Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: Velbon CF630A

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie Velbon CF630A

Od dawna szukalem nowego statywu, ktory zastapilby mi moje stare frotki...

W ciagu ostatnich 2 lat mialem dwie -
    a) 055ProB+486RC2
    b) 055ProB+488RC2

Pierwszy zestaw dawal rade ale bardzo brakowalo mi pokretla od pano... druga glowica posiadala to pokretlo ale podziekowala za wspolprace po 4 miesiacach normalnego uzytkowania [tzn dziala caly czas, ale sruba laczaca baze pano z reszta glowy puscila i teraz sie calosc odkreca, co jest dosc upierdliwe... rozwiazanie jest proste - chwila roboty z loctitem ale zostawilem to kumplowi... - oba zestawy poszly do ludzi - dzialaja do dzis].

Po sprzedaniu statywu robilem malo zdjec wiec jego brak zbytnio mi nie przeszkadzal, ale ostatnio bylem w Pekinie i bez trojnoga poczulem sie jak bez reki Trzeba to bylo naprawic... zrobilem spore rozeznanie na necie... nie chcialem znowu Frotki - w najgorszym wypadku postawilbym na nogi bo byly ok, ale nie na glowice - zrazilem sie do nich Lazilem sporo po sklepach - moja uwage przykuly Velbony z serii Pro i magiczne [w ktorych od razu sie zakochalem] Gitzo... tu oprocz tych dwoch firm mozna dostac sprzety typu Fangier, Goldphoto, Benro, Benbo, Giottos, itp...

Gitzo odpadl na starcie niestety - powod prosty - cena... to najdrozsze statywy dla zwyklych smiertelnikow na rynku... chociaz biorac je do reki [niewazne z ktorej serii] od razu czuc fantastyczna jakosc... ale dobra olac je - w koncu to nie post reklamujacy Gitzo ogolnie rzecz biorac - jak bede bogaty to wiem na jakich nogach bede mial swoje statywy...

Velbon przypadl mi do gustu ze wzgledu na kilka rzeczy: cena, wykonanie - bardzo przyjemne, czarna anoda, plynna praca; masa - model ktory mam odpowiada frotce 055proB, a wazy tylko 1,6kg - sporo podrozuje i zalezy mi na tym zeby moje gadzety wazyly malo... Do tego w komplecie dostajemy pokrowiec, zintegrowane szpikulce, worek na obciazenie i hak przykrecany do kolumny centralnej.

Na poczatku chcialem model NeoCarmagne 730A [jest jeszcze wersja G, z kolumna centralna na korbke]...

Niestety nie bylo go w sklepie [moglem go zamowic i czekac ~tydzien na jego dostarczenie ale potrzebuje statyw teraz, a nie na kiedys tam... ], za to byly dwie sztuki z serii 6 - czyli numer mniejsze od 7ki - byly to 630A [dluzsza, noga sklada sie z 3 rurek] i 640A [krotsza, noga = 4 rurki ] . Zrobilem im testy sklepowe, czyli obejrzalem dokladnie, rozlozylem, zlozylem itp - zobaczylem jak pracuja, jak sie zachowuja. Zauwazylem, ze [tego sie zreszta spodziewalem] wersja 3-czesciowa jest sztywniejsza. Zdecydowalem wiec, ze zaopiekuje sie 630A, do tego kupilem glowice [podrobke Markinsa M20]. Do tego komplet plytek do szybkozlaczki i gotowe

Wczoraj bylem w Fuzi Miao [w Architekturze watek ze zdjeciami, jakas bieda ale to tylko test ]. Wzialem 3 szkla - 10-20, 17-50 i 85, do tego D300. Zestaw lekki ale wiem jak zachowywalo sie to na Frotce wiec moglem sobie porownac.

Pierwsze wrazenia: szybkosc i jakosc obslugi - duuuuuuzo przyjemniej niz z Frotka. Plynna praca nog i glowicy daje dobre rezultaty czasowe Zestaw ma takze duzo lepsze tlumienie wibracji [co przydaje sie przy dlugich ekspozycjach, ogladalem potem cropy 100% i zrobily na mnie pozytywne wrazenie]. Regulowane niezaleznie nogi [podobnie jak w MF itp] sprawowaly sie wysmienicie. Na wszystkich 3 nozkach [na najgrubszych rurkach] jest gabka - 055ProB mial tylko na dwoch. Nie zeby to byl jakis mega zarzut ale teraz jest po prostu wygodniej

Wrazenia drugie odzwyczailem sie od noszenia statywu i nawet ten zestaw dal mi sie lekko we znaki, ale spacerowanie nie meczy tak bardzo jak z Frotka. Zestaw jest stabilny, domyslam sie ze w trakcie jakiejs megawichury, gdyby byl problem ze stabilizacja, worek [ten z kompletu] z kamyczkami albo piaskiem zalatwi sprawe.

Wrazenia trzecie - poki co jestem bardzo zadowolony z tej inwestycji. Nogi polecam, w PL kosztuja kolo 650zl z tego co sie zorientowalem [czyli niewiele wiecej niz 055prob], a daja lepsze efekty... Glowica w PL jest niedostepna, wiec o niej pisac nie bede... ale z niej tez jestem bardzo zadowolony [opis glowicy zamiescilem na Cyberfoto w swoim watku - link w podpisie, minirewju jest na str. 74].

Jakby ktos mial jakies pytania to chetnie odpowiem.

Wiecej informacji dotyczacych specyfikacji nog na stronie producenta - www.velbon.com - moje nogi to: Sherpa Pro 630A/NeoCarmagne 630A.

Zdjecia zestawu:

1) Tak to wyglada mniej wiecej

2) Naklejka z nazwa firmy i oznaczeniem modelu.

3) Odkrecacze nozne

4) Glowica - duze pokretlo od kuli [to srebrne na nim to pokretlo od sweet spota], male od pano.

5) Srednica glowicy > srednica kolumny

6) Szybkozlaczka

7) Rzeczy ktore dostajemy w komplecie - od prawej - worek na obciazenie, pokrowiec, kamien do obciazenia na zdjeciu nie ma haczyka, ktory przykreca sie do kolumny [nie chcialo mi sie go szukac w pudelku, ale jest na pewno ]

Na maxa rozlozone giry

9) Rozkrecona kolumna - normalnie oczywiscie nie widac gwintu jak kolumna jest dokrecona

10) Kolumna odkrecona

11) Nogi z zalozonym workiem.

12) Zintegrowane szpikulce - guma jest na gwincie wiec wystarczy ja podkrecic zeby szpikulce sie pokazaly. Inne firmy nie maja tego w komplecie - trzeba je dokupic...

13) Najnizsza pozycja z odkrecona kolumna, kazda noge mozna tak zgiac niezaleznie od reszty.

14) Do gleby od kolumny = 1-2cm.

15) W calosci

16) Widok z gory na rozlozonego dziada

17) Najnizsza pozycja mozliwa do uzyskania z przykrecona kolumna.

1 Zlozony i gotowy do transportu

19) Z glowica gotowa do dzialania zestaw nie wlazi do pokrowca.

20) Na szczescie wystarczy ja skrecic i wlazi na styk.

21) Spakowany i czekajacy na dalsze instrukcje

22) Pasek troche cienki [przyzwyczailem sie do szerokich] ale wazne, ze w ogole jest w komplecie - niestety nie mozna go odpiac od pokrowca...

I tyle...
    Ostatnio edytowane przez shaolin ; 01-06-2008 o 07:31

Domyślnie Odp: Velbon CF630A

Fajny opis i statyw
    Mnie najbardziej podoba się ta głowica
    Mógłbyś napisać ile kosztowała?
    Pozdrawiam

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Glowa kosztowala 750pln [liczac po dzisiejszym kursie rmb-pln ]. Nie robilem poszukiwan czy znajde taniej - wzialem w pierwszym z brzegu sklepie jaki zaoferowal Velbona

Oszczędny w słowach
    Miasto
    W-wa/3miasto

a napisz proszę jeszcze jak ten statyw się ma do modelu z zaciskami... który jest według Ciebie lepszy?

Nie pokazałeś nigdzie, jaka płytka wchodzi na głowicę - wygląda na nietypową, czy tak?
    Krzysztof Paszkiewicz

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Pirko, nie robilem porzadnych testow porownawczych ale... ten jakos bardziej przypadl mi do gustu... klamry maja ten plus, ze widac od razu ze sa odpiete. Te natomiast maja plusy takie, ze o nic sie nie zaczepiaja [np o spodnie ], nie slizgaja sie w rekach, sa dluzsze = sztywniejsze [trzymaja wiecej rurki, zwlaszcza te w Gitzo ], sa bardziej estetyczne i w przeciwienstwie do klamerek sa duzo szczelniejsze... i tyle chyba nie wiem czy jest roznica w cenie - ja bym wzial drugi raz te nogi bo mi pasuja.

ekonet_pth, napisalem, ze plytka typu Arcaswiss - jezeli ktos wczesniej mial stycznosc tylko z MF to moze wydawac sie nietypowa - ale to swiatowy standard jezeli chodzi o powaznych producentow glowic [co nie znaczy, ze Manfrotto jest niepowazne - oni po prostu maja swoj standard ]. Zdjecia przedstawiajace plytke [sa rozne: do body, do szkiel, do body z gripami, krotkie, dlugie... ja mam najzwyklejsza - taka mozna podpiac nawet do kompakcika]:

Porownanie z Manfrotto RC2

Przypiete do aparatu:

Jak bedzie trzeba wiecej zdjec to zrobie, nie ma problemu.

witaj w klubie użytkowników velbona PRO 630. Miałem swego czasu dylemat czy rzeczony Velbon czy Frotka 55XPROB. Kupiłem Velbona (za bardzo dobre pieniądze) do tego dokręciłem głowicę Frotki 488 i jestem zadowolony.
    Aaa i jeszcze jedno: zamiast tego worka na kamloty mam na stałe zakręcony hak z zestawu na który zawieszam plecak ze sprzętem. Wygodne i szybkie rozwiązanie, żeby dodatkowo usztywnić statyw.
    Ostatnio edytowane przez alexkoz ; 02-06-2008 o 11:47
    alexanderkozłowski ::: Nasza... Strona

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

alexkoz, czyli jest nas dwoch wczesniej nie mialem stycznosci z Velbonem... tzn mialem ale tylko z seriami marketowymi gdyby od razu ktos mi postawil obok siebie tego Velbona i 055 to bym sie ani chwili nie zastanawial... a tak dwa razy frota przeszla przez moje rece... nie zebym zalowal ale zawsze to pare groszy utopione na odsprzedazy poki co jeszcze nie potrzebowalem stabilizowac statywu workiem/hakiem i gadzetami - ale domyslam sie ze hak przykrecony na stale jest wygodniejszy...

Jak cos to moze tu sie dopisz jak masz jeszcze jakies spostrzezenia co do tego statywu, zawsze to wiecej informacji dla zainteresowanych.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    W-wa/3miasto

czyli twierdzisz że ten velbon jest lepszą konstrukcją od manfrotto (mowa tu o 055)? bo powiem szczerze że jak widziałem statywy velbona (właśnie min w MM) to konkurować one mogły ale z hamą, nawet te droższe modele sherp to był taki półśrodek raczej. ten Twój się bardzo ciekawie prezentuje, głowica to już wypas. 650zł za statyw karbonowy też do najwyższych nie należy. czy ktoś się orientuje gdzie w W-wie można obmacać karbonowe velbony?

u nas w Poznaniu było parę modeli PRO w MM, więc być może w W-wie też.
    alexanderkozłowski ::: Nasza... Strona

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów