Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: hdr

Domyślnie

W zwiazku z brakiem "dobrej woli" administracji (czytaj Piotr Milecki i moderatorzy) do rozwiazywania problemow, kategorycznie mowie NIE takiemu cwaniactwu!!!
    Chcesz sie poczuc, jak w Polsce? Porozmawiaj z Sailorem. Polecam! Swietna kuracja wstrzasowa!

Domyślnie

no teraz juz zalapalem, bo sie pojawily dwie nowe fotki.
    Nie cierpie tej dziwnej maniery opisywania czegos skrotami i to w eng. ver.
    rozumiem, ze jakies skroty sie zadomowia, to jeszcze przejdzie. Chociaz czasami i tak dopiero z kontekstu wyczytuje czy FF to pelna klatka (maloobrazkowa) czy nie domaganie D70 z AF
    ostatnie dwa jak malowane. Wrazenie zgodne z krpolakiem.
    Jeśli nachodzi mnie ochota by zrobić coś wielkiego, siadam chwilę w kącie i czekam aż mi przejdzie

Domyślnie

Zrobiłem po kilka ujęć w ramach bracketingu. Próbowałem też zrobić po kilka wywołań danego nefa z różnymi parametrami ekspozycji w Camera Raw. I spróbowałem zrobić Merge to HDR w PS-ie. Klatek w każdym eksperymencie miałem po od 3 do 7. Za każdym razem dostawałem komunikat: "There is not enough dynamic range in these photos to construct a usuful HDR image". Posłużyłem się też 7 zdjęciami z podanej przez Was stronki http://www.luminous-landscape.com/tutorials/hdr.shtml i dostałem ten sam komunikat.
    O co jeszcze trzeba zadbać, żebyy zrobić HDR w PSie?
    Nikon D80, Nikkor 55-200 AF-S, Tamron 90 Micro Di f/2.8, Tamron SP 17-50 XR Di II Asp f/2.8, Tamron Di 200-500,
    Aktywny członek poznańskiej grupy miłośników fotografii PozFoto (www.fotograficzni.pl)

Domyślnie

Spróbuj wyrzucić exify ze zdjęć, które chcesz nałożyć.
    D300, D70, N18-70, N70-300G, N80-400VR, S50/2.8 MACRO, S10-20/4-5.6, SB600
    http://www.fotoprzyroda.pl/
    Michał Vogelgesang

bombel
    Gość

Domyślnie

Albo zmień parametry naświetlania dla poszczególnych 'klatek' przy dodawaniu - tzn. pokaż PSowi, które są najciemniejsze, a które najjaśniejsze.

Komunikat o jakim mówisz pojawia się m.in. wtedy, gdy dodaje się obrazki bez exifów i zapomina o ustawieniu parametrów; skoro wszystkie dodane zdjęcia mają 1/60 sek i f=4, to skąd ten biedny PS ma wiedzieć, które jest jest jaśniejsze, a kóre ciemniejsze (bez badania histogramów na wstępie).

Domyślnie

HDR jak każde narzędzie... przesadzisz zepsujesz
    malarz powiedziałby Ci, że kolory nie leżą
    cała sztuczka polega na tym, aby podbić, ale nie rozjechać zdjęcia w niemiłe oku obszary barw
    czwarte zdjęcie to tylko linia między wodą a murkiem
    jest tak nienaturalna, że nic więcej nie widać
    trzecie wzbudza we mnie miłe skojarzenia
    trochę jak patyna starego zdjęcia
    miłe sąsiedztwo kolorów
    fajne (poza malutkimi szczegółami: dziwnie zawinieta jasna owódka dookoła odbicia najwyższego z budynków; lewa strona, tuż przy brzegu)

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów