Close

Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 130

Wątek: przepaly z D300

Domyślnie Odp: przepaly z D300

Cytat Zamieszczone przez wywar Zobacz posta
    2 dni temu robiłem zdjęcie czarnego samochodu w słoneczny dzień praktycznie pod słońce i jakoś się nie przepaliło klik pomiar matrycowy, dlighting na normal
    Ha, bo to Panie Kolego bardzo dobra i skuteczna opcja jest . Ale z wyłączoną opcją już tak nie będzie różowo i przepalenie przy kontrastowej scenie może być.

Pozdrawiam
    Aparat, dwa szkła, lampa

Cytat Zamieszczone przez rabijki Zobacz posta
    wiocha jest kupic aparat za kilka tysiecy nie wiedzac po co.
    wiocha jest nie przeczytac instrukcji lub jej nie zrozumiec.
    wiocha jest zarzucac sprzetowi wady gdy jest sie za kiepskim by te wady rozpoznac u siebie
    wiocha jest zachowywac sie w taki sposob jak kolega czyli nie potrafic przyjac odpowiedzi ktore jasno wskazuja ze nie aparat jest do dupy tylko kolega.

z wyrazami niczym niepohamowanego szacunku
    aleksander rabij

(to by dotrzymac odpowiedniego poziomu i nie obrazic wymagajacego kolegi
    Panowie, jak to już ktoś raczył powiedzieć - cool down, spokojnie! Nie przesadzajmy z tą wiochą. Instrukcja od D300 nie jest wcale tak bogata w wyjaśnienia, żeby jej lektura miała spowodować, iż początkujący użytkownik od razu załapie, co robi nie tak. Nie jest też niczym odkrywczym ani też pomocnym rzucić komuś w twarz poradę "kup se kompakt i nie rób wsi". Podejrzewam, że gdyby niektórzy z nas mieli rozmawiać w cztery oczy z kolegą Tomkiem zadającym swoje pytanie, nikt nie rzuciłby mu tą "wiochą" prosto w twarz. Jego rozczarowanie poziomem wypowiedzi na forum - i to wypowiedzi z ust profesjonalistów, jak kolega rabij - jest niestety uzasadnione. Zauważyłem że m. in. przypisuje się koledze coś, czego nie powiedział i nie stwierdził. Rozczarowanie aparatem - to już rzecz osobista.

Odnoszę jednocześnie wrażenie, że fora takie jak niniejsze są przewidziane nie tylko dla fachowców i profesjonalistów, którzy często nie potrzebują się nikogo radzić, bo sami dochodzą do konkretnych odpowiedzi - ale również dla nieco zdezorientowanych początkujących. Czasami wystarczą dwa słowa porady życzliwego doświadczonego użytkownika, żeby w minutę rozjasnić sprawę, nad którą amator będzie się biedził całymi dniami. I po co obdzielać kogoś epitetami? Czy naprawdę komuś przeszkadza to, że ktoś zadał - waszym zdaniem - głupie pytanie?
    ------
    Niech tylko ten patrzy na kolce, kto umie dostrzec różę...
    www.degial.com

Przebrnąłem prze wszystkie strony tego posta i z każdą kolejną moje oczy robiły się coraz większe. Może mi ktoś w końcu wyjaśni do czego służy to forum? Do podbijania własnego ego (o, ładny rym)? Do wykazywania wyższości nad tymi co się nie znają? No bo przecież powinni się znać, do cholery!

Kolega Tomi zadał grzecznie pytanie, a które dostał odpowiedzi, mniej lub bardziej satysfakcjonujące, jednak po jakimś czasie pojawić musiała się SZYDERA! Rozumiem, że wszyscy którzy zarzucają mu chęć szpanu nowym aparatem znają go dość dobrze i mają całkowitą pewność, że przy zakupie nie kierował się niczym innym jak tylko chęcią zabłyśnięcia. Rozumiem, że napisał posta w dobrej wierze, tak po prostu, żeby się czegoś dowiedzieć o swoim nowym nabytku. Dostał jednak coś więcej: wnikliwą analizę swojego szpanerskiego charakteru, oraz z...eby za swoje amatorskie podejście do Świętego Tematu Robienia Zdjęć Aparatem Marki Nikon! Nie trzeba nazywać nikogo debilem, kolego rabijki, żeby mógł poczuć się atakowany.

Zastanawiam się czy to faktycznie immanentna (co?) cecha NAS Polaków, narodu o dość niskiej samoocenie (czyt. skwaszonych buców), że bardzo szybko ulegamy pokusie odbijania sobie swoich niedostatków na innych. Jakoś nigdy nie słyszałem aby na jakimś np. angielskojęzycznym forum fachowym trafiały się takie sytuacje. Niestety nie jestem w stanie tego udowodnić w 100%, ponieważ mój kulawy angielski mocno mi to utrudnia, ale się staram. Na polskich forach często-gęsto można dostać na odlew tekstem w stylu: "Nie wiesz czegoś? To się naucz! Nam tego nikt nie powiedział, SAMI do tego doszliśmy". No super! Więc jak się nie chcecie dzielić widzą to nie piszcie postów na forum.
    Amen.
    http://fuckartletsfart.blogspot.com/ - to nie jest portfolio!

Cytat Zamieszczone przez Krzysiek82 Zobacz posta
    Ha, bo to Panie Kolego bardzo dobra i skuteczna opcja jest . Ale z wyłączoną opcją już tak nie będzie różowo i przepalenie przy kontrastowej scenie może być.

Pozdrawiam
    No i właśnie po to kupiłem D300 z aktywnym dlighting-iem żeby z niego korzystać w takich sytuacjach - jeżeli nie grozi mi przepał, to DL wyłączam.

niestety nie zgodze sie z kolegami.
    jak juz ktos przed chwila napisal najpierw nauka potem fotografia. forum nie jest miejscem latwego, szybkiego i przyjemnego uczenia sie fotografii od podstaw. jest miejscem wymiany mysli pomyslow, szczegolowych analiz,i wreszcie dyskusji. nie ma tu dzialu przedszkole - naucz mnie kolego jak mam zrobic poprawne zdjecie.

niestety wielu nie zauwaza tego faktu i zamiast wziac na siebie trud nauki podstaw fotografii a dopiero pozniej swiadomie zakupic aparat na miare swoeich potrzeb wszystko robi odwrotnie. pozniej jest lament bo sprzet nie dziala a ja przeciez juz tak duzo umiem bo wiem jak nacisnac guziczek, przerzucic fote do kompa i wymietolic ja w psui.

mozecie se truc ze jestem cham, upierdliwiec i co tam jeszcze ale po raz kolejny skoro zostalem wywolany do tablicy napisze wprost. wszystko chcecie uzyskac szybko, natychmiast i bez wysilku a tak sie nie da. najpierw nauka, duzo pokory, sluchanie starszych, duzo, jeszcze wiecej pokory, ksiazki, jeszcze wiecej pokory a nastepnie aparat.

jakis czas temu pewnien ksiadz ( skoro ja o tym pisze to musialo mna to wstrzasnac) powiedzial ze nasza cywilizacja ginie bo nie sluchamy starszych i nie mamy do nich szacunku. mial racje. opowiedzial historie jak lecial z jp2 do egiptu gdzie papiez byl znienawidzony. niekt go tam specjalnie nie znal ale mieli transparenty zeby spier...., gdy wysiadl stary schorowany czlowiek i w pierwszych slowach powiedzial nie przyjechalem was nawracac, a w drugich jest jeden bog. transparenty wyladowaly w koszach na smieci. ten ksiadz zadal pytanie dlaczego. otrzymal odpowiedz. bo stary czlowiek chial nam cos powiedziec to przeciez wszyscy wiedza ze glupota jest nie sluchac.

u nas gowniarstwo jest przemadrzale, chce szybko, od razu nie robiac nic. smierdzi leniem i roszczeniowym podejsciem do sprzetu fotograficznego, a skoro leniwie to tylko malpy

olo
    Ostatnio edytowane przez rabijki ; 28-05-2008 o 14:56 Powód: zla forma - gramatyka
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

No tak. Jak sie do dyskusji wmiesza jp2 to żadne dalsze (kontr)argumentowanie nie ma sensu. Nie wiedziałem, że nieomylność papieska obowiązuje na forum Nikona. Poza tym co ma piernik do 6 strzałowego Colta? Odp.: Nic. Tak też opowieśc o jp2 ma się do tego wątku.

Nie wiem gdzie, ale kolega Tomi nie wspomniał choćby słowem o swoim foto-dyletanctwie, zostało to natomiast bezbłędnie wysondowane przez naskakujących na niego. Nie powiedział/napisał też niczego co można odbrać jako kategoryczne żądanie nauczenia Go wszystkiego o wszystkim. Jednak i to zostało mu przypisane. Powtórze jeszcze raz: jeśli ktoś nie chce dzielić się swoją wiedzą, niech omija temat.

Cytat Zamieszczone przez l77 Zobacz posta
    No tak. Jak sie do dyskusji wmiesza jp2 to żadne dalsze (kontr)argumentowanie nie ma sensu. Nie wiedziałem, że nieomylność papieska obowiązuje na forum Nikona. Poza tym co ma piernik do 6 strzałowego Colta? Odp.: Nic. Tak też opowieśc o jp2 ma się do tego wątku.

Nie wiem gdzie, ale kolega Tomi nie wspomniał choćby słowem o swoim foto-dyletanctwie, zostało to natomiast bezbłędnie wysondowane przez naskakujących na niego. Nie powiedział/napisał też niczego co można odbrać jako kategoryczne żądanie nauczenia Go wszystkiego o wszystkim. Jednak i to zostało mu przypisane. Powtórze jeszcze raz: jeśli ktoś nie chce dzielić się swoją wiedzą, niech omija temat.
    Ale umiesz czytać ze zrozumieniem? Bo w Twojej odpowiedzi nic na to nie wskazuje.
    Miał rację Czornyj w innym dzisiejszym wątku pisząc, że trzeba pić, bo i naczej tego wszystkiego się nie da przeczytać.

na problemy Tomiego z aparatem dawałem odpowiedź wcześniej, teraz tylko utyskuje na to skakanie na niego. ok?

Cytat Zamieszczone przez l77 Zobacz posta
    (...) jeśli ktoś nie chce dzielić się swoją wiedzą, niech omija temat.
    I właśnie to powinno być mottem każdego forum, a wręcz ŻELAZNYM PUNKTEM REGULAMINU.
    Serdecznie pozdrawiam kolegów!
    ------
    Niech tylko ten patrzy na kolce, kto umie dostrzec różę...
    www.degial.com

Dzielić się informacją i odpowiadać na szczegółowe i specyficzne pytania to coś innego jak uczyć od podstaw albo ciągnąć jak za rączkę. Nie wiem dlaczego inni mogą najpierw przeczytać instrukcję (w której jest napisane o pomiarze matrycowym jak już coś), poszukać na google, a potem jak nie znaleźli nigdzie informacji pytać na forum. Ale po co. Niektórzy wyznają zasadę: przecież JA nie będę szukał, JA pytam, JA chce i żądam odpowiedzi i jeszcze pretensje mam! A co!

Już nie raz mówiłem, że ta cała informatyzacja naszego kraju i upowszechnianie Internetu jest dla picu. Tyle osób ma Internet w domu, ale mało kto umie z niego korzystać. Wleź na forum, udowodnić brak wiedzy swoimi wypowiedziami i jeszcze strofować. To tylko u nas. I dla tych obrażających się powiem więcej: jest wiele stron, na których nie toleruje się lenistwa, błędów ortograficznych, nie korzystania z wyszukiwarek, itp. Takie z was społeczeństwo nowoczesne? Trochę się pouczyć najpierw. Dlaczego jedni to mogą, a inni nie? Nie rozumiem tego.

PS. Tak OT:
    Na innym forum z tej samej dziedziny moderatorzy nie mogą sobie poradzić z plagą nowych forumowiczów, którzy rejestrują się, aby zadać pytania w stylu: "jaka cyfrówka do 300zł", "jaka cyfrówka do 1000zł", "jaka lustrzanka do 2500zł", itd. W kółko to samo, a archiwum i dział "Jaka cyfrówka?" puchnie od porad i gotowych odpowiedzi. I na nic upominanie i pisanie o tym, bo taki nowy pisze wprost "nie będę szukał, ja pytam tych co już to zrobili". Bez komentarza.
    Ostatnio edytowane przez Krzysiek82 ; 28-05-2008 o 16:15
    Aparat, dwa szkła, lampa

Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów