Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24
    RTK
    Gość

Domyślnie Odp: Problem z synchronizacją SB-800

Dzięki!

W kwestii zdalnego odpalania, chodziło mi o to, iż nie posiadam Bezprzewodowego sterownika błysku SU-800 i nigdy nie używałem lampy nie zamontowanej na aparacie.
    Zresztą nie ma takiej potrzeby
    Problem nie leży w niedoświetleniu zdjęć.
    Niektóre zdjęcia są zrobione tak jakbyśmy nie używał lampy tylko światła zastanego choć flesz błysnął.

Próbowałem ustawień manualnych M zarówno w lampie jak i aparacie.

pebees
    Gość

Cytat Zamieszczone przez RTK Zobacz posta
    W kwestii zdalnego odpalania, chodziło mi o to, iż nie posiadam Bezprzewodowego sterownika błysku SU-800 i nigdy nie używałem lampy nie zamontowanej na aparacie.
    Ja tam nie mam D300 (a szkoda ), ale z tego co czytałem, to zarówno D300 jak i SB-800 mają CLS...
    Niektóre zdjęcia są zrobione tak jakbyśmy nie używał lampy tylko światła zastanego choć flesz błysnął.
    Próbowałem ustawień manualnych M zarówno w lampie jak i aparacie.
    To odłącz lampę od aparatu i sprawdź jak wyżej, bo może po prostu czasem Ci stopka nie kontaktuje...

W kwestii zdalnego odpalania, chodziło mi o to, iż nie posiadam Bezprzewodowego sterownika błysku SU-800
    ale posiadasz inny. Jest nim wbudowana w body lampa błyskowa.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

RTK
    Gość

Dzięki!

Popróbuje z CLS, może to faktycznie styki nie kontaktują.

a z jakimi czasami robisz te zdjęcia??
    bo z tego co gdzieś czytałem to w trybie FP (czas krótsze niż 1/200) lampa zamiast jednego błysku, daje serię paru słabszych błysków i wtedy faktycznie od czasu do czasu może się zdarzyć że migawka otworzy się w tym krótkim czasie między błyskami (jeżeli się tutaj mylę to proszę o poprawienie, czytałem to jakoś dawno temu i niedokładnie pamiętam )

Cytat Zamieszczone przez who Zobacz posta
    a z jakimi czasami robisz te zdjęcia??
    bo z tego co gdzieś czytałem to w trybie FP (czas krótsze niż 1/200) lampa zamiast jednego błysku, daje serię paru słabszych błysków i wtedy faktycznie od czasu do czasu może się zdarzyć że migawka otworzy się w tym krótkim czasie między błyskami (jeżeli się tutaj mylę to proszę o poprawienie, czytałem to jakoś dawno temu i niedokładnie pamiętam )
    mylisz się. Tak się nie może zdarzyć, a i skutek byłby inny. Pojawił by się pasek na zdjęciu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

no nie tak. tam nic nie ma z przypadku. lampa blyska kilka razy naswietlajac poszczegolne partie klatki. drastycznie spada moc. przy takich zdjeciach sprawdza sie CLS i uzycie kilku lamp dla zrekompesnowania utraty spowodowanej przez tryb FP

dzięki za sprowadzenie na właściwe tory

Cytat Zamieszczone przez jaboo Zobacz posta
    Otóż w trybie TTL, przy jasnym tle, lampa moja miała wyraźne tendencje do niedoświetlania zdjęć. Permanentnie. Tło było za ciemne, a obiket megaciemny. Była potrzebna korekcja conajmniej +2. W trybie TTL BL było lepiej, a w AA już dobrze.
    Tak są ustawione algorytmy pomiaru. Lampa i pomiar w puszce nie są genialne, wszystkiego nie przewidzą. Opisana przez Ciebie scena wymaga korekcji i jest to normalne. Nie napiszę "przeczytaj instrukcję". Napiszę: poczytaj o doświetlaniu lampą, pułapkach pomiaru swiatła błyskowego itp.
    D700, MB-D10, D80, MB-D80, N16-35/4G VR, N 24-70/2.8G, N18-200VR, N 70-200 2.8VR, N AF85 1.4D, T90 2.8, N50 1.8D, N24-85ED, SB-800, SB-600, SB-28DX, ringflash Delta, MF 055 XPROB

W trakcie robienia zdjęć w pomieszczeniach zamkniętych z użyciem SB-800, co jakiś czas pojawia się następujący problem:
    lampa błyska, jednak w jakiś sposób błysk nie jest zsynchronizowany z migawką i zdjęcie wychodzi, takie jak zrobione ze światłem zastanym. Czasami zjawisko to występuje co kilka zdjęć a czasem co kilkanaście.
    Problemy z synchronizacją błysku objawiają sie przez ciemne paski na górze lub dole kadru.
    D700, MB-D10, D80, MB-D80, N16-35/4G VR, N 24-70/2.8G, N18-200VR, N 70-200 2.8VR, N AF85 1.4D, T90 2.8, N50 1.8D, N24-85ED, SB-800, SB-600, SB-28DX, ringflash Delta, MF 055 XPROB

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów