Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Komorów

to
    Gość

Domyślnie Odp: Komorów

Cytat Zamieszczone przez mikkay Zobacz posta
    Czytałem o grzebaniu w kanałach ( w sensie LAB itp.), ale jeszcze nie próbowałem. Będę wdzięczny za każdą pomoc
    Sprawa jest prosta. W PSie wybierasz Image->Adjustments->Channel Mixer... Zaznaczasz "monochrome" i teraz jedziesz suwaczkami R G i B. Wygląda to tak, jak byś symulował kolorowe filtry na czarnobiałej kliszy Suma wartosci na poszczególnych filtrach powinna dać 100%. Niebo z obłoczkami fajnie wychodzi na podniesionym kanale czerwonym. A co tam, pokręć suwakami, to zobaczysz

to
    Gość

Cytat Zamieszczone przez anchel Zobacz posta
    No to właśnie nie desaturuj nic bo to z tego później takie bladości wychodzą. Wywołaj normalnie, podciągnij w psie levelsy i krzywe, zarzuć jedną maskę z BW (np. channel mixerem - przy tym zdjęciu powinno być jakieś od góry: 60-65, 10-15, 10-15) a potem na warstwie/masce niżej baw się nasyceniem kolorów zdjęcia (hue/saturation + selective colours) a zmiany będą widoczne w BW (ta maska musi być na szczycie). Na koniec pewnie trzeba będzie dać trochę kontrastu albo wygiąć krzywą, można delikatnie spróbować shadow/highlights, miękkim pędzelkiem przejechać (2-3%) tu i ówdzie burn/dodge i będzie ładnie.
    no albo tak
    anchel dał już taką profi wersję konwersji Zabawy jest już więcej, ale efekt.... ahhh

Dzięki wielkie anchel za wskazówki. Wiem co mam robić, teraz tylko trzeba to umiejętnie wykorzystać!

mi po tym wykładzie to sie odechciewa... ale moze to tylko tak strasznie brzmi
    chętnie zaczekam na efekty pracy
    "Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."

Hmm lepiej?

Wersja druga jest zdecydowanie lepiej obrobiona. Słowem - podoba sie !

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów