Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Metz 45 Ct-5

Domyślnie

juz zrobione jakis czas temu wpakowalem tam 6 ogniw NiMh 2400 mAh i poskladalem wszystko do kupy... pradu nie mierzylem ale po ladowaniu przez 12 godzin mam zrobione 50 strzalow z pelnamoca w ciagu jakis 2.5 godziny, i ciagle ladowanie lampy trwa jakies 4-5 sekund tak wiec jest niezle
    D300, D200, S5 PRO, Mamiya RZ67 PRO i 645 PROTL, SB600, S24-70, S70-200, S120-400, N50/1.8, Metz 45CL4, Vivi285

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zachodniopomorskie

Domyślnie

Po kolei bom w temacie i mam podobne doświadczenia

1.Koszyk do Metza 45_CL_5 zawiozłem do lokalnej firmy Abono, gdzie za stówkę gdzieś_w_Polsce wymieniono mi 5 akku NiCd. Trwało 3 tygodnie, wróciło, naładowałem i hula az miło. Lutownicę mam, ale bez przesady...
    Wbrew pozorom akku NiCd są jeszcze produkowane i zamienić ich na Ni-Mh w tym przypadku raczej nie należy, tłumaczę dlaczego (posiłkuję się zdaniem naprawiaczy Metzów z Gdyni)
    Ogniwa NimH wymagają innej ładowarki niż ta załączona do Metzów 45 i akku NiCd, więc raczej mało to zadziała. Sama firma Metz oferuje nowe magazynki z ogniwami już w wersji NimH (Metz NiMH-Akku 4556) np takie cuś http://www.famila24.de/images/produc...0280863457.jpg i ładowarkę do tegoż z powodów co powyżej. Problem jak zawsze z zamówieniem tego w Polsce.
    Magazynek z 5 accu Nicd ładuje się wg instrukcji 5 godzin, nawet posiadając dwa to trwa trochę.

W żadnym wypadku nie nalezy do koszyczka bateryjnego wkładać akumulatorów. Może to uszkodzić przetwornice lampy.

PS. Metz 45 to młotek i spawara w jednym, ciągle wzbudza szacunek na imprezach
    fotografie przynoszące szczęście...

Domyślnie

Akumulatory Ni-Cd są oczywiście dalej dostępne. Ale nie osiągają tak dużych pojemności jak Ni-MH, jednak są niezastąpione podczas pracy w niskich temperaturach poniżej zera. Wiele współczesnych ładowarek ładuje tak samo obydwa rodzaje akumulatorów, to że Metz do nowych koszyków oferuje nową ładowarkę nie powinno dziwić, bo mają one znacznie większą pojemność i by zachować rozsądny czas ładowania muszą być ładowane większym prądem. Ale oczywiście nie przesądzam, bo jej na oczy nie widziałem. Być może obecnie jest także automatyczna?

Domyślnie

ja zrezygnowalem z NICd ze wzgledu na a-trudnodostepnosc, b-efekt pamieciowy... ladowanie pradem za malym nie uszkodzi ani aku ani ladowarki a tym bardziej lampy dopiero ladowanie pradem za duzym... ja lubie zabawe z lutownica dlatego robilem sam. na ebay'u czesto mozna znalesc takie koszyki (z nowymi ogniwami) za okolo 15 euro.
    wlasnie sie bawie mlotkiem i doszedlem do wniosku ze efekty osiagane moga byc lepsze niz z sabinka - trzeba tylko okielznac tego potwora... - btw nadal duzo osob uzywa mlotkow (zwlaszcza reporterow) tym bardziej ze sa dostepne mlotki metza o LP 60 i 70 w wersjach digital - wspolpracujace w pelni poprzez odpowiednie SCA z cyfrowymi lustrzankami (iTTL, AF i inne *******ki)... tyle ze cena odstrasza...
    D300, D200, S5 PRO, Mamiya RZ67 PRO i 645 PROTL, SB600, S24-70, S70-200, S120-400, N50/1.8, Metz 45CL4, Vivi285

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów