Close

Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Domyślnie Filtr UV + cyfra

Po przeczytaniu wielu wątków, sam już nie wiem czy filtr UV. Spełnia jeszcze jakąś rolę w aparacie cyfrowym. Oprócz roli ochronnej. W fotografii tradycyjnej służy do eliminacji niebieskiego zafarbu w wysokich partiach gór. A w aparacie cyfrowym? Podobno matryca nie jest wrażliwa na promienie UV. Jest sens stosować taki filter?
    NIKON D50\18-55 G ED\JUPITER 37A\JUPITER-9\HELIOS-44-2\MIR-1B\Słoik po delikatesowej Topca 325 CS

Domyślnie Odp: Filtr UV + cyfra

http://www.urbanowicz.net.pl/artykul_4
    Takich stron, wypowiadających się w podobnym tonie, można znaleźć jeszcze kilka. A dlaczego sam posiadam 2 sztuki? No... dla poprawienia sobie samopoczucia bo lepiej mieć jakąś ochronę przedniej soczewki niż nie mieć, prawda?
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie Odp: Filtr UV + cyfra

Cytat Zamieszczone przez żółto-czarny Zobacz posta
    Bardzo dobry artykuł. Po przeczytaniu mam już 100% pewności - cele ochronne. Na dodatek kiepska UV rozwala kontrast. Co do ostrości nie zauważyłem. Wiadomo "KIT - obiektyw". O wiele lepsze efekty wychodziły mi z filtrem Skylight 1B. Dzięki za zainteresowanie....
    NIKON D50\18-55 G ED\JUPITER 37A\JUPITER-9\HELIOS-44-2\MIR-1B\Słoik po delikatesowej Topca 325 CS

Uprawnienia umieszczania postów