Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: agonia d80...

Domyślnie Odp: agonia d80...

Cytat Zamieszczone przez Valwit Zobacz posta
    ... byla krotka: wlaczam aparat, pojawia sie F--. wylaczam sprawdzam czy obiektyw jest ok. jest ok, wiec wlaczam, przez sekunde wszystko wyglada normalnie, nagle znowu F-- i jednoczesnie lcd zaczyna blednac az znika kompletnie. i tyle. po rozlozeniu i nie widac nic uszkodzonego/spalonego. po zlozeniu nie dzialaja porty po prawej, nie dziala tylna scianka, lcd na gorze i w okularze pokazuje Err. jednoczesnie wszystkie elementy wyswietlaczy sa podwietlone na tyle ze je wyraznie widac. serwis sugeruje wymiane plyty za taka cene ze podziekowalem. gwarancja minela w styczniu a za 200 eur wiecej moglbym kupic nowke z 2 latami gwarancji. puszka ma na koncie <4000 klapniec w ciagu 17 miesiecy swego zywota, z czego 2 miechy spedzil w serwisie, z powodu hotpikseli, potem zmiany matrycy bo 6 tygodni po wymapowaniu matryca padla, potem jeszcze wymiana lampy blyskowej ktora co prawda blyskala, ale bardzo symbolicznie.

a teraz wesola czesc: jest dlugi weekend (w .ie) z zajebista pogoda, w czwartek spadam na urlop. lepszego momentu nie bylo chyba

serwis = serwis w UK, zeby nie bylo ze znowu na Nikon Polska psy sie wiesza (choc mapowali akurat oni ;> ), nie jest to moj jedyny aparat wiec sie nie zalamuje, ale mimo to byla to moja ulubiona puszka.

a pisze to tak na pocieszenie, hotpiksele i kurz wcale nie sa takie straszne
    w D80 jest to norma ... musisz odkręcić obiektyw na sec. i znów przykręcić.Myślę że to wada pierścienia.

Cytat Zamieszczone przez Maryj Zobacz posta
    w D80 jest to norma ...
    Sam jesteś "norma"...
    Mam w swoim D80 prawie 20tys. klatek, szkła zmieniam bardzo czesto i NIGDY nie mialem tego komunikatu.

skoro 2 miechy byl w serwisie to serwis ma obowiazek o te 2 miechy przedluzyc gwarancje czy nie?
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Sam jesteś "norma"...
    Mam w swoim D80 prawie 20tys. klatek, szkła zmieniam bardzo czesto i NIGDY nie mialem tego komunikatu.
    Z tym się zgadzam, mam coś ponad 12tyś. klatek i ani razu z przypiętym obiektywem nie miałem takiego komunikatu, nie wliczam w to zabaw z "obiektywem" otworkowym (czyt. kawałek tektury z dziurką przyciskany do korpusu lewą ręką )

Cytat Zamieszczone przez Maryj Zobacz posta
    w D80 jest to norma ... musisz odkręcić obiektyw na sec. i znów przykręcić.Myślę że to wada pierścienia.
    mysle ze nie potrafisz czytac ze zrozumieniem, i wiem ze nie potrafisz cytowac.
    podpis nieczytelny

Cytat Zamieszczone przez rabijki Zobacz posta
    skoro 2 miechy byl w serwisie to serwis ma obowiazek o te 2 miechy przedluzyc gwarancje czy nie?
    teoretycznie tak, ale gwarancja minela w styczniu, wiec to i tak nic nie zmienia. na razie w ramach eksperymentu postanowilem zamrozic aparat
    podpis nieczytelny

teoretycznie tak, ale gwarancja minela w styczniu, wiec to i tak nic nie zmienia. na razie w ramach eksperymentu postanowilem zamrozic aparat
    Hm... teoretycznie może pomóc, pod warunkiem, że po wyjęciu z zamrażalnika dasz mu "odetchnąć" przez chociaż jeden dzień.

A zaglądałeś pod lustro? Migawka się nie zablokowała, coś nie wpadło? W komorze baterii nic się nie rozlało, śmierdzi coś? Jak próbujesz go włączyć to słychać buczenie/pisk w środku (trzeba ucho przyłożyć) od lampy?

Dziwna sprawa, dziwna... wygląda mi to na jakiś skutek mało fachowej naprawy poprzednich usterek i dziabnięta płyta główna lub któryś z modułów. Naprawa samemu niewykonalna (same SMD w środku...).

Cytat Zamieszczone przez pepe2k Zobacz posta
    Hm... teoretycznie może pomóc, pod warunkiem, że po wyjęciu z zamrażalnika dasz mu "odetchnąć" przez chociaż jeden dzień.
    dam mu odpoczac nawet tydzien, bo i tak mnie w domu nie bedzie

A zaglądałeś pod lustro? Migawka się nie zablokowała, coś nie wpadło? W komorze baterii nic się nie rozlało, śmierdzi coś? Jak próbujesz go włączyć to słychać buczenie/pisk w środku (trzeba ucho przyłożyć) od lampy?
    nic z tych rzeczy

Dziwna sprawa, dziwna... wygląda mi to na jakiś skutek mało fachowej naprawy poprzednich usterek i dziabnięta płyta główna lub któryś z modułów. Naprawa samemu niewykonalna (same SMD w środku...).
    nie sadze, bo od ostatniej naprawy w grudniu aparat dzialal bezproblemu. a naprawa polegala na wymienie samej lampy blyskowej. poprzednia byla wymiana plytki z matryca, w kwietniu 2007. wiec to tez odpada. a SMD nie stanowi dla mnie problemu akurat, ale niestety nie widze nic co by wygladalo na uszkodzone, bez rozpiski sygnalow w punktach testowych nie ma szans na wykrycie bledu, a serwis w tym wypadku tez raczej sie nie w takie cos nie bawi tylko wymienia modul bo to szybciej i w efekcie taniej. nie ma sie co zamartwiac, bede mial mnostwo zapasowych czesci jak sie druga d80 sypnie pogwarancyjnie
    podpis nieczytelny

nie ma sie co zamartwiac, bede mial mnostwo zapasowych czesci jak sie druga d80 sypnie pogwarancyjnie
    No właśnie, a jak byś poszedł tym tropem? Kup na jakiejś aukcji druga taka zajechaną puszkę za grosze i spróbuj z dwóch złożyć jedną. Ja tak kiedyś, dawno temu, robiłem z napędami optycznymi (to było w czasach, kiedy nagrywarka DVD nie kosztowała 150 PLN, ba, nikt nie słyszał jeszcze o nagrywarkach DVD) i nawet odniosłem kilka sukcesów na tym polu. A miałem jakiś niefart, że napęd posypał mi sie kilka razy...

Cytat Zamieszczone przez Majek Zobacz posta
    No właśnie, a jak byś poszedł tym tropem? Kup na jakiejś aukcji druga taka zajechaną puszkę za grosze i spróbuj z dwóch złożyć jedną. Ja tak kiedyś, dawno temu, robiłem z napędami optycznymi (to było w czasach, kiedy nagrywarka DVD nie kosztowała 150 PLN, ba, nikt nie słyszał jeszcze o nagrywarkach DVD) i nawet odniosłem kilka sukcesów na tym polu. A miałem jakiś niefart, że napęd posypał mi sie kilka razy...
    zrobie tak jak sie cos okazyjnie trafi. pierwszy naped CD-R (philips 4x) tak skompletowalem, ale nie pali sie
    podpis nieczytelny

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów