Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Obiektyw do architektury

Prosze o pomoc w doborze obiektywu, który ma miec zastosowanie do fotografowania architektury. Wybor bedzie przeprowadzony pomiedzy : Nikkorem 18-35, Tokina 12-24 i ... moze cos doradzicie ? Głownie chodzi o przedzial pomiedzy 17-24 mm i dobre skorygowanie dystorsji. Sigma 12-24 chyba nie wchodzi w gre z uwagi na niemoznosc stosowania filtrow... chyba, ze cokina da sie jakos zamontowac... Prosze o jakies uwagi.

Domyślnie Odp: Obiektyw do architektury

Jeśli do architektury, to wybór jest prosty: Nikkor PC-E 24mm. I tylko nie marudź, że drogi.
    Jacek

to jeszcze napisz z którymi body DZIAłA ten PC-E, bo z którymi nie dziala, to by sie na jednej stronie nie zmieściło.....

ja juz prawie na 100% wybieram nikkora 20-35/2.8 - model juz wycofany......... poprzednik 17-35
    "Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."

Cytat Zamieszczone przez galu44 Zobacz posta
    to jeszcze napisz z którymi body DZIAłA ten PC-E, bo z którymi nie dziala, to by sie na jednej stronie nie zmieściło.....
    Jeszcze jeden leń? Szukać się nie chce, czy może czytać nie umiesz?

http://www.pstryk.pl/details:7626/ni...+24+f+3.5+d+ed

Zamiast podziękować za radę, wypisujesz jakieś niestworzone rzeczy o tym, co ci się nie mieści w ...... .

PS. Do Samsunga i Sony, rzeczywiście nie pasuje.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 05-06-2008 o 09:35
    Jacek

własnie wiem, ale tak chciałem zasugerować, ze to bardzo dziwny obiektyw pod względem współpracy z różnymi body. nie chce go na pewno mieć no chyba ze kupie D3 albo D4 kiedyś

http://www.kenrockwell.com/nikon/24m...patibility.htm
    Ostatnio edytowane przez galu44 ; 05-06-2008 o 13:51
    "Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."

To ja może nawiąże do tematu... Polując na ebay-u na 28mm PC f/3.5 trafiłem na wersję f/4. Oprócz światła jakieś zasadnicze różnice? Jak to się spisuje na cyfrze?

Może to dziwnie zabrzmi, ale przed zakupem Nikkora może lepiej wypróbować inny wynalazek, czyli Arsat H PCS ? Można go kupić za jakieś 300 zł używkę, wypróbować i podjąć decyzję czy inwestować. Nie wiem czy podobnie jak w Arsacie pokrętło shifta nie wejdzie w kolizję z obudową lampy i czasami zdjęcia trzeba robić trzymając aparat do góry nogami . Faktem jest że to szkło robi "czary" z obrazkiem, jest po cropie za wąskie do architektury i koniecznie nalezy sprawdzić używkę czy "nie prześwietla" światła po rozsunięciu shifta. Poza tym IMHO jest bardzo fajne jesli chodzi o ostrość, odwzorowanie kolorów (lekko zażółca) jako zwykła 35 mm
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

nalezy sprawdzic kilka egzemplarzy. miałem w ręku 2 szt jeden oddawał normalnie kolory, drugie nieco na żółto, ale testy robiłem w innych zupełnie warunkach, poza tym na analogu (tym samym i tym samym filmem).

a tak off topic troche, to ostanio sobie poczytałem testy 50mm nikkora i okazuje sie, ze moja 1,4 ma wieksze dystorsje niz ten plastik 1,8..... ale wpadka... po prostu totalna porażka jak dla mnie!!

no i klapa..... prawdopodobnie zaraz będę miał akurat tyle dodatkowej kasy i mam dylemat.. czy kupić 20-35/2.8 nikkora na ibeju, czy nową sigme 12-24/4,5-5,6.. oba maja zero dystorsji i tą sama cenę, jednak inne zakresy i światło..... macie jakies doscia do fotek z tego nikkora? bo ja nie mogę znaleźć, tylko o nim czytałem sporo... chodzi oczywiscie o całą klatkę

Moze tu ?
    http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=183

Niewiele tego, ale coś widać
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Uprawnienia umieszczania postów