Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Domyślnie

ja - pytając o różnice - bardziej niż kolory, miałem na myśli ostrość.. mam d50, większość robię w rawach, więc ostrość mogę pobdić, ale też nie mogę pozbyć się odczucia - przeglądając fotki na forum - że te z d70 (i d70s) są jakby ostrzejsze, bardziej "detaliczne", szczególnie przy zdjęciach portretowych.. może to kwestia świadomej, umiejętnej (bardziej zaawansowanej niż w moim wykonaniu) obróbki, ale...

Domyślnie

Myśle że nie ma - "ale"....poprostu Ci co maja D50 są zadowoleni i nie widzieliby sensu przesiadki na D70 a ci co focą nie przeszliby na D50 z uwagi na jego okrojenie w stosunku do ich sprzętu.
    Każdy swoje chwali, no ale cena mówi za siebie skoro D50 jest tańszy to i ma mniej "być może" przydatnych funkcji i przycisków.
    A jakość zdjęć naprawdę jest tak porównywalna, że akurat to nie powinno być kryterium wyboru czy ten czy inny !!!!

Pozdrawiam
    Moshica
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

to jest tylko absolutnie kwestia wygody pracy, trzymania i wogole. d50 jak wiadomo jest mniejszy i lzejszy, co akurat mi osobiscie przeszkadza. Jesli chodzi o same zdjecia to faktycznie nie ma znaczącej róznicy.
    Nikon D70 / D200 / Nikkor 50mm / Peleng 8mm / Sb600 / MF /

Domyślnie

b]patrycjusz[/b]: Jesli chodzi o same zdjecia to faktycznie nie ma znaczącej róznicy.

więc jak - jest różnica w jakości zdjęć - znacząca, lub mało znacząca.. jakakolwiek.. ?

Domyślnie

Habakuk oczekujesz odpowiedzi w stylu, czy Fiat Seicento SX jest lepszy od wersji S? Silnik ten sam, dodatkowe bajery w SX, lepszy design itp. Czy śmiesz uważać że jeden na trasie znacząco od drugiego odstaje ?
    Jak prościej ktoś Ci ma odpowiedzieć na Twoje to pytanie ?
    Masz kasę ? Kup D70s, nie pożałujesz...
    Masz problem z kasą i na późnijesze szkła ?
    Odpowiedź bierz D50, nikt za Ciebie WYBORU nie dokona !!!!!!!!

Pozdrawiam
    Moshica

[ Dodano: 25-04-06, 15:00 ]
    Post powinien być skierowany do Zoidberga, wątek puchnie i emocje rosną

Pozdrawiam Was obu
    Moshica
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

[ Dodano: 25-04-06, 15:00 ]
    Post powinien być skierowany do Zoidberga, wątek puchnie i emocje rosną

Właśnie

A ja tak czytając myślę, że po prostu pójdę do MM albo gdzieś, gdzie można sprzęt pomacać, potrzymam z parę minut jeden i drugi w łapie, pokręce wszystkimi pokrętłami, poprzyciskam przyciski, pogapie się w wizjer i wtedy wezmę to co mi bardziej odpowiada. A takie rzeczy jak np. podświetlany ekranik - w F80 mam i nigdy nie użyłem bo najważniejsze informacje i tak mam w wizjerze.

Powiem Wam skąd między innymi te rozterki - bo D70(s) niby lepszy ale D50 niby nowszy
    Ach gdybym tak wiedział, że np. w grudniu D200 będą w granicy 4 tyś PLN to bym wogóle się nie zastanawiał.
    A zresztą co się będę chwalił...

Domyślnie

Zoidberg, na takich zasadach każdy z nas czekałby nieskończoność, ja też musiałbym ząłować że nei poczekałem na D70 ale 2 lata aż D200 będzie za 4000tysiaki, takie prawa rynku.
    Dobrze myślisz, idziesz do MM, macasz, googlasz i podejmujesz sam decyzję.
    Ja przez 3 msce bylem pewien że wezmę Cwanona 350D, ale jak wziałem do ręki D70 to wiedzialem że jest dla mnie, pomimo że to był juz leciwy sprzęt na rynku i do dzis nie żałuję !

Pozdrawiam
    Moshica
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

moshica, ja już dokonałem wyboru, w styczniu (patrz: moja stopka). nie żałuję, ale... natomiast dzielę się swoimi obserwacjami: oglądając różne wątki, już po wyborze, więc bez obsesji "d50 vs d70s", ale po prostu - galerie, fora, testy szkieł - mam wrażenie, że jednak d70s generuje nieco precyzyjniejszy, bardziej szczegółowy obraz. może zresztą jest to kwestia szkieł, może softu. porównywanie z autami nie ma tu nic do rzeczy, bo jednak jakość zdjęć nie podlega kategoriom „co się komu podoba”, ale pewnym standardom. paradoksalnie – kiedy byłem na etapie wyboru – środki finansowe pozwalały mi również na d70s – w kilku sklepach pstrykałem na zmiane d50 i d70s i ... po szczegółowych analizach, nieskończenie wielu cropach i zestawieniach – zdjęcia z d50 – przynajmniej te, które zrobiłem w sklepach, osobiście – wydały mi się lepsze (ostrośś, nasycenie). Tymczasem – jak pisałem – później, podczas oglądania zdjęć „ na spokojnie”, wydaje mi się, że te z d70s są jednak trochę lepsze. Ale, to moje wrażenia, może wyłacznie moje, a może nie. Myślę, że żaden z nas – podejmujących głos w tym wątku, nie „przesiadł” się z d50 na d70s – bo jak na razie nie ma tu stanowczej odpowiedzi (jeśli w ogóle jest), a dyskusja zamyka się w konwencji tysiące razy przerabianych wątków: „różnią się tylko ergonomią – ergonomią tylko różnią się – się tylko ergonomią róznią – itp., itd... losy świata od tego nie zależą, moje i mojego aparatu też nie - ale leciutko mnie "smerają" te wątpliwości i jeśli ktoś może się wypowiedzieć z praktyki, merytorycznie - niechże coś napisze pozdrawiam

Domyślnie

ja wlasnie ze wzgledu na ergonomie nie kupilem d50, a moglbym. Po prostu nie potrafilem czuc tego aparatu po przesiadce z f801s. Nie kupilem rowniez d70s, bo drastycznych roznic w stosunku do d70 nie zauważyłem.
    Nikon D70 / D200 / Nikkor 50mm / Peleng 8mm / Sb600 / MF /

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów