Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie Monitory EIZO - funkcja BrightRegulator

Witam!
    Czy ktos z posiadaczy monitora EIZO z funkcja BrightRegulator, może napisać jak to działa w jego monitorze?
    Skad to pytanie? - w moim , dopiero co nabytym SX2461, brak jest jakiegokolwiek objawu działania tej funkcji.
    Zaznaczam , że właczyłem działanie tej opcji w menu monitora. Zarówno całkowite zakrycie czujnika jak i jego
    celowe oswietlenie nie powoduje zmiany jasnosci.
    Ostatnio edytowane przez Świeży ; 30-05-2008 o 22:16
    D200;N18-200;N50/1,4;N85/1,4;N105/2,8Micro;SB800

Domyślnie Odp: Monitory EIZO - funkcja BrightRegulator

Cytat Zamieszczone przez Świeży Zobacz posta
    Witam!
    Czy ktos z posiadaczy monitora EIZO z funkcja BrightRegulator, może napisać jak to działa w jego monitorze?
    Skad to pytanie? - w moim , dopiero co nabytym SX2461, brak jest jakiegokolwiek objawu działania tej funkcji.
    Zaznaczam , że właczyłem działanie tej opcji w menu monitora. Zarówno całkowite zakrycie czujnika jak i jego
    celowe oswietlenie nie powoduje zmiany jasnosci.
    Funkcja u mnie działa, ale jej nie używam, jak też funkcji dynamicznego kontrastu.

Nie lubię jak mi monitor robi "siupy".

Funkcja działa, tyle, że delikatnie. Proszę sprawdzić procentowe wartości jaskrawości, przy zakrytym i odkrytym czujniku.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Rzeczywiście - działanie tej f-cji jest nadzwyczaj subtelne. W świetle dziennym (tryb TEXT) , "podbicie" jaskrawości po odsłonięciu czujnika to tylko 2% zakresu regulacji.
    (25% ustawione przy całkowitym zakryciu czujnika, 27% po około 1min od odkrycia czujnika). Czy w innych EIZO też tak to działa? - spodziewałem się po prostu nieco
    szybszej i bardziej zdecydowanej reakcji. Opis działania tej funkcji w instrukcji użytkowania, praktycznie nie istnieje - jest tylko informacja jak to włączyć i wyłączyć.

Mam s1931 i u mnie da się zauważyć działanie. Przy świetle dziennym padającym mniej więcej z boku (ale pod kątem mniejszym niż 90 stopni) jest różnica ok. 7% (Ustawienie przy zakrytym czujniku = 0) - dane podaję z pamięci, nie mam teraz dostępu do monitora żeby to sprawdzić. Zmiana jasności jest bardzo płynna, prawie niewidoczna. Też mam tę funkcję wyłączoną, bo ustawiała jasność niezgodnie z moimi potrzebami .
    Kazimierz Król
    Oznaczenia obiektywów

Podziękowania dla forumowiczów , którzy zechcieli podzielić się swoimi spostrzeżeniami i wiedzą w tym temacie.
    Funkcja działa i to nienajgorzej - można to zaobserwować szczególnie przy ekranie oświetlonym
    światłem słonecznym - "podbicie" jasności jakie zaobserwowałem to nawet 8% - zresztą mniejsza o procenty.
    Ogólne wrażenie i efekt działania jest pozytywny - na razie nie odczuwam potrzeby wyłączenia tej opcji.
    Sorki za te moje przydługie wywody w dość "bzdetnym" temacie - ale wiecie jak to jest - nowa zabawka cieszy najbardziej gdy wszystko gra na 100%

Uprawnienia umieszczania postów