Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Domyślnie

bigus Ty sie ciesz ze Jasiu Smietana z Onetu nie kupil sobie D50 ( isz to byc byl jusz apsurt gdy Jasiu zaczol by sie wypowiadac )

Domyślnie

sorki ale nie wiem ile masz lat ale niektóre pytania to sobie robisza jaja czy tak na powaznie??
    никон

Domyślnie

pebees, ja zawsze prosze a i tak wychodzi roznie. Mnie zawsze denerwowaly kolory, bo rozne maszyny chyba roznie interpretuja kolory. Zreszta sprobuj cos wywolac bez profilu i potem porownaj z obrazem na skalibrowanym monitorze a laboludow i tak zawsze trzeba uswiadamiac, ze nie chcemy ingerencji w nasze fotki :P
    D70|18-70|70-300|50|ZENIT TTL|HELIOS 55/2|

Domyślnie

Jeśli coś było, to odeślijcie mnie we własciwe miejsce, byle nie google
    1. Jaki i kiedy ustawiacie balans bieli? Bo się z tym motam kurcze
    2. Do tego - jakich używacie ustawień ostrości danych zdjęć (vividy czy inne sharpery)
    3. Biel testowa - karta szarości - jest takie miejsce, gdzie sobie mogę wczytać to do balansu bieli, w instrukcji piszą, żeby zrobić zdjęcie szarej karty lub zupełnie białej. Jak to działa, jak aparat odróżnia której karty zrobiłem zdjęcie? I czy jest sens to robić?
    4. Czy jest sens (i kiedy, i jak) robić zdjęcie wzrocowe, z którego brać ten balans bieli?
    4. Nówka karta nie śmigana :> wsadzona do aparatu, zrobione kilka zdjęć, a potem patrzę, a tam katalog 100ND50 czy jakoś tak, w nim dopiero zdjęcia, jak to zmienić? Skasować ten katalog?
    5. Gdzie lepiej formatowac karte - w aparacie czy komputerze? Czy mogę sformatować tę kartę z komputera przez usb i czy ma to sens?
    6. Jak skalibrować monitor? A konkretnie - czy ma to sens, bym zrobił sobie kilka odbitek w wybranym labie, i potem na ich podstawie po prostu pokręcił pokrętełkami i maksymalnie dobrze wyregulował monitor? Jeśli nie, to jak to zrobić domowym sposobem inaczej? Nie wymagam ideałów, bo mam LCD
    7.. nie wiem jeszcze, ale na pewno o coś dodatkowo będę pytał
    Ad 1 Rzadko, ponieważ przy RAW starczy automatyczny, a potem w NC dokonuje się cudów ;
    Ad 2 patrz Ad 1;
    Ad 3 Tylko w rzeczywiście ciężkich warunkach np koncerty;
    Ad 4.1 raczej nie, ale to zależy od gustu;
    Ad 4.2 Jedyne co możesz zrobić to stworzyć swoje foldery i w nich zapisywać zdjęcia np tematycznie;
    Ad 5 Mam dwie karty każda po 1GB, jedna Pretec, druga Extreme III i tylko raz formatowałem każdą z nich, w czytniku kart USB wtedy można wybrać fat32. O przepraszam Extreme formatowałem jeszcze raz w D70s i pamiętam moje zdumienie, kiedy proces formatowania trwał ułamek sekundy, sądziłem wtedy, że chyba coś jest nie tak, ale jak się okazało wszystko było ok.
    Ad 6 Sam chciałbym wiedzieć, bo na początku sam wielkokrotnie zmieniałem gammę w swoim LCD, obecnie mam ustawioną na 1,10, temp na 9300, jasność na 55, a kontrast na 61 i zdaje się, że to jest to, dla tego monitora.
    D300, MB-D10, SB-800, Nikkor AF-S DX 17-55 2.8; AF-S DX VR 18-200mm f/3,5-5,6G IF-ED, CF Extreme 8 + 2

Domyślnie

Jako początkujący fotografik rzadko zabieram głos na szanownym forum ale tym razem mam dziwne wrażenie że ten wątek nie ubliżając autorowi powienien być zamknęty jak najszybciej. (Sam mam od niedawna d50 ale to juz przesada jest)

Pozdrawiam

Domyślnie

dokladnie :d pebees sobie chba jaja robi. Poza tym jes fukncja search
    Nikon D70 / D200 / Nikkor 50mm / Peleng 8mm / Sb600 / MF /

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patrycjusz
    dokladnie :d pebees sobie chba jaja robi. Poza tym jes fukncja search
    pebees poprostu urządził forumowiczom sprawdzian ze znajomości D50 szkoda tylko,że bez nagród
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

pebees
    Gość

Domyślnie

Oki, dzięki za odpowiedzi

Do tych, co mówią, ze sobie jaja robię - zauważcie, że przeważająca większość pytań dotyczy Waszych preferencji, a nie jak coś zrobić

Domyślnie

Nie żebym miał za złe ale kolega najpierw kupował aparat ze dwa miesiące a teraz zasypuje forum pytaniami na które średnio rozgarnięty piętnastolatek znajdzie odpowiedź w instrukcji, że już nie wspomnę o guziku szukaj dostępnym od strzała na tym forum.
    Zastanawiam się czy otworzyć lodówkę bo kolega może się tam czaić z pytaniem o balans bieli

Pozdrawiam

[ Dodano: Sob 29 Kwi, 2006 ]
    A żeby nie było że się czepiam - na większość kolegi pytań jest jedna odpowiedż, trzeba sobie przetestować i wybrać ustawienia sprzętu najbardziej odpowiadające.

pebees
    Gość

Domyślnie

CynowaKonefka, na większość moich pytań? Hmm, to co mi da zrobienie samem zdjęć w pytaniach: .. a zresztą mam to gdzieś, nie chcesz, nie odpowiadaj

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów