Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Strobist laptop

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Strobist laptop

Witajcie!

Jakiś czas temu bardzo zainteresował mnie temat ogólnie mówiąc strobista. Przeczytałem Lighting 101 i 102. Teraz zabieram się za On Assignment. Wiem, że temat nie tylko mnie interesuje - o czym świadczy choćby wątek Zbigniewa
    Oglądałem galerię strobista na Flickr i natknąłem się na zdjątko "z laptopem" - jedno z zadań. Postanowiłem spróbować i uwiecznić siebie na zdjęciu to jedna z pierwszych prób...

Strobist info:
    D80 f8 1/200 iso 100
    SUNPAK 4000af - skierowany w ekran laptopa - full power
    SB600 + snoot - na statywie ponad lapkiem, po prawej stronie aparatu 1/4 mocy
    wyzwolone przez tanie ustrojstwo z ebay'a - PT-04 podpięte do SB-600 przez stopkę, do PT podłączony dodatkowo kabelek wyzwalający sunpaka (z dorobionym samemu gniazdkiem pc).
    RAW wywołany dwa razy (żeby uzyskać niebieskie światło i tło) i połączone w PS.

Jak oceniacie efekt?

pozdrawiam

Domyślnie Odp: Strobist laptop

no powiem, że wygląda ciekawie bardzo
    duży plus.

Cytat Zamieszczone przez cinek85 Zobacz posta
    no powiem, że wygląda ciekawie bardzo
    duży plus.
    dzięki bardzo

Ja również bardzo za. Dorzuć może linkusia do tego wątku w wątku moim podklejonym proszę

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Ja również bardzo za. Dorzuć może linkusia do tego wątku w wątku moim podklejonym proszę
    Zrobione

wrzucam jeszcze mały backstage - wszystko z grubsza wyglądało tak, nie było białej kartki na ekranie laptopa, sabinka była na statywie i miała snoota a nie gida jak na tym zdjęciu. Niestety za późno wpadłem żeby zrobić taką fotkę, ale grunt że pogląd jest

pozdrawiam.

Cześć,
    Gratulacje, że wybrałes drogę strobistów. Świetna sprawa i wiele zabawy i również nauki przed Tobą. Mam jednak uwagę. Cała sztuka strobistów polega na tym by minimalizować liczbę warstw w photoshopie. Chodzi o to by zrobić tak lokalizację lamp by w PS'ie robić minimum - ot tym zajmuje się grupa Strobist. Co do zdjęcia. Tutaj prosi się aż użycie CTO + korekcji WB by osiągnąć cel, który zrealizowałeś za pomocą PS'a. Tło samoistnie wyszło by niebieskie a kontra z CTO dałaby fajny ciepły nastrój. Myślę, że osiągnąłbyś wtedy efekt bez PS'a - choć ja nie mam osobiście nic przeciwko PS'owi - podaję jednak małą wskazówkę jak przybliżyć się do koncepcji Strobistów.

Tło niebieskie możesz też jeszcze inaczej osiągnąć np. strzelając jeszcze jedną lampą w ścianę i przepuszczając ją przez coś niebieskiego - może być też jakiś żel albo cokolwiek (jakiś plastik koloru niebieskiego). W ten sposób możesz też wygenerować jakąś fakturę na ścianie.

Pozdrawiam
    Remek

Cytat Zamieszczone przez remek Zobacz posta
    Cześć,
    Gratulacje, że wybrałes drogę strobistów. Świetna sprawa i wiele zabawy i również nauki przed Tobą. Mam jednak uwagę. Cała sztuka strobistów polega na tym by minimalizować liczbę warstw w photoshopie. Chodzi o to by zrobić tak lokalizację lamp by w PS'ie robić minimum - ot tym zajmuje się grupa Strobist. Co do zdjęcia. Tutaj prosi się aż użycie CTO + korekcji WB by osiągnąć cel, który zrealizowałeś za pomocą PS'a. Tło samoistnie wyszło by niebieskie a kontra z CTO dałaby fajny ciepły nastrój. Myślę, że osiągnąłbyś wtedy efekt bez PS'a - choć ja nie mam osobiście nic przeciwko PS'owi - podaję jednak małą wskazówkę jak przybliżyć się do koncepcji Strobistów.

Tło niebieskie możesz też jeszcze inaczej osiągnąć np. strzelając jeszcze jedną lampą w ścianę i przepuszczając ją przez coś niebieskiego - może być też jakiś żel albo cokolwiek (jakiś plastik koloru niebieskiego). W ten sposób możesz też wygenerować jakąś fakturę na ścianie.

Pozdrawiam
    Remek
    Wiem wiem niestety nie kupiłem jeszcze żadnych filtrów na lampę. Niedługo udam się do raysfoto i zakupię próbnik Lee filters, o którym w innym wątku pisał Zbigniew.
    Co do tego co napisałes o filtrach dla tego konkretnego zdjęcia - chodziło o CTO na lampę, która świeciła w ekran tak? A korekcja WB - przestawienie na incandescent? tak mi się coś kojarzy z lighting 101, że tak się robi... ale nie jestem pewien... Mógłbyś trochę rozjaśnić?
    Jeśli chodzi o tło to kombinowałem z błyskaniem przez szklanki (podpatrzone u Davia Hobby), świetną fakturę to daje. Gdyby mieć tylko te filtry... widać są niezbędne

dzięki za uwagi
    body | stałki | 3xSB | 5xYN | RF-602 | Pixel King |

Ja mam SB-800 więc nie wiem jak to jest w przypadku Twoich lamp ale do mojej dostarczane są filtry korygujące i jest tam też pomarańczowy (1EV). Ustawiasz body na żarówkę i obiekt kompensujesz pomarańczwym fitrem na lampę. Nie zawsze kompensacja wychodzi idealnie ale ... gra warta świeczki. Trick ten działa oczywiście na wolnym powietrzu w świetle dziennym (dlatego niebieski odcień) - Twój przypadek jest niestety inny więc tło generowałbym inaczej. Zobacz sobie najnowszy artykuł na strobistach. Dzisiaj to dokładnie opisali Poza tym zainwestuj w parasolkę rozpraszającą. Inwestycja niewielka a światło uzyska inną jakość.

Widzę, że DVD (fragmenty) też już przestudiowałeś Ja jeszcze dużo studiuję Joe MacNely'ego. Kupiłem ostatnio jego książeczkę "The moment it click" - super sprawa!

Pozdrawiam
    Remek

Ja mam SB-800 więc nie wiem jak to jest w przypadku Twoich lamp ale do mojej dostarczane są filtry korygujące i jest tam też pomarańczowy (1EV). Ustawiasz body na żarówkę i obiekt kompensujesz pomarańczwym fitrem na lampę. Nie zawsze kompensacja wychodzi idealnie ale ... gra warta świeczki. Trick ten działa oczywiście na wolnym powietrzu w świetle dziennym (dlatego niebieski odcień) - Twój przypadek jest niestety inny więc tło generowałbym inaczej. Zobacz sobie najnowszy artykuł na strobistach. Dzisiaj to dokładnie opisali Poza tym zainwestuj w parasolkę rozpraszającą. Inwestycja niewielka a światło uzyska inną jakość.

Widzę, że DVD (fragmenty) też już przestudiowałeś Ja jeszcze dużo studiuję Joe MacNely'ego. Kupiłem ostatnio jego książeczkę "The moment it click" - super sprawa!

Pozdrawiam
    Remek
    do SB600 niestety filtrów nie dostarczali. Do sunpaka 4000 tym bardziej. Niedługo sobie kupię Artykuł na strobistach już przeczytałem i się wszystko wyjaśniło.
    Wracając do zdjęcia z lapkiem - do oświetlenia tła potrzebowałbym trzecią lampę...

Parasolki już mam, statywy też. Teraz sprawdzam jak działa tzw."camel setup" i wg mnie efekt jest bardzo fajny

Następnym zakupem będą filterki a później zakupię SB-24 lub SB-28 z ebay'a - ok. 100dol. za SB-28 to nie to samo co 500zł na allegro.
    pozdrawiam.

Pozdrawiam
    Remek
    do SB600 niestety filtrów nie dostarczali. Do sunpaka 4000 tym bardziej. Niedługo sobie kupię Artykuł na strobistach już przeczytałem i się wszystko wyjaśniło.
    Wracając do zdjęcia z lapkiem - do oświetlenia tła potrzebowałbym trzecią lampę...

Parasolki już mam, statywy też. Teraz sprawdzam jak działa tzw."camel setup" i wg mnie efekt jest bardzo fajny

Następnym zakupem będą filterki a później zakupię SB-24 lub SB-28 z ebay'a - ok. 100dol. za SB-28 to nie to samo co 500zł na allegro.
    pozdrawiam.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów