego? Bo pytanie, polećcie mi dobry samochód do miasta, też jest bez sensu, polećcie mi wygodne spodnie na wakacje, też jest baez sensu.
Brakuje parametrów.
Jaki aparat ? (ważne, czy obiektyw musi być AF-S, czy nie).
Do portretu jakiego ? (inna ogniskowa do twarzy, inna do połowy sylwetki, inna do całej sylwetki).
Ile pieniędzy chcesz stracić ? (np obiektyw 85mm występuje w dwóch wersjach, ze światłem 1.4 i 1.8, różnica w cenie to prawie 3 tys. złotych).
Co dokładnie chcesz robić i gdzie ? (czasami lepszy jest zoom, czasami stałka).
Podaj więcej szczegółów, bo na pisanie listy obiektywów, które są na stronie Nikona, Sigmy, czy Tamrona nie mam czasu.
D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw
IMHO pisanie listy obiektywów po raz kolejny mija się z celem.
zoom, jako obiektyw do portretow to tak srednio. Jedyne sesnsowne szklo portretowe (w sensie ogniskowej) co mi przychodzi do glowy, z wbudowanym silnikiem, to nowa Sigma 50/1.4 HSM. Jednak w ogole nie znam tego szkla,nie mialem, wiec sie nie wypowiadam o jego optycznych cechach. Ale w sumie Xathloc ma racje, kazdy napisze o jakims innym obiektywie i znow powstanie lista z ktorej i tak sama bedziesz musiala wybrac szklo dla siebie.
Skontaktuj się z nami