Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: D200 + RAW

Domyślnie D200 + RAW

Witam wszystkich forumowiczów,

Moje pytanie dotyczy poszukiwań programu który potrafi wyświetlić pliki RAW zrobione przez D200. Oczywiście wiem, że chodzi to na Nikon Project czy Adobe CS.
    Mi jednak nie chodzi o edycję tych plików ( wczytanie trochę trwa ... ) tylko proste ich przeglądanie na monitorze ( szybki podgląd).
    Używałem do tej pory ACDSee 7.0 albo darmowy soft np.Picassa ale nie radzą sobie z formatem RAW zapisywanym przez D200.

Z góry dziękuję za odpowiedź
    Tomasz

Domyślnie

Nikon View
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

Spróbuj FastStone, obsługuje NEF. Niestety nie mam D200, aby sprawdzić, czy czyta Nefy z tego aparatu, z D70s czyta bez problemu. W związku z tym mam do ciebie pytanie. Czy z tego co napisałeś powyżej mam rozumieć, że Acdsee obsługuje NEFy wcześniejsze niż D200 ? Z moich prób wynikało, że nie. Czy miałeś to tej przeglądarki jakiś osobny Plugin ?
    D300, MB-D10, SB-800, Nikkor AF-S DX 17-55 2.8; AF-S DX VR 18-200mm f/3,5-5,6G IF-ED, CF Extreme 8 + 2

Domyślnie

Dokładnie tak, ACDSEE obsługuje NEY-y wcześniejszych modeli bez potrzeby instalacji dodatkowych plugin-ów. Niestety z D200 nie radzi sobie. Na forum ACDSee
    wielu useró pisze o kupnie wersji Pro z myślą że ona poradzi sobie z D200 a tu "guzik z tego".
    Nikon View też niestety za szybko nie otwiera tych fotek. Szukam narządka do oglądania w miarę szybkiego np. podaoba mi się Piscassa ale Nef-y z D200 są zielone.
    Pozdrawiam serdecznie....
    Tomasz

Domyślnie

ACDSee Pro radzi sobie z NEFami z D200 - sprawdzone
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

O to duże zaskoczenie, chyba od niedawna jest dostępny jakiś update.
    Mam pytanie - jak szybko otwerają się Nef-y z D200.
    Tomasz

Domyślnie

RawShooter2006Essentials również otwiera NEFy z d200
    d200 z bandingiem i jakieś tam różne winietujące szkiełka z aberacjami i dystorsjami...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piaseczno k.Wa-wy

Domyślnie

FastStone Image Viewer radzi sobie doskonale, jak również Microsoftowy RAW Image Viever. Jeśli chodzi o szybkość, to zależy na czym się pracuje; u mnie jest ona bardzo zadowalajaca, a mam AMD 3000+ 64 bity.
    Pozdrawiam,
    Janusz

Domyślnie

PreviewExtractor > http://drchung.new21.net/previewextractor/
    wprawdzie nie czyta NEF'ów ale robi w 3 sekundy JPGi ze 100 NEFów
    ktore przegladniesz juz w czym chcesz.... Doskonałe rozwiazanie

Domyślnie

Dzięi za info, posprawdzam wszystko będąc w domku. Pytanie jaki mi się nasuwa - to czy ktoś wie może dlaczego w programiku Picassa RAW-y są zielone.
    Tomasz

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów