To nie jest problem ale skoro i tak napisales mi PW to tam Ci odpowiedzialemi nie ma tej glowicy na Ebay
![]()
Szukaj
To nie jest problem ale skoro i tak napisales mi PW to tam Ci odpowiedzialemi nie ma tej glowicy na Ebay
![]()
Używam Velbona Sherpa Pro CF535 od około pół roku. Długo wahałem się pomiędzy wersjami 545 535 a 635. Początkowo chciałem 545 bo jest najkrótszy po zlożeniu. Ostatecznie kupiłem 535 bo mniej zabawy przy składaniu/rozkładaniu i stabilność większa. Waga 535 to jedynie 1.32kg, jak się doda głowicę w moim przypadku podstawowe 3D Manfortto 804RC2 .75 kg to robi się trochę ciężej. Należy pamiętać że jeśli chce się używać nóg Velbona z głowicą Manfrotto (i pewnie każdą inną z wyjątkiem Velbona) to należy zakupić śrubkę 1/4"->3/8" bo nogi Velbona maja gwint 1/4" koszt ok. 5zł . Zalety wymieniono. Wadę (oprócz śrubki) zauważyłem tylko jedną łatwo rysujący się lakier na metalowej (ponoć stop magnezu) części nóg - lakier ładny taki półmat czarny ale rysuje się za łatwo. Ponieważ to mój pierwszy post więc przy okazji pozdrawiam wszystkich. Potwierdzam brak pokrowca.
Ostatnio edytowane przez jaś ; 08-06-2008 o 11:20
jaś, u mnie sruba mocujaca wyglada tak -> ==-- <- ma oba gwinty 1/4" i 3/8", w zaleznosci od tego jaka glowice chcesz przykrecic to wkrecasz srube jedna albo druga strona w kolumne i jedziesz z koksem. Nie wiem natomiast co z tymi pokrowcami, u mnie byly z kazdym statywem.
Też byłem zdziwiony bo na stronie Velbona było coś o mocowaniu uniwersalnym obejrzałem jeszcze raz ale mojej nie potrafię rozkręcić, twoje nogi są o numer większe może ktoś uznał że powinny mieć obie śruby do głowic. Co do pokrowca to nie wiem czy bym używał - za to z kawałka szerokiej taśmy i dwóch kawałków szerokiego rzepa zrobiłem pasek do noszenia (mniej niż 10zł + pól godziny szycia)- oryginalny pasek Manfrotto okazał się za drogi.
U mnie odkrecila sie bez problemow - ale teraz pewnie juz tak latwo nie bedzie skoro mocno dokrecilem glowice
Co do pokrowca - na razie spisuje sie dobrze, chociaz wolalbym grubszy pasek [zmienie go w PL bo tu nie mam mozliwosci]. Pasek mialem przy nogach Manfrotto - wzialem z nieuzywanej w tamtych czasach przeze mnie torby Lowepro TopLoad Zoom 2ale znowu z niej korzystam wiec pasek wrocil na swoje miejsce
![]()
Pirko, jak zrobisz testa/rewju to wrzucaj.
A ja właśnie skusiłem się na 640 - więcej sekcji niż 630, ale za to krótszy po złożeniu. Bardzo dobre wrażenie zrobiło na mnie wykonanie. Zobaczymy, jak będzie spisywał się w praniu
Pomacałem się z nim w MM i zamówiłem tam, gdzie najtaniej znalazłem. Czeka mnie jeszcze wybór głowicy, ale to raczej nie będzie Velbon.
Jakby ktoś się zastanawiał nad oznaczeniami, to idzie to tak:
xyz: x-wysokość, y-ilość sekcji nóg, z-rodzaj blokady na nodze
i tak 640:
6 - to coś krótszego od 7 a dłuższego od 5
4 - 4 sekcje nóg (krótszy po złożeniu, więcej kręcenia przy rozstawianiu - mi to pasuje, nie robię zdjęć ze statywem na wyścigi)
0 - blokady zakręcane (5 to klamry)
a 635 to będzą trzy sekcje nóg z klamrami
Do shaolina i Pirko.
Mam wielką prośbę do was jako użytkowników statywów Velbon CF ,którymi jestem zainteresowany.Chodzi mi abyście zmierzyli wysokość statywu z maksymalnie schowaną kolumną.Mam 170cm wzrostu i boję się ,żeby z założoną głowicą i aparatem statyw nie był dla mnie za wysoki (tak jak trochę za wysoki był 055XB Manfrotto z 488 RC2 ).Poleccie mi jakąś dobrą głowicę do tych statywów. Czy farba na nogach tych Velbonów jest taka łatwa do zarysowania jak ktoś wspomniał?
Endriu1, 630A - mierzony tylko do kolumny = 135cm.
Z moja glowica +10-11cm, z aparatem +10-11cm [czyli razem +20-22cm], wizjer na wysokosci ~155-160cm.
Wartosci przyblizone, ale mysle, ze bylby na styk.
Sherpy pro dają radę, uzywam od prawie dwóch lat 730, a teraz dokupuję 840
Shaolin, 730 z głowicą wimberley = bardzo stabilnie
W każdym razie do najcięższego zestawu dokupuję większe nogi.
Ostatnio edytowane przez jurgen ; 30-06-2008 o 22:16
"czuję jak rodzi się moc"
Skontaktuj się z nami