Szukaj
podtrzymuje swoje zdanie - spory BF na 18mm, na 70 i 135mm jest juz raczej ok, choc mozna by sie przyczepic, ze jest malutki BF![]()
czyli wysłać do serwisu tylko obiektyw i napisać im ze jest BF i mają mi to zrobić?Najlepiej te fotki też im wyśle mailem
![]()
D 600| N50/1.8D | N35/1.8 | T90/2.8 | S70-300 f/4-5.6 APO DG Macro | N18-70 | sb400 | sb700
Mysle, ze tak. Napisz wprost, ze obiektyw wykazuje spory Back Focus i oczekujesz naprawy. A fotek ja bym nie wysylal bo jeszcze sie przywala, ze procedura testowania byla zla, ze kat nachylenia osi obiektywu do karty testowej mogl byc nieprawidlowy i ble ble ble...
Wybacz że będę upierdliwy, ale na pierwszym zdjęciu (18mm) widzę w rogu kadru "80 mm". Zakładająm, że robisz pod kątem +- 45 stopni.
Teraz biorąc pod uwagę, że minimalna odległość ostrzenia dla 18-135 wynosi 45 cm (450mm) - coś mi tu nie gra.
Po prostu patrząc na kadr wydaja mi się, że linia 'this text should be perfectly in focus' jest albo bliżej niż 450mm od aparatu, lub lezy niemalze na granicy 450 mm.
Kolejne pytanie - Czy zdjęcia robiłaś ze statywem? Przy 70 czy 135 mm i tej odległości ostrzenia G.O. tak ma kilka zaledwie kilka milimetrów, wystarczy delikatny ruch aparatu o 2 mm do tyłu lub do przodu przy naciskaniu spustu migawki i taki będzie skutek (nie mylić z poruszeniem zdjęcia, które wyeliminuje krótki czas migawki).
GSK
GSK jeśli chodzi o Twoje pierwsze pytanie to kiepsko się na tym wszystkim znam ale robilam pod kątem +- 45 stopni (przynajmniej bardzo się starałam) i odległość była taka że AF złapał ostrość (ale czy to było 45 cm czy mniej to nie wiem
).
robiłam ze statywem więc myślę że się nie poruszyło i dla kazdej ogniskowej robiłam po kilka zdjęć i wszystkie wyszły tak samo jeśli chodzi o ostrość. Poza tym na normalnych zdjęciach też zauważyłam BF właśnie najbardziej przy ogniskowej 18 (część pokazałam tu w wątku) i dlatego zrobiłam ten test. Test tzw "bateryjkowy" też robiłam przed pierwszą wysylką do serwisu i działo się to samo (czyli ostrzył mi na dalszą baterię przy ogniskowej mniej więcej 18-30 bo dalej jest lepiej). A na normalnych zdjęciach wygląda to tak że ostrzy mi zawsze za osobą lub obiektem na którym chce złapać ostrość. Jeśli podejdę bliżej do obiektu jest w miarę ok, ale im dalej tym gorzej. Jest to bardzo uciążliwe
swider w sumie masz rację, nie będę im fotek podsyłać bo mogą coś takiego powiedzieć
D 600| N50/1.8D | N35/1.8 | T90/2.8 | S70-300 f/4-5.6 APO DG Macro | N18-70 | sb400 | sb700
ok, sam zrobiłem taki test. Jeżeli drukowałaś na A4 to u mnie przy 18mm 'około 45 cm' jest zdecydowanie dalej, kartka zajmuje jakieś 60% kadru. Zresztą test przy granicznej odległości ostrzenia nie jest jak dla mnie aż tak miarodajny.
Ujęcia przy 70 i 135 mm są mniej więcej takie same jak Twoje.
Ja bym na Twoim miejscu jeszcze trochę poeksperymentował. Pamiętaj, że przy 18 mm i pełnej dziurze ten obiektyw będzie dość miękki.
Pozdr.,
GSK
Hej !=fistaszek20;736171
... w sumie masz rację, nie będę im fotek podsyłać bo mogą coś takiego powiedzieć
Jeśli mogę, to może zacznę tak:
mpwt ma rację: to mój obiektyw 18-70 w porównaniu z jego okazał się bylejaki
Natomiast serwis na Postępu w zasadzie nic mi nie pomógł. Oni testują to mniej więcej tak, czyli ustawione obrazki bardzo kontrastowe w różnych odległościach. Taki system pozwala im wykrywać złą pracę AF w puszce, niestety testują to na swoim N50/1.4 (tak mówi instrukcja). Ze słyszenia (niestety) wiem, że obiektywów nie naprawiają, lecz odsyłają gdzieś (podobno do serwisu w Berlinie).
I na koniec: mój KIT 18-70 nadal mydli (nie wiem, czy naprawa opłacalna) a ja mam Tamrona 17-50/2.8 , z którego jestem zadowolony i wreszcie focę to, co ja chce, a nie to, co chce sprzęt.
Pozdrawiam i życzę dużo samozaparcia.
PS.
W moim przypadku także dużo pomogło zablokowanie wyboru pola ostrzenia na AF-S.
Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 04-06-2008 o 22:23
D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900
GSK![]()
Dokładnie na A4, ale czemu są takie różnice to nie wiem. Ja zrobiłam tak że jak aparat łapał mi ostrość odsunęłam go jeszcze trochę w tył, ustawiłam pod kątem 45 i potem zrobiłam zdjęcie.
I to że jest miękki mi jakos specjalnie nie przeszkadza, tylko denerwuje mnie że ostrze na człowieka a wychodzi ostre tło i to na 90% fotek robionych na ogniskowej mniej więcej 18-30. I już testowałam go duzo razy na różnych wyjazdach i zawsze jest to samo. Co do ogniskowych tak od 50-135 to jak dla mnie jest to akceptowalne i na zdjęciach też jest ok i to jest najważniejsze. Ale czasem trzeba się oddalić od obiektu albo zrobić szerszy kadr i wtedy zaczyna się problem bo AF wariuje. I wiem ze na ekranie komputera zdjęcia z 18-135 nigdy nie będą super ostre bo to nie ta klasa sprzętu. I jakoś szczególnie mi to nie przeszkadza bo najczęściej to co mi się podoba oddaję do wywołania. Ale jeśli na formacie 10x15 widzę że jest BF to ..... nie powiem co mnie trafia
![]()
Pozdr
obiektyw za chwilę idzie do seriwsuDam znać jak wszystko się wyjaśni i będzie wiadomo co i jak
Tymczasem dziękuję wszystkim za wypowiedzi i pozdrawiam
Skontaktuj się z nami