Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Domyślnie Odp: uliczny breakdance

zastanawiam się nad tymi rozmazanymi nagami Może krótszy czas migawki i mniejsza przsysłona ? Ogólnie zdjęcia ok!
    D300/ N50 f 1.8/ N70-300VR/ Sigma 17-35/ SB 600/

Minął tydzień, przemyślałem kilka rzeczy (dłuższe czasy + siad dupny) i wyszło jak niżej:
    5.
    6.
    7.
    8.
    9.
    10.
    11.

Widzę, że breakdancerzy przegrywają na całej linii z "tęczowymi paradnikami"
    Może wieczorem ktoś oceni czy jest postęp/regres w porównaniu z wcześniejszymi zdjęciami.
    edit - jako "bonus" cień człowieka gumy (wiem, że sam "Guma" ma problemy z ostrością i uciekł z kadru, ale takiego cienia nie udalo mi się drugi raz złapać)
    12.

Drugie podejście do tancerzy - dużo lepsze. Teraz widać dynamikę i to, że to ciężki "chleb" i widowiskowy taniec. Umijętności Twoje wzrosły wraz z umiejętnościami breakdance'erów - dzięki tamu, jak ich pokazałeś...

weekendowe zdjęcia pozwoliły mi uświadomić sobie, że zamiast jakiegoś taniego tele potrzebuję jasnego (2-2. zooma 18-50/24-70 jeśli nie jeszcze jaśniejszej (1.8-2)stałki z zakresu 20-30mm

Widze, ze sam dobrze postawiles diagnoze. W zdjeciach widac postep, twoje umiejetnosc beda ciagle rosly (widac masz zaciecie), ale na tych zdjeciach brakuje wyseparowania tanczacych. Tlo jest ostre, zlewa sie z pierwszym planem, co przy lekutkim poruszeniu tanczacego daje efekt bf. Stalka to dobry pomysl (np 35 1.4), raz ze masz mniejsza GO, to lepiej sobie radzi z separacja tla.

no właśnie brak separacji najbardziej boli. 18-70 jest za ciemny a 50-ka raczej za długa, zresztą zastanawiam się czy 35-ka też taka nie będzie i czy 30-ka nie sprawdzi się lepiej. Cociaż dwa poniższe zdjęcia są na 35mm (do samej jakości sam mam spore zastrzeżenia, ale podpasował mi uchwycony moment - jakby tancerz pływał "pieskiem" w stanie nieważkości):
    13.
    14.

Muszę w końcu opanować "lęk pierwotny" przed utratą uniwersalności na rzecz światła i plastyki i podpiąć 50-kę. Jeśli będę w stanie wykorzystać potencjał tego szkła to mozliwe, że kolejnym zakupem będzie np. Sigma 28mm f1.8 Multi Coated Aspherical HIGH SPEED WIDE, która pojawia się na allegro w okolicach 600zł.

jest lepiej zyskały na dynamice

zdecydowanie najpierw przetestuj 50mm, jest tani, ostry i jasny, potrenujesz odcinanie z tła, spróbuj również ogniskowej 18 na kicie na maksymalnym otwarciu przysłony, też pozwala na odcinanie, chociaż nie tej piękności, co pięćdziesiątka

no i podchodź bliżej to znacznie tańsze niż jasny zoom
    d coś tam plus gadżety
    migavvki

asmo71 - powyższe zdjęcia są właśnie z zakresu ogniskowej 18-38 i praktycznie z "pełnej dziury" (exify są zachowane)

ja chyba tez bym zamrazal czekajac na ciekawe ujecie
    D70S - kit obiektyw, Sigma 17-50 2,8, Nikkor 70 - 300, SB800 jakis statyw dużo chęci do nauki....
    Pozdrawiam Tomasz

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów