Close

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 130

Wątek: przepaly z D300

Domyślnie Odp: przepaly z D300

Cytat Zamieszczone przez wigi Zobacz posta
    Al, mam D300 kilka dni i możliwość ustawień przyprawia o zawrót głowy, więc nie mów, że jasne sceny z D300 w jpgu wyglądają dziwnie conajmniej, bo w puszcze możesz ustawić jpga na tysiące sposobów, również tak, że będzie bardzo dziwnie
    Nie robię w jpg i na myśl mi nie przyszło by coś mu tam ustawiać w puszcze... może mój błąd ale w sumie po co? Dziwnie to wygląda na podglądzie więc może po to tylko...

JK - co znaczy ???
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Cytat Zamieszczone przez Al Bundy Zobacz posta
    Ja zauważyłem że te przepały to tak naprawdę nie są przepały. D300 tak dziwnie zapisuje jpg. Otwórz nefa z tego samego zdjęcia w PS z ustawieniem auto i zobaczysz różnicę. O dziwo PS wcale nie zmienia EV a jedynie zaniża jasność - detale są zachowane. Nie wiem z czego to wynika ale jasne sceny z D300 w jpgu wyglądają dziwnie conajmniej...

Tez to zauwazyłem, fociłem ostatnio komunie i na "wizjerku" "hajlatów" nie było i wyglądało wszystko elegancko.
    Po wrzuceniu na komputer jak zobaczyłem jpg byłem załamany - zamiast sukienek to białe plamy.
    Ale jak otworzyłem Nefki już nie było tak źle.

No i znowu jazda z pomiarem matrycowym Bawilem sie ostatnio D300 i, mowiac szczerze na matrycy naswietla bardzo podobnie jak moj D200 tzn. w zaleznosci od warunkow przeswietla troche bardziej lub troche mniej. Co wiecej - stare, analogowe F90X tez sie tak zachowywalo a i w F100 bylo podobnie. Z tego wzgledu proponuje olac wreszcie ten pomiar matrycowy w drogich puszkach i, jak juz sie kupilo drogi i zaawansowany aparat sprobowac wykorzystac jego mozliwosci. Z calym szacunkiem, ale jak komu wystarczy robic jpeg'i na automacie to z czystm sumieniem polecam D40 - nic nie przepala, zdjecia robi ladne a i niewiele kosztuje. Sam kiedys sie zdziwilem, ze tania i prosta, amatorska puszka lepiej sobie radzi z pstrykaniem jpeg'ow w automacie... Problem w tym, ze kiedy juz przejdziemy na manual i RAW'y w D200 czy D300 atuty D40 "nieco" sie zmniejszaja

dzieki za filmik. Tak sie sklada ze skonczylem Germanistyke

..... JK - co znaczy ???
    Nie wiesz?
    Jacek

Chyba chodzi o to że przy kliknięciu opcji AUTO w ACR nie jest zmieniana ekspozycja (suwak od ekspozycji pozostaje w pozycji zerowej) a zmianie ulegaja inne parametry.

Dokładnie o to chodzi
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Cytat Zamieszczone przez TomiVienna Zobacz posta
    dzieki za filmik. Tak sie sklada ze skonczylem Germanistyke
    Tzn ze czaisz - pare ciekawostek tam sie mozna dowiedziec
    D 300 - N 24-70D / T 12-24 PRO / SB - 800 / N 50 - 1,4 AFS
    Najgorsze jest pierwsze 100 000 Zdjec

Ja zauważyłem że te przepały to tak naprawdę nie są przepały. D300 tak dziwnie zapisuje jpg. Otwórz nefa z tego samego zdjęcia w PS z ustawieniem auto i zobaczysz różnicę. O dziwo PS wcale nie zmienia EV a jedynie zaniża jasność - detale są zachowane. Nie wiem z czego to wynika ale jasne sceny z D300 w jpgu wyglądają dziwnie conajmniej...
    ps kazdego rawa odczytuje neutralnie, bez wzgldu na ustawienia kolorow, ostrosci itd

natomiast jpg jest zapisywany zgodnie z ustawieniami, np przy vivd na maxa, jpg bedzie na maxa kolorowy
    a jak wczytamy takiego rawa do ps, to obraz bedzie neutralny

poza tym jpg to tylko 8 bitow, a raw to 14 bitow i w psie mamy duzy duzy zapas w swiatlach i cieniach

d300 nie przepala, naswietla idealnie, nawet jak aparat pokaze nam przy opcji higlights migajace plamy
    to w programie do rawow mozna spokojnie skorygowac expozycje o pare ev bez utraty szczegolow i detali w swiatlach czy cieniach

przepalaja sie tylko jpgi, ale taka juz natura jpgow

dzidkowski
    Gość

A u mnie jednak muszę korygować na minus częściej niż w D70 (ten sam obiektyw - nikkor 300/4) - mowa o pomiarze centralnie ważonym przy fotografii przyrodniczej. Po pierwszym wyjściu w teren nie było za ciekawie, teraz na stałe ustawiłem -0,3. Oczywiście robię wszystko w RAW

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów