Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Irlandia

Domyślnie Odp: Irlandia

Nie chodzi o to, że nie chce przyjąć krytyki... krytyka tak, ale konstruktywna... a tu większość osób pisze że zdjęcia są do bani, bo nie zostały obrobione w Ps-e. Jak widzę czasem jak się ludzie zachwycają przeciętnym kadrem, tylko dlatego, że ktoś dołożył w programie jakieś cuda niewidy, to się zastanawiam czy to forum o fotografii.
    Znam pracę w ciemni, wywoływałam w ten sposób zdjęcia, miałam ciemnię w domu i nie porównałabym tego do pracy w PS-ie. Ale takie jest moje zdanie, nie wiem tylko czemu niektórzy się tutaj tak oburzają. Czyli jak kiedyś ktoś nie miał ciemni to już nie mógł się nazwać fotografem? A jak ktoś wywołuje zdjęcia w laboratorium to też nie? Nie mówię Ps-owi nie, akurat do tego zdjęcia nie użyłam żadnego programu, czasem używam, ale chciałabym zobaczyć jakieś dobre zdjęcie przy którym się ktoś nie napracował przy kompie.

Pozdrawiam
    i przestańcie się tak oburzać, że ktoś może mieć inne zdanie. A krytykować można w zupełnie inny sposób. Dzielcie się swoją wiedzą. To tyle

Pomysł na kadr jest ciekawy, ale wykonanie przeciętne. Rozumiem twoją niechęć do post procesu, ale bez tego się raczej nie da. Wracając do zdjęcia, to sprawę w tej sytuacji sprawę by załatwiła szara połówka!!!
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

bombel
    Gość

Cytat Zamieszczone przez witch81 Zobacz posta
    Znam pracę w ciemni, wywoływałam w ten sposób zdjęcia, miałam ciemnię w domu i nie porównałabym tego do pracy w PS-ie.
    Naprawdę?

Naprawdę znasz pracę w ciemni? To znaczy umiesz dodać kontrastu odbitce, lub zrobić ją ciemniejszą? Skoro znasz pracę w ciemni, to umiesz doświetlić pewne partie obrazka, lub wytłumić inne, prawda? Wiesz oczywiście na czym polega róźnica pomiędzy gradacjami papieru, wiesz jak uźywać papieru multigrade, i umiesz tą wiedzę wykorzystać, prawda? Rzecz jasna jak pracowałaś w ciemni, znasz zasady stosowania filtrów, lub głowic kontrastujących, nieprawdaż?

To teraz powiedz mi, skoro to wszystko robiło się w ciemni, dlaczego to było dobre - a jak robi się to PSem, to jest złe? Czy jest jakaś istotna róźnica, czy tylko zmiana narzędzia? Czemu dodanie kontrastu przez wybór odpowiedniego papieru jest dobry, a poprzez obróbkę elektroniczną jest zły? Czemu siedzenie w oparach chemii i ziębienie roztworów w celu osiągnięcia określonego efektu jest szlachetne, ale robienie tego samego skomplikowanym softwarem jest be?

Naprawdę znasz pracę w ciemni? Porównaj sobie nawet ikonki niektórych narzędzi PSa: gąbka, rączka (burn), watka na druciku (dodge), crop (maskownica) - jak sądzisz, skąd to się wzięło? Pamiętasz te narzędzia i sposoby z ciemni? Znasz przecieź tą pracę...

Nie musisz mnie odpowiadać, odpowiedz naprawdę sobie.

No to mi powiedziałeś Dziękuję za odpowiedź.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów