Hmmm... To, ze oddajesz w TIFFach nie ma znaczenia.. "Laborant", przed puszczeniem na maszyne i tak robi z tego JPGi...Zamieszczone przez macmac
![]()
Szukaj
Hmmm... To, ze oddajesz w TIFFach nie ma znaczenia.. "Laborant", przed puszczeniem na maszyne i tak robi z tego JPGi...Zamieszczone przez macmac
![]()
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
wiesz co, nie wnikałem w szczegoły techniczne, ale widziałem identyczne fotyZamieszczone przez stig
z JPG i TIFA (moze wyjsciowe) w labie - i róznica była.
adminno niestety tak jest z tym licznikiem, ale na 1GB zamiast 60 jak pokazuje
licznik, weszło mi za kazdym razem 115 fotek - (plener w terenie, swiatło dzienne...)
to spora róznica biorac pod uwagę, że w szybkim sporcie 5kl/sekunde to pare "złozeń"
i karta do databanku...![]()
Zrozum jednak, ze wiekszosc labow nie ma mozliwosci wypuszczenia TIFFa. I tak na maszyne polecą w JPGu. To co widziales, to pewnie efekt pracy jednej z nielicznych maszyn, ktore daja sobie rade z plikami innymi niz wlasnie JPG.Zamieszczone przez krzysztof jot
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
W "moim" labie - www.ankara.pl - przyjmuje maszyna .tif'y... Ale i tak skompresowany nef po wywołaniu i zapisaniu do tifa, da lepszy efekt niż fotka zapisana przez aparat w jpg'u.. Mam, w każdym razie, taką nadzieję...![]()
D200+N35/2D+N50/1,8+N17-55/2,8+N80-200/2,8+T12-24+S50/2,8macro+2xSB800 i.t.p. szpeje
A co jeśli ta "gorsza" odbitka to była ta z TIFFa, bo w labie zrobili JPGa z większą kompresją? Tak teoretyzuje sobie...Zamieszczone przez krzysztof jot
nawet najlepiej skompresowany jpg bedzie gorszy od tiffa.
co do jpg na labie.
laby mają max rozmiar pliku który akceptują. I to jest w okolicach kilkudziesiąciu MB.
jeśli format odbitki mały, i jest ona przygotowana na 300 dpi to tiff będzie na tyle mały, że maszyna go zakceptuje (o ile obsługuje format tiff)
jeśli jednak ta odbitka bedzie dużego formatu (okolice 0,5m i więcej) i przygotowana w 300 dpi w tiffie to rozmair pliku będzie za duży (np ponad 100 MB). Trzeba bedzie ją przerobic na jpg.
niby nielogiczne, bo tego jpg trzeba otworzyć, więc po otwarciu będzie miał rozmiar tiffa czyli przekraczający minimalny możliwy dla maszyny. nie wiem czemu tak jest, ale tak jest.
Oczywiście maszyn na rynku jest dużo, wiele modelki danej firmy i sa do nich podpiete róznej mocy komputery, więc ciężko podac konkrety. Pewnie w dodatku sie to będzie zmieniało z upgradem maszyny.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami