Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Strobist laptop

Domyślnie

Ten temat i fotki mnie zaciekawiły ,zawsze uzywałem dużych boxów typu 60x90 i mnie to wkurzało ze nie wszędzie moge sie wcisnąc ,pytanie moje -posiadam sb 900 i jakąś ruską starą lampe błyskową jaki zakupic wyzwalacz i jak go ustawic zeby zacząc sie bawić.Nie czytałem jeszcze instrukcji mojej puszki ale jesli mozna to w kilku słowach podajcie recepte jak to ustaic.

Fotka przednia z laptopkiem
    D700 i kilka szkiełek
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Z ruską to lepiej nie kombinuj. Sb900 + jakaś inna z nastawami manualnymi i napięciem na stopce < 12V. Do tego wypadałoby kupić wyzwalacze radiowe - np. Cactus V2 jak kolega lub Phottix Tetra jak ja. Jeżeli zależy Ci na TTLu/lepszych czasach, musisz zainwestować w pocket wizards. Więcej info google -> strobist

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Averne Zobacz posta
    Z ruską to lepiej nie kombinuj. Sb900 + jakaś inna z nastawami manualnymi i napięciem na stopce < 12V. Do tego wypadałoby kupić wyzwalacze radiowe - np. Cactus V2 jak kolega lub Phottix Tetra jak ja. Jeżeli zależy Ci na TTLu/lepszych czasach, musisz zainwestować w pocket wizards. Więcej info google -> strobist
    Pockety (stary model) na razie nie obsluguja iTTLa w nikonie, a nowego jeszcze nie ma
    Jest jeszcze CLS ale trzeba miec lampy obslugujace CLSa plus nie w kazdych warunkach sie sprawdzi
    Co do ruskiej lampy, to jesli mozna regulowac moc blysku, to jak najbardziej
    ale tylko i wylacznie przez radio/fotocele, bo na stopce moze miec zabojcze dla aparatu moce
    Proponuje tez zapoznac sie z watkami podkejonymi na gorze i przede wszystkim z instrukcja aparatu i lampy

Domyślnie

dzięki za podpowiedzi to nie będę kombinował z tą ruska tylko pożyczę od kolegi i tylko ten wyzwalacz -zaczynam szukac...
    D700 i kilka szkiełek
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

marszull, napięcie a nie moce ;P

ruską to na dzień dobry zmierz voltomierzem..

Domyślnie

nie pisalem o mocy tylko o mocach

ps zmierzenie woltomierzem to dobry pomysl

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Chorzów/Weilburg-Kubach

Domyślnie

panowie a odnosnie tego próbnika to pytałem i mają Lee Filters Próbnik folii Swatchbook koszt 23 zł + ewentualna wysyłka, lub też Lee Filters Próbnik Filtrów Poliestrowych w cenie 167 zł i tu moje pytanie czy te pierwsze folie swatchbook nadadzą się do strobingu? to jest taka folia jak jest stosowana w filtrach normalnie albo cos innego?

Domyślnie

adamvariant - ale odkopales starocia

Ten probnik lee za 23zl (kiedys wysylal za darmo...) powinien CI wystarczyc, wiele osob uzywa folijek wlasnie z tego probnika.
    Chyba ze uzywasz lamp studyjnych to wtedy musisz szukac wiekszych arkuszy, bo te z malego probnika akurat starczaja na sb-600 i sb-800 (nie wiem jak z innymi lampami)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamvariant Zobacz posta
    panowie a odnosnie tego próbnika to pytałem i mają Lee Filters Próbnik folii Swatchbook koszt 23 zł + ewentualna wysyłka, lub też Lee Filters Próbnik Filtrów Poliestrowych w cenie 167 zł i tu moje pytanie czy te pierwsze folie swatchbook nadadzą się do strobingu? to jest taka folia jak jest stosowana w filtrach normalnie albo cos innego?

Nie lepiej kupić na przykład taki zestaw z Alledrogo. Najważniejsze filtry są zdublowane, do tego rzepy, no i rozmiar większy niż z próbnika. W próbniku zaś jest multum filtrów kolorowych, których w większości nigdy nie użyjesz.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów